Atım Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?
Astım, solunum yollarının daralması sonucu oluşan kronik bir hasatlıktır. Tekrarlayan öksürük ve nefes darlığı atakları ile kendini gösterir. Bu yazıda astım hakkında merak edilen soruların cevabını bulabilirsiniz.
Astım nedir?
Astım hava yolu duyarlılığının artması sonucu kronikleşen, solunum yollarının tıkanması ve nefes almayı zorlaştıran solunum yolu hastalığıdır. Genellikle alevlenmelerle seyreder.
Astım neden olur?
Havayolu etrafında mevcut düz kaslar, bir sıra tetikleyici faktörler sonucu kasılır. Eş zamanda solunum yolu mukozasında mevcut salgı bezlerinden mukus üretimi artar. Sonuçta solunum yolu daralması yaşanır.
Astım kimlerde olur?
Astım her yaşta görülebilir, ama hastaların %40’a yakını astım tanısını yaşamının ilk yıllarında alır.
Astım risk faktörleri nedir?
- Alerjisi olan kişiler
- Ailesinde astım ve alerji hikayesi olan kişiler
- Aktif veya pasif sigara içinler
- Hava kalitesi düşük olan şehirlerde yaşayanlar
- Kalp sorunları
Astımın riskleri nedir?
Tedavi edilemediği veya kronikleşen hastalık tablosunda hastada zatürre (pnömoni) gelişebilir. Tekrarlayan zatürre hikayesi olan hastalarda ilerleyen süreçte akciğer dokularında kalıcı hasarlar gelişir. Diğer önemli ağırlaşma durumu ise hastada kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) gelişmesidir. Böyle hastaların solunum sıkıntısı ve büyüme-gelişme geriliği görülür.
Astım belirtileri nedir?
- Nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Göğüste sıkışma ve ağrı
Astım tanısı nasıl konulur?
Önce astım için risk faktörleri araştırılır, hasta muayene edilir. Ardından gereken tanı yöntemleri ile tanısı kesinleştirilir.
- Alerji testi – deri veya kan testleri ile bakılır.
- Spirometre – akciğer kapasitesi değerlendirilir, soluyarak alınan hava miktarına bakılarak, darlık değerlendirilir.
- Zirve akım ölçümü – akciğer fonksiyonunda değişikliği tespit etmek için kullanılır.
- Akciğer grafisi ve akciğer tomografisi – astıma eşlik edebilecek akciğer sorunlarını değerlendirmek için uygulanır.
- Metakolin testi – solunum yoluna hava ile metakolin ilacı verilir ve hava yollarının duyarlılığı değerlendirilir.
Astım krizi nedir?
Astım tanılı hastada alevlenme dönemidir. Bu dönemde hastanın belirtileri keskinleşir ve hayati durum söz konusu olabilir.
Astım tedavisi nedir?
Astım için kesin tedavi yöntemi yoktur.
Öncelikle tetikleyici faktörlerden uzak durulması ve yaşam şartlarının düzenlenmesi önerilir. Hastaya uygulanan ilaç tedavisi, hastalığın semptomlarına ve semptomların gidişatına dayanmaktadır. Belirti ve bulgulara dayanaraktan ilaç tedavi ve dozları belirlenir.
Astım ile alerjinin farkı nedir?
Alerjiler ile astım aslında bir birinden farklı kliniklere sahiptir. Alerji ile astım arasında sıkı bağlantı vardır. Astımı olan hastaların hepsinde alerji olmaz veya alerjisi olan tüm hastalarda astım gelişmez. Alerji astım denilen hastalıkta ise alerji nedeni olan etkenlerin tetiklemesi ile astım gelişir.