Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve diş sağlığı, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Yaşamını sağlıklı şekilde sürdürmek isteyen herkes, öncelikle ağız dikkat etmelidir. Vücudumuza dışarıdan giren besinler öncelikle ağızdan girer ve sindirim sistemi üzerinden tüm vücuda etki gösterir. Bu yüzden de ağız ve diş sağlığına dikkat etmemiz gerekir. Ağız bölgesinde ortaya çıkabilecek bir sağlık sorunu sindirim sistemini ve dolayısıyla tüm vücudu etkiler.
Sindirim sisteminde ilk halka olan ağızda dişler yiyecekleri öğütür ve küçük parçalar haline getirir. Bu süreçte tükürük içinde yer alana enzimler kimyasal olarak çözülmesini sağlar. Aynı zamanda dişlerimiz konuşma sırasında seslerin çıkarılmasında da etkilidir.
Tüm bunlar dışında estetik bir görünüm için ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığına önem ailede başlar ve bilinç kazanılması ile devam eder.
Sağlıklı bir beslenme, estetik bir gülüş ve sosyal hayatta yüksek özgüven için ağız ve dişlerinizin sağlığına her yaşta dikkat etmelisiniz.
Ağız ve Diş Sağlığı Nedir?
Ağız ve diş sağlığı; ağız ve diş bölgesinin zararlı organizmalara, olası tehlikelere karşı korunması, bakımının düzenli yapılması ve estetik olarak bu bölgede beklentilerin karşılanması adına yapılan düzenli uygulamalardır.
Ağız sindirim sisteminin ilk başlangıç noktası olduğundan dış dünyaya karşı açık ve tehlike altındadır. Üstelik besinlerle direkt olarak temas ettiği için mikroorganizmaların çoğalmasına çok uygun bir ortama sahiptir. Ağız ve dişlerde doğru, düzenli ve etkili bir şekilde ağız ve diş bakımı yapılmadığında önemli sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Ağız içinde yer alan dokular, diş ve diş etlerinde bakım eksikliğine bağlı çok çeşitli hastalıklar çıkabilir. Bu durum vücutta birçok fonksiyonu etkileyen sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Aynı zamanda bakımsız olan ağız ve dişler görünüm açısından da kişilerde sosyal, psikolojik ve fizyolojik problemlere yol açabilir.
Tüm bu nedenler sebebiyle ağız ve diş bakımı her yaşta dikkat etmeniz gereken bir husustur.
Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olur?
İlerleyen yaşlarda estetik ve sağlıklı dişlere sahip olmak için çocukluk döneminde ağız ve diş bakımı çok önemlidir. Çocuklukta düzenli ve doğru ağız ve diş bakımı yapılan kişilerin yetişkinlik döneminde sağlıklı ve estetik dişlere kavuşması çok kolaydır.
Ağızda 2-3 yaşından itibaren ilk dişler gelişimini tamamlar. Süt dişler olarak adlandırılan bu dişler ilerleyen yaşlarda dökülür ve ağızda daimi dişler çıkmaya başlar. Birçok kişi süt dişlerin dökülecek olmasına bağlı bakımını ihmal ediyor. Ancak süt dişleri erken dönemde dökülürse, çürürse ve gerekli bakımı yapılmazsa daimi dişler de bu durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir.
Bebeklerde 6 aydan itibaren düzenli olarak yılda en az 1-2 kez ağız ve diş muayenesi yapılmalıdır. Aynı zamanda ebeveynler de doğru ağız ve diş bakımı ile ilgili bilinçli hale gelmeli ve kendilerini eğitmelidir. Bu sayede çocuklar yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere kavuşabilirler.
Çocuklar her zaman ebeveynlerini rol model olarak kabul ettiğinden diş bakımını anne babalarının yaptıkları gibi yapmaya çalışırlar. Bu nedenle ebeveynler ilk andan itibaren doğru, etkili ve düzenli ağız ve diş bakımı bilincini çocuklarına kazandırmalıdır.
Yetişkinlerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olur?
Yetişkinlerde vücut faaliyetleri çok hızlı bir şekilde sürmekteyken adölesan dönemi ile 25-26 yaşlarında kemik yapımı yavaşlamaya başlar. Bu dönemden sonra kemik yıkımı daha hızlı yaşanır. Sonraki zamanda dişler zayıflar ve diş kayıpları daha çok görülmeye başlar. Bu durumda ağız ve diş bakımı çok daha önemli hale gelir.
Yetişkinlik döneminde ağız ve diş sağlığı için D vitamini, kalsiyum ve fosfor açısından zengin besinlerin yeterli oranda alınması gerekir. Yetişkinlik döneminde diş eti hastalıkları da çok yaygın hale gelir. Dişlerde diş eti çekilmesi ve iltihap oluşumlarını engellemek adına plak temizliği de düzenli olarak yapılmalıdır.
Diş taşı için yılda en az bir defa diş hekimine görünmek gerekir. Aynı zamanda kadınlarda gebelik döneminde diş kayıpları olursa diş tedavisi uygulanabilir. Yetişkinler düzenli olarak ağız ve diş bakımını yerine getirmeli ve yılda en az bir defa diş hekimine muayene olmalıdır.
Ağız ve diş bakımı ne kadar yaygın gerçekleştirilirse yetişkinlerde sağlıklı ve estetik dişler o kadar uzun süre devam eder.
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır?
Düzenli ağız ve diş bakımı ile hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ağız ve diş sağlığı korunabilir. Ağız ve diş bakımı ile ilgili bazı öneriler şunlardır;
- Diş eti sağlığı için florürlü diş macunu kullanılmalıdır. Aynı zamanda yumuşak kıllı diş fırçaları ile dişler temizlenebilir.
- Dişler günde en az iki kez 45 derecelik açı ile yukarı-aşağı yönde nazikçe fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken tüm dişlerin ön ve arka kısımları yeterli fırçalanmalı ve temizlenmelidir.
- Dil temizliği de ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. Dil temizleyici ve diş fırçası ile dil temizliğine özen gösterilmelidir.
- Belirli aralıklarla diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki plaklar diş ipi ile temizlenmelidir. Bu atıklar zaman içinde dişlerde çürüklere yol açabilir.
- Diş fırçalama etkinlikleri sırasında en az bir defa ağız bakım suları da kullanılabilir.
- ,Dişlerde plak ve çürük oluşturacak şekerli gıdalar en az oranda tüketilmelidir.
- Çocukluk döneminde tüketilen suda florür oranı her zaman yeterli seviyede olmalıdır. Düşük florürlü musluk suyu kullanılırsa diş sağlığı için florür takviyelerine başvurulabilir.
- Çay, kahve ve sigara tüketimi dişlerde lekelenmeye yol açabilir. Düzenli aralıklarla leke temizliği yapılabilir ve bunların tüketimi minimuma indirilebilir.
- Yılda en az 1 defa düzenli diş muayenesi yapılmalıdır. Diş muayenesi önerilen 6 ayda bir defa şeklindedir. Uzmanlar yine de yılda en az bir kez yapılmasını önerirler.
- Sert cisimler ve yiyecekler hiçbir şekilde diş yardımıyla kırılmamalıdır.
- Ağızda çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ile içecekler tüketilmemelidir.
Ağız ve diş sağlığı çocukluk döneminden itibaren önemlidir. Doğru ve düzenli ağız ve diş bakımı yapılırsa her zaman estetik, sağlıklı gülüşe sahip olabilirsiniz.