Kadınlarda Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?
Kadınlarda aşırı tüylenme tıpta hirsutizm olarak bilinir. Hirsutizm, aşırı tüylenme veya aşırı kıllanma demektir. kadınlarda bu durum hem kozmetik bir sorun hem de altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yazıda aşırı tüylenme ile ilgili bilgileri bulacaksınız.
Aşırı tüylenme (Hirsutizm) nedir?
Kadınlarda normalde kıl bulunmayan alanlarda sert, renkli ve kalın kılların artışıdır.
Tüylenme neden olur?
Kadınlarda erkeklik hormonunun artışına bağlıdır. Erkeklik hormonunun ciltteki kıl folikülleri ile etkileşimi sonucu erkeklerde olan tarzda kıllar gelişir.
Erkeklik hormonlarının fazla üretilmesi, böbreküstü bezi (adrenal bez) veya yumurtalıklarda olan hastalıkların, özellikle kitlesel lezyonların sonucudur. Özellikle polikistik over sendromunda sık görülür.
Tüylenme belirtileri nedir?
Üst dudak, alt çene, göğüs, göbek, kuyruk sokumu, sırt, üst kol ve uylukta sert kılların görülmesidir. Aynı zamanda erkek tipi saç dökülmesi, adet düzensizliği, obezite ve kliteromegali görülebilir.
Tüylenme tanısı nasıl konulur?
- Adetin 2.-5. günleri arasında hormon incelemeleri – testosteron, androstenedion, 17 alfa-hidroksi-progesteron, prolaktin ve DHEAS hormonlarına bakılmalıdır.
- Yumurtalık ultrasonu ile yumurtalıklarda kistler değerlendirilir.
- Gerekliliği halinde MR veya tomografi gerekebilir (altta yatan hastalıkların belirlenmesi için).
- Hirsutizm skoru (Ferriman-Gallwey skoru) bakılır – her bölge terminal kıl büyüme oranına göre 0’dan 4’e kadar puanlandırılır. Daha sonra toplam skor hesaplanır. Eğer toplam skor 8’in üzerindeyse hirsutizm olarak değerlendirilir.
Tüylenme tedavisi nedir?
Aşırı kıllanma tedavisinde uygulanacak yöntemler şunlardır;
Altta yatan hastalığın tedavisi
Tıraş, ağda ve lazer tedavisi
Adet düzensizliği olanlarda doğum kontrol hapları
Kısırlık varsa kısırlık tedavisi veya tip bebek tedavisi.
Kaynaklar:
- Barbieri RL, et al. Evaluation of premenopausal women with hirsutism. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 19, 2019.2.
- Hirsutism. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/hair-disorders/hirsutism-and-hypertrichosis. Accessed Sept. 19, 2019.
- Barbieri RL, et al. Treatment of hirsutism. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 19, 2019.
- Matheson E, et al. Hirsutism in women. American Family Physician. 2019; https://www.aafp.org/afp/2019/0801/p168.html. Accessed Sept. 18, 2019.