Kadınlarda mesane (idrar torbası) sarkması nedir?
Mesane sarkması tıp dilinde sistosel olarak bilinir. Özellikle kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte menopozdan sonra ya da menopoz öncesinde en önemli sosyal sıkıntılardan bir tanesi de idrar kesesinin yani mesanenin sarkmasıdır. Daha çok menopoz sırasında östrojenden yoksun dokuların gevşemesi nedeniyle idrar kesesi ve kalın bağırsak vajinana içine doğru taşar.
Mesane sarkması nedir?
Mesane (idrar torbası) sarkması, hastanın yaşam kalitesini bozan ve sık görülen bir problemdir. Mesaneyi yerinde tutan ve karın duvarına asan kasların ve bağların, zayıflaması sonucu idrar kesesinin aşağıya doğru yer değiştirerek vajina içine ilerlemesidir. Bu durum idrar yaparken zorlanmaya, mesanenin tam boşamamasına, devamlı idrar varmış hissine ve cinsel ilişkide problemlere neden olur.
Mesane sarkması belirtileri
Mesanenin sarkması bazen idrar kesesinin vajinanın tamamen dışına sarkması şeklinde kendini gösterebilir. Mesane sarkması tedavisinde robotik cerrahi kullanılarak vajinanın önündeki ya da arkasındaki kalın bağırsağın sarkıklığı tedavi edilebilmektedir.
Belirtiler sarkmanın derecesine göre değişebilmektedir. Yeni başlayan hafif dereceli sarkmalarda genelde hiçbir belirti olmayabilir. Mesane sarkması olan hastanın şikayetleri genellikle sabahın erken saatlerinde daha azdır, ancak akşama doğru hastanın şikayetleri artar.
Orta ve ileri derecede rahim sarkmasının belirtileri şunlardır;
- Bel ağrısı yaşanması
- Vajina içerisinden dışarıya doğu çıkan kitle
- Alt karın bölgesine ağırlık hissi ya da aşağıya doğru çekiliyormuş gibi bir his
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi
Mesane sarkması tedavisi
Özellikle vajinanın ön ve arka duvarlarının en derinlere kadar onarılması gerekliliği bu hastalığın kesin tedavisinde şarttır. Mesane kanserinde tedavi bu şekilde uygulanmazsa tekrar edilebilir. Bu nedenle robotik cerrahi teleskop ve robot kolların en derin bölgelere ulaşabilmesi nedeniyle net görüntü altında buralara rahatça dikiş atılmasını ve yamaların yerleştirilebilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle de robotik cerrahi uygulanan mesane sarkması vakalarında başarı oranı çok yüksektir.
Kaynaklar:
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Cystocele (Prolapsed Bladder). (https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/cystocele) Accessed 7/16/2019.
- The American College of Obstetricians and Gynecologists. Pelvic Support Problems. (https://www.acog.org/Patients/FAQs/Pelvic-Support-Problems?IsMobileSet=false) Accessed 7/16/2019.
- National Association for Continence. Pelvic Organ Prolapse. (https://www.nafc.org/pelvic-organ-prolapse/) Accessed 7/16/2019.