Böbrek Kanseri Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Böbrek kanseri ya da böbrek tümörü, erken evrede belirti vermeyen ve daha çok tesadüfen başka nedenlerden dolayı yapılan görüntüleme yöntemleri sırasında saptanan bir kanser türüdür. Böbrek kanseri, ileri evreye ulaştığında genellikle ağrı ve kanlı idrar gibi belirtiler ile kendini gösterir. 

Böbrek kanserinin toplumda görülme oranı nedir?

Bütün kanserler gelişmemiş ülkelere göre gelişmiş ülkelerde daha çok görülür. Hayat tarzımızda ki değişiklikler, gelişmiş ülkelerde ki nüfusun yaşam ömrünün daha da uzamış olması ve diğer faktörlerden dolayı bu ülkelerdeki kanser oranı sayısı diğer ülkelere daha yüksektir.

Avrupa genelinde yıllık ortalama 85 bin kişide böbrek kanseri gelişiyor ve bunların yaklaşık olarak 25 bin kişisi de böbrek kanseri nedeniyle vefat ediyor. Bütün kanser türlerine baktığımızda ise bütün kanserlerin %2-%3’lük kısmını böbrek kanseri oluşturuyor ve çok ileri safhaya gelmediği sürece çok fazla belirti veren bir kanser türü değildir. 

Son yıllarda böbrek kanserinin çok önemli bir özelliği belirmiştir. Tıp teknolojisinin ve sağlık hizmetlerinin de yaygınlaşmasıyla birlikte hastalar başka nedenlerle doktora gittiklerinde böbrek kanseri olduklarını öğrenebiliyorlar. Herhangi bir şikayet ile hastaneye giden kişinin ultrasonografi sonucunda böbreğinde tümör olduğu ortaya çıkıyor ve böylece bu tümörler çok daha erkenden tespit edilebiliyor. Böbrek tümörleri ürologların konusu ama bu özelliği nedeniyle artık bu tümörler dahiliye uzmanları tarafından da anlaşılabiliyor.

Ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanılması böbrek kanseri riskini arttıran bir faktör müdür?

Böbreklerde görülen kanserlerden bir grubu için bu mümkün olabilir fakat böbrek kanseri dediğimiz zaman toplayıcı kısmından değil de daha çok etli kısmının olduğu bölgede beliren kanserlerden bahsediyoruz.

Sigara içmek, fazla kilolar ve tansiyon böbrek kanseri için risk oluşturur ve erkeklerde biraz daha fazla görülür. Böbrek kanseri erkeklerde, kadınlara oranla 1,5 kat daha fazla görülen bir kanser türüdür.

Böbrek kanserinin erkeklerde daha fazla görülmesinin bir nedeni var mıdır?

Kanıtlanmış belirli bir sebebi olmamakla birlikte sigara, obezite ve tansiyonun etkili olduğu düşünülmektedir. Kanserin erkeklik özelliğinden ya da hormonal sebeplerden dolayı olmadığı tahmin edilmektedir. Buna ek olarak genetik tarafının da olabileceği düşünülmelidir. Normal topluma göre birinci derece akrabasında böbrek kanseri olanlarda biraz daha fazla görülebilmektedir.

Kronik böbrek yetersizliği böbrek kanseri gelişmesi için yeterli bir zemin yaratabilir mi?

Bu çeşit bir görülme; metabolizmanın değişik olmasına bağlı olabileceği gibi böbrek yetmezliğini meydana getiren faktörlerin uzun dönem süren etkilerinden dolayı da olabilir. Bunlar ihtimal dahilinde olan konulardır.

Diyalize giren ve uzun süre diyalizde kalan hastalarda böbrek kanserinin özel bir tipinin görüldüğü de bilinmektedir. 

Risk faktörü taşıyan kişilerin belirli bir yaştan sonra tarama testlerine girmesi önerilir mi?

Tarama konusu tıp dünyasında çok tartışmalı bir konudur. Burada taramanın ekonomik boyutunu da düşünmek gereklidir. Hastaya, topluma ya da devlete getireceği yükü de hesaba katmak lazım. Bu sebeple tarama yapılırken de tavsiye edilirken de çok dikkatli karar vermek gerekir. 

Bu konularda fırsatçı tarama dediğimiz bir durum bulunmaktadır. Hastaneye bir üroloğa ya da başka bir birime başvurduğunuz zaman verilecek bir ultrason çekimine fırsatçı tarama denilir ve daha mantıklı bir uygulamadır. Bu durumda çok erken dönemde yakalanan ve tedavi olan birçok hasta bulunmaktadır.

Böbrek kanseri belirtileri nelerdir?

Böbrek kanseri sinsi bir kanserdir. Böbrek kanserlerinin ilk işareti idrarda kan görülmesidir. Burada belirtilmesi gereken önemli bir husus, her kanlı idrarın böbrek kanseri olmayacağıdır. İdrarda kan, kanser olmayan birçok sebepten dolayı da gelebilir. Taş hastalığından ve iltihaplardan dolayı da olabilir. 

Her karın ağrısı böbrek kanserinin belirtisi olabilir mi?

Böbrek kanserindeki ağrı, böbreğin en dışındaki zar kısmının gerilmesinden kaynaklanan ağrıdır. Diğer ağrılardan farkı; sinsi ilerleyen, sürekli olan, zaman zaman hissettiğimiz , gün geçtikçe biraz daha şiddeti artan ağrı şeklinde olabilir. 

Neden böbreğin en dışındaki zar gerilir? 

Kanser geliştikçe böbreğin hacmi ve ağırlığı artar. Buna rağmen böbreğin dışındaki zarın belli bir uzunluğu vardır. Tümör büyürken bu zarı zorladığı için ağrı meydana gelebilir. Bu ağrı taş ağrısından çok farklıdır. Taş ağrı aniden başlayan, bıçak saplanırmışçasına oluşan bir ağrıdır. Böbrek ağrısı ise bu şekilde değildir. Zaman zaman hissedilebilir, zonklayan bir ağrı duyulabilir. Uzun dönemdir duyulan bir ağrı olabilir. Genellikle yan ağrısı şeklinde hissedilir. Ağrı tümörün böbreğin neresinde olduğuyla da ilgilidir. Başka organlara yakın bir bölgede büyüyorsa eğer bunlara bağlı olarak bunaltı, hazımsız şeklinde de görülebilir. 

 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)