Burun Akıntısı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Burun akıntısı, günlük hayatı olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Sürekli akan bir burnu kontrol etmek özellikle dışarıda olduğunuz saatlerde son derece zordur. Sürekli peçeteyle akıntıyı temizlemek zorunda kaldığınız için konuşmakta ya da işlerinizi yapmakta güçlük çekersiniz. 

Burun akıntısı aslında burnun içerisindeki sıvının dışarı çıkması olarak tanımlanabilir. Sıvı, koyu ya da su gibi olabilir. Bunun yanı sıra rengi de değişebilir. Kanamayla beraber seyreden akıntılar da söz konusu olabilir. Burun akıntısı burun deliklerinden çıkabileceği gibi genze doğru da inebilir. Bu durum özellikle konuşurken güçlük çekmenize neden olur. 

Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısı sebepleri arasında çok sayıda durumdan bahsetmek mümkündür. Çeşitli alerjiler, hastalıklar, kemik yapısı gibi pek çok neden akıntının gerçekleşmesine yol açabilir. Bunun yanı sıra ortada hiçbir neden yokken de böyle bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Alerjik olmayan rinit olarak adlandırılan bu durumun nedeni stres, kullanılan ilaçlar, sık spor yapma vb. olabilir. 

Çeşitli Hastalıklar

Burun akıntısına yol açan hastalıklar; sinüzit, migren, grip olarak sıralanabilir. Sinüzit; kemiklerin arasında yer alan ve sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasıdır. Akut ve kronik gibi farklı türlerde olan sinüzit çeşitlerinde burun akıntısı görülebilir. Tek taraflı bir baş ağrısı türü olan migren de bu problemi yaşayabileceğiniz hastalıklardan biridir. Şiddetli ağrıya bir de burun akıntısı eklendiğinde günü geçirmek ve işlerinizi yapmak oldukça zor hale gelir. Grip ise akıntının başrolde olduğu bir hastalıktır. Meydana gelen inflamasyon nedeniyle akıntı söz konusudur. Bu süreçte tıkanıklık da yaşanabilir. 

Alerji

Toza ve ortamdaki çeşitli unsurlara karşı alerjisi bulunan kişiler, burun akıntısını daha sık yaşayabilir. Alerjiye bağlı olarak geniz bölgesinde tahribat meydana gelir. Alerji, dönemsel olarak ya da günün belirli bir anında ortaya çıkabilir. Özellikle bahar aylarında ağaçların bıraktığı polenler sık sık burun akıntısı, hapşırma gibi problemler yaşamanıza neden olur. Kimileri ise özellikle gece saatlerinde burun akıntısı, öksürük gibi problemlerle karşılaşabilir. 

Burun İçinde Meydana Gelen Yapısal Sorunlar

Geçmeyen burun akıntısı, burun içinde doğuştan ya da sonradan gelişen problemlerden ileri gelebilir. Bu problemlerden biri septum  deviasyonudur. Burun ortasında bulunan duvarın eğriliği anlamına gelen bu durum travmaya bağlı da ortaya çıkabilir. Akıntı genellikle tek taraflı gelişir. 

Burun Akıntısı Tedavi Yöntemleri

Burun akıntısı tedavisinde oral yolla alınan ya da sprey formunda olan ilaçlar kullanılır. İlaçlar, antihistaminik içeriğe sahiptir. Bunun yanı sıra steroid ve dekonjestan madde içeriği de bu ilaçlarda kullanılır. Kullanılacak ilacın türü problemin nedenine göre değişiklik gösterir. 

Burun Akıntısına Doğal Çözümler

Burun akıntısına doğal çözüm arayanlar, ilk önce bir kulak burun boğaz uzmanına danışmalı ve ardından destekleyici olarak bazı yollara başvurmalıdır. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara bağlı olarak gelişen akıntı sırasında bol sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra buhar banyosu yapmak, bitki çayı tüketmek de iyi bir çözüm olabilir. Zencefil çiğnemek, zerdeçalı sıcak sütle karıştırıp içmek; uygulayabileceğiniz bitkisel çözümler arasındadır. 

Burun Akıntısına Karşı Alabileceğiniz Tedbirler

Burun akıntısını önlemek için tetikleyicilerden kaçınmak önemli bir tedbirdir. Örneğin, polen alerjiniz varsa ağaçların en çok polen yaydığı dönemlerde; daha az dışarı çıkmak, eve gelir gelmez duş almak akıntı riskini azaltır. Aynı zamanda ılık, nemli bir bez ile burnunuza ve yüzünüze sıcak uygulama yapabilirsiniz. Aşırı burun spreyi kullanımından kaçınmak, soğuk havalarda ağzı ve burnu koruma altına almak da burun akıntısından kurtulma noktasında fayda sağlayabilir. 

Kaynaklar:

  1. Merck Manual. Common Cold. (https://www.merckmanuals.com/en-pr/home/infections/respiratory-viruses/common-cold) Accessed 4/16/2021.
  2. Naclerio RM, Bachert C, Baraniuk JN. Pathophysiology of nasal congestion. Int J Gen Med. 2010;133:47-57. Accessed 4/16/2021.
  3. NHS. Non-Allergic Rhinitis. (https://www.nhs.uk/conditions/non-allergic-rhinitis/) Accessed 4/16/2021.
Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)