Krioterapi (Dondurma) Tedavisi
Krioterapi, halk arasında dondurma tedavisi olarak da bilinir. Krioterapi, dokuların soğuk ile tahrip edilmesi esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi, - 200 derecelere kadar soğutulan sıvı azot, sıvı nitrojen veya sıvı karbondioksiti yok edilmek istenen bölgeye uygulanması şeklinde uygulanır.
Dondurma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi özel kriyoterapi cihazları ile uygulanır. Bu cihazdaki sıvı azot, nitrojen veya karbondioksit, yok edilmek istenen doku üzerine püskürtülür. Doku ile temas eden gaz, dokuyu dondurur. Doku dondurulduktan sonra, normal sıcaklığına geri dönülmesi beklenir. Bu ani ısı değişimi, dokudaki hücreleri tahrip eder ve ölümüne neden olur. Ani donma ve erime ile tahrip olan doku, iyileşme sırasında dökülerek deriden atılır ve yerlerini alttan yeni doku hücreleri gelir.
Krioterapi Hangi Amaçla Kullanılır?
Dondurma tedavisinin kullanıldığı durumlar şunlardır;
Genital siğil tedavisi
Güneş lekeleri
Sinir sıkışması
Nasır tedavisi
Siğil tedavisi
Tırnak batması
Ben (nevüs) tedavisi
Cilt kanseri tedavisi
Prostat kanseri tedavisi
Rahim ağzı yaraları
Kriyoterapinin Avantajları Nelerdir?
- Krioterapi, hızlı ve pratik bir şekilde uygulanabilir.
- Kanama ve enfeksiyon gibi istenmeyen durumların çok daha nadirdir.
- Kriyoterapi ile tedavi edilen siğilin tekrarlama riski çok daha azdır.
- Gebelikte uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Krioterapi Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tedavi sonrası, tedavi uygulanan bölgede enfeksiyon gelişimini önlemek için bölge temiz tutulmalı, temizlik için kimyasal madde içeren ürünler değil, sadece su ve sabun kullanılmalıdır. Enfeksiyon ihtimali varsa, bölge kapatılmalıdır.
Rahim ağzı yarasının tedavisinde krioterapi uygulandıysa, 1 ay süresince cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. İyileşme sürecinde vajinal akıntıda artış görülebilir.
Krioterapi uygulanan bölgenin üzerinde kabuk oluşabilir. Bu kabuk bir süre sonra kendiliğinden düşer. Bu kabuğa müdahale edilmemeli ve kaldırılmamalıdır.
Kriyoterapinin Riskleri Var mıdır?
Bazı kişilerde istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilir. Bunlar;
Ödem (şişlik)
Ağrı
Kanama
Baş ağrısı
Enfeksiyon
Senkop (bayılma)
Ateş
Uygulanan bölgede derinin altına nitrojen gazı gitmesi
Skar
Renk koyulaşması (hiperpigmentasyon)
Uyuşma
Kıllarda dökülme
Kriyoterapi Ne Kadar Sürede Sonuç Verir?
Kriyoterapinin etkinliğinin görülme süresi, tedavinin uygulandığı bölgeye, dokunun derinliğine ve büyüklüğüne göre değişir. Ellerde, yüzlerde ve genital bölgede görülen siğiller için 2-3 seans, ayak siğilleri için 5-6 seans gerekir.