Polikistik Over Sendromu Nedir ? Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Nasıldır?
Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir durumdur. Bu hastalıkta yumurtalıklarda (over) çok sayıda küçük kistler oluşur. Bu durum yumurtlama bozukluğu, adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi adet düzensizliklerine neden olur. Androjen adı verilen erkeklik hormonlarının artışına bağlı, ciltte sivilce, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme olur.
Polikistik over sendromu nedir ?
Doğurganlık ve hamilelik sürecini etkileyen hastalık olup, her iki yumurtalıkta birden fazla kistin oluşmasıdır ve sık görülen endokrin bozukluklarından biridir.
Polikistik over sendromunun nedeni nedir ?
Yumurtalıklar tarafından erkek hormonu (androjen hormonlar) salgılanması sonucu, erkek hormonlarının etkisi ile yumurtalıklarda kistlerin oluşmasıdır. Kistlerin kendisi de aynı zamanda erkek hormonu üretir. Yani bu durumda yumurtalık kistlerinin gelişmesi kısır döngü sayesinde devam eder.
Polikistik over sendromu kimlerde görülür ?
Kadınların %10’da görülmekle birlikte, hormonal bozuklukları olan kadınlarda görülebilir. Bazen ergenlik ve gençlik çağında olan kadınlarda da görülebilir.
Polikisti kover sendromu neye neden olur ?
- Yumurtlama bozukluğu ve hamile kalamama - kısırlık
- Kanda androjen hormon yüksekliği
- Adet düzensizliği ve adet olamama
Polikistik over sendromunun belirtileri nedir ?
- Kilo artışı ve insülin direnci
- Tüylenme
- Sivilcelenme
- Yüz bölgesinde yağlanma
- Saç dökülmesi
- Adet düzensizliği
- Cildin kararması
- Depresyon
- Kısırlık
Polikistik over sendromunun tanısı nasıl konulur ?
Önce hastanın hastalık öyküsü alınır ve kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilir. Adet düzeni değerlendirilir. Ardından kan testleri ve hormon testleri istenir. Kanda androjen hormonlarının yükselmesi, FSH ve LH hormon seviyelerinin tespiti tanıda çok önemlidir. Androjen hormonları kan yüksek ve FSH/LH oranı 3’ün üzerinde (normal değerlerde bu oran 3’ün altındadır) görülür.
Daha sonra pelvik Doppler ultrason ve gerekliliği halinde MR veya tomografi gerekebilir.
Polikistik over sendromunun tedavisi nedir ?
Öncelikli olarak üreme sistemi değerlendirilir, hastaya adet düzenleyici veya doğum kontrol hapları önerilir. Uzun dönem tedavi edilemeyen hastalarda altta yatan hastalıkların tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ile hormon dengesi sağlanmaya çalışılır. Aynı zamanda egzersiz ve diyet uygulaması önerilir.
Hamilelik planlanan hastalarda gerekliliği halinde cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi yaklaşımda mevcut kistlerin çıkarılması planlanır.