Akciğer Nedir? Ne İşe Yarar? Hastalıkları Nelerdir?
Akciğer, omurgalı canlılar ve insanlar için en önemli organlar arasında bulunmaktadır. Karada yaşayan çoğu canlının yaşayabilmesi için gerekli olan önemli organlar arasında yer alır. Canlıların yaşam kaynağı olan oksijenin karşılanması adına vücutta akciğer büyük işleve sahiptir. Temel solunum organlarından biri olduğu için vücuttaki varlığı da her zaman önemlidir.
Her yaşta vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için akciğerin sağlığının da korunması gerekiyor. Akciğer, nefes alma refleksi gerçekleştikçe genişler ve büzülür. Yapı olarak da süngerimsi ve elastik yapıya sahip bir organdır.
Akciğer Nerede Bulunur?
Akciğerlerle ilgili bir problem yaşandığında ya da göğüste bir ağrı olduğunda “Akciğer nerededir?” sorusu merak ediliyor. Bu organ vücuttaki solunum işlevi için çok önemli olduğu için, nerede olduğu bilinirse mevcut şikayetler bir kalıba sokulabilir.
Akciğer, vücutta göğüs boşluğunda yer alır. Bu organ, diyafram kasının birinci kaburga kemiğinin hemen üzerinden başlayan ve köprücük kemiğinin hemen üzerinde yer alan alanda bulunur. Akciğerin çevresi plevra isimli koruyucu bir zar tarafından kaplanmış durumdadır. Bu zarın dışında, çok hassas bir organ olan akciğeri göğüs kafesi de korumaktadır.
Akciğer Görevleri Nelerdir?
Akciğer nedir? Görevleri nelerdir? gibi konularda bu yazıda sizlere bilgiler vermeye çalışacağız. Akciğerlerin temel görevi havada bulunan oksijeni vücuda almak ve karbondioksit olarak vücuttan yine dışarı atmaktır. İnsan vücudu her nefes alma davranışı sonrasında oksijen ile dolar. Oksijen akciğer damarlarının ardından kana karışmaktadır.
Hava kan dolaşımından sonra akciğerde yer alan hava keseciklerinde vücut yolculuğunu tamamlar. Daha sonra burada karbondioksit olarak vücuttan dışarı atılır. Vücutta dolaşan hava kimyasal reaksiyon sonrasında atık bir ürün olan karbondioksit haline gelir.
Oksijen vücuda girdikten sonra önce damarlar daha sonra kan ile sağlıklı şekilde vücudun her bölgesine ulaşır. Bu işlemin doğru şekilde gerçekleşmesi için akciğerlerin sağlıklı olması gerekiyor. Bu nedenle akciğerlerin sağlığını korumak için zarar verici aktivitelerden sakınmak gerekir. Özellikle sigara bağımlılığı akciğerleri olumsuz etkiler. Damalarda tıkanıklık olmadığında oksijen akciğerlere sorunsuz olarak dolabilir ve karbondioksit olarak vücuttan dışarı atılabilir.
Akciğer Kaç Tane?
Vücutta iki tane akciğer bulunuyor. Akciğerin bir tanesi sağ bir tanesi ise sol tarafta yer alır. İki akciğerin de boyutu ve ağırlığı birbirinden farklı olur. Akciğer göğüs boşluğunda yer aldığı için vücudun ön tarafında yer alır. Bu bölgede sıkı bir şekilde göğüs kafesinin koruması altındadır.
Akciğer Hastalıkları Nelerdir?
Akciğerlerde problem çıktığında vücut için zorlu bir süreç başlar. Akciğerler solunumda görev alan temel organlar olduğu için bir hastalık olması halinde nefes alışverişi direkt olarak olumsuz etkilenmeye başlar.
En yaygın akciğer hastalıkları şunlardır;
- Astım
- KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı)
- Bronşit
- Akciğer embolisi
- Verem
- Zatürre
- Nefes darlığı
- Kist hidatik
- Plörezi
- Göğüste su toplanması
- Akciğer kanseri
Akciğer hastalıkları her yaşta görülebilir. En yaygın olarak görülen türleri ise KOAH ve astım rahatsızlıklarıdır. Aynı zamanda hem kadınlarda hem erkeklerde en yaygın ikinci kanser türü akciğer kanseridir. Akciğer hastalıkları kişinin yaşı, şikayetleri ve hastalığın durumuna göre özel olarak tedavi edilir.
Akciğer Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Akciğer göğüs kafesi bölgesinde yer aldığı için akciğer hastalıklarına göğüs cerrahisi bölümü bakar. Hastada kalp hastalıkları da söz konusuyla göğüs hastalıkları için kalp damar cerrahisine başvurulması gerekir.
Akciğer Ağrısı Nereye Vurur?
Akciğer ağrısı ani bir şekilde ortaya çıkan şiddetli ve keskin göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Bu ağrılar derin nefes alındığında ve öksürük sırasında artış gösterir. Akciğer ağrısı anında nefes darlığı yaşanır, hızlı ve kısa soluk alınıp verilir, kalp atışları hızlanır ve vücutta bitkinlik görülür.
Akciğer ağrısı en yaygın olarak sırt bölgesine vurur. Özellikle akciğer kanseri vakalarında hastalar sırt bölgesinde yoğun bir ağrı hissederler. Akciğer enfeksiyonlarında nefes alıp verirken sırt bölgesinde ağrılar görülebilir. Akciğer kanserinde sırtın alt ve üst bölgelerinde şiddetli bir ağrı ortaya çıkar.
Her sırt ağrısını akciğer hastalıkları olarak nitelendirmek yanlış olacaktır. Akciğer hastalıklarına yönelik ağrı kendini farklı belirtilerle de ortaya çıkaracaktır. Sebebi bilinmeyen şiddetli sırt ağrıları akciğer kanseri ile ilişkilendirilebilir.
Akciğer Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?
Akciğer solunum sisteminde görev alan çok önemli bir organdır. Solunum sistemi üzerinde ortaya çıkan en ufak bir rahatsızlık dahi akciğer fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Akciğer hastalıkları çeşitli şekillerde kendini ortaya çıkarır.
- Akciğer hastalıkları belirtileri şöyle sıralanabilir;
Solunumda zorlanma ve hırıltılı şekilde soluk alıp verme - Gece uyku sırasında horlamaya başlama
- Öksürük ve balgam şikayetlerinde artış
- Ağızdan öksürükle birlikte kan çıkması
- Göğüs ve yan bölgelerde ağrı görülmesi
- Sırt ve omuz bölgesinde ağrı yaşanması
-
Ani kilo kayıplarının başlaması
- Ani bir şekilde iştahsızlık başlaması
- Gece terlemeye başlama ve ateş şikayetleri
Akciğer hastalıkları ortaya çıkan belirti veya belirtiler görüldüğünde anlaşılabilir. Bunun dışında yapılan rutin incelemeler sonucunda da hiç belirti vermeden ortaya çıkabilir.
Akciğer Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir? Öneriler Nelerdir?
- Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin beslenirseniz solunum kaslarınız güçlenebilir.
- Vücutta karbondioksit üretimini arttıracağı için karbonhidrat açısından zengin besinleri sınırlandırmalısınız.
- Doymuş yağları tüketmek yerine zeytinyağı ağırlıklı beslenmeye çalışın.
- Akciğer hastalıklarına bağlı kemik mineral yoğunluğunu arttırma ve diyafram kaslarını güçlendirmede magnezyum ile kalsiyum kaynaklarına ağırlık verin.
- A vitamini açısından zengin besinler akciğer enfeksiyon hastalıklarının engellenmesinde etkilidir.
- Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı çinko açısından zengin besinlerle beslenebilirsiniz.
- Akciğer sağlığı için vücuda antioksidan sokacak besinleri tüketin.
- Akciğer sağlığı için herkes ideal ağırlıkta olmalıdır. Bu nedenle ideal kilonuzu her zaman korumaya özen gösterin.