Diastazis rekti nedir? Neden olur?

Diastasiz rekti (recti), karın ön duvarını oluşturan kasların ayrılmasıdır. Bu ayrıma kısmi ya da tam olabilir.  Diyastazis latincede "ayrılma" anlamına gelir. Rekti ise karın ön duvarını oluşturan Rektus Abdominis kasıdır. Diastasis recti, ‘’Karın Kaslarında Ayrılma" anlamına gelmektedir. 
 

Diastazis rekti nedir?

Diastasis rekti, karın ön duvarını oluşturan kaslardır. Sağ ve sol taraftan gelen bu kaslar karnın ortasındaki çizgide (linea alba) birleşir. Bazı nedenlerden dolayı orta hatta birleşen bu kaslar birbirinden ayrılabilir. Bu duruma diastazis rekti adı verilir. Özellikle hamilelikte rahim içerisinde büyüyen bebekle birlikte, karın kasları da gerilmeye başlar. Bazı kişilerde ortada birleşen kaslar lifleri ayrılır. Bu durum diastazis rektinin sık görülen bir nedenidir. 

Diastazis rekti kimlerde olur? 

En sık görülen nedeni hamileliktir. Bunun nedeni, büyüyen bebeğin karnındaki kasları germesidir. Özellikle çoğul gebeliklerde görülme ihtimali daha fazladır. Ayrıca yanlış yapılan ağır egzersizler, ağır kaldırma, obezite de diyastazis rekti oluşumuna neden olabilir. Karın kaslarının ayrılması, doğumsal bir kusur olarak yenidoğan bebeklerde de görülebilir. Yine kalıtsal kas güçsüzlüğü de karın kaslarının ayrılmasına neden olabilir. 

Doğum sonrası diastasiz rekti neden olur? 


Hamilelik sırasında büyüyen rahim, karın ön duvarındaki kasların uzamasına neden olur.  Bunun yanında, hamilelik sırasında kasların ve eklemlerin esneyip meydana gelen değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olmak için salgılanan relaksin hormonu da kas ve bağ dokusu yapısında değişikliklere neden olur. Bu hormonal değişiklikler ve büyüyen rahime bağlı oluşan gerginlik, karın duvarındaki kaslarının kopmasına neden olabilir. 

Diastazis rekti nasıl anlaşılır?

Diastaz rektinin en sık görülen belirtisi, karın kasları gerildiğinde veya karına bastığınızda midede oluşan kabarıklıktır. Ayrıca aşırı şişkinlik olması, az miktarda yemek yemeye rağmen karında kabarıklık oluşması görülür. 
 

Diastazis rektisi olanlar nelere dikkat etmelidir?  

Ağır egzersizlerden ve karnı zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir. Bununla birlikte bir fizyoterapistin rehberliğinde doğru egzersizleri yapmak ve karnı toparlayıcı korse kullanmak, belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak diastasis rektiye bağlı belirtileri gidermek için;

Doğumdan sonra ağır kaldırmamak ve bebeği tutarken karnına baskı yapmamaya dikkat edilmelidir

Karın kaslarını ani zorlayan hareketlerden kaçınılmalıdır

Ağır egzersiz yapılmamalıdır

Karın kaslarının güçlenmesini sağlayan yoga, plates ve nefes egzersizleri yapılmalıdır

Diastazis rektinin tedavisi nedir?

Karın germe ameliyatı ile karın kaslarında görülen ayrılma onarılır. Ameliyatta karın orta hattından her iki yana yelpaze gibi dağılan bu kaslar, orta hatta getirilerek dikilir. Böylece ileride oluşabilecek açıklığın büyümesi ve fıtıklar önlenir. 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)