Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Nedir, Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Nasıldır?
Serviks (rahim ağzı) kanseri , rahimin serviks adı verilen boyun bölgesinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Halk arasında rahim olarak bilinen uterus, gövde ve boyun kısmından oluşur. Gövde kısmından gelişen rahim kanserine endometrium kanseri, boyun kısmından gelişen kansere ise serviks kanseri adı verilir.
Serviks (rahim ağzı) kanseri nedir ?
Serviks kanseri kadınlarda görülen kanser türleri arasında 5. sıradadır. Rahim ağzının yüzeyini örten mukozal tabakanın hücrelerinin kanser hücrelerine dönüşümü sonrası gelişen kanser türüdür.
Serviks kanserinin nedenleri ve risk faktörleri nedir ?
Bu kanser türünün temel nedeni Human Papilloma Virüsü' dür (HPV). Bu virüs cinsel yolla bulaşır ve genital siğillere neden olur. Yani, genital siğil olan kadınlar rahim ağzı kanseri açısından risk taşırlar. BU virüs 10-15 yıl içinde hücrelerde genetik ve yapısal değişikliğe neden olur. Bu değişiklik önce hücrenin içinde sınırlı kalır. İlerleyen süreçte hücre düzeyi bozulur ve kanser kliniği ortaya çıkar.
Bunun yanı sıra, sigara, zayıf bağışıklığın olması, obezite de risk faktörleri arasındadır.
Serviks kanseri riskli midir ?
Riski yüksek olan kanser türüdür. Meme kanserinden daha ölümcüldür.
Serviks kanserinin yaşam şansı ne kadardır ?
Erken dönemde teşhis ve tedavisi olmasına rağmen hala ölümcül kanser türü olarak görülmektedir. Evre 1’de 5 yılık yaşam oranı %85 civarındadır. İleri evrelerde bu oran ciddi bir şekilde düşmektedir.
Serviks kanseri kimlerde görülür ?
Cinsel aktiv kadınlarda daha sık görülür. Özellikle 30-50’li yaşlarda olan bayanlarda görülür.
Serviks kanserinin belirtileri nedir ?
- Vajinal kanamalar – cinsel ilişki sırasında veya sonrasında
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- Vajinada doluluk hissi
- Ağrılı cinsel ilişki
- Genital kaşıntı ve yanma hissi
Serviks kanserinin tanısı nasıl konulur ?
İlk aşamada hastalık hikayesi alınan hasta, ardından kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilir. Muayene sırasında hastadan PAP smear testi uygulanır. PAP smear testi anormal olan hastada ikinci kez PAP smear testi uygulanabilir veya kolposkopi işlemi ile rahim ağzı görüntülenerek değerlendirilebilir. PAP smear testi yanında HPV-DNA testi yapılır. Bu iki test birlikte Co-test olarak isimlendirilir. Bu test tanı için yeterli olarak görülmektedir. Gerekliliği halinde biyopsi alınır ve patoloji raporu beklenilir.
İlerleyen evrelerde tedavi şeklini ve hastalığın evresinin değerlendirmek için tomografi veya MR tercih edilir.
Rahim ağzı kanseri nerelere yayılır ?
Rahim ağzı kanseri öncelikli olarak komşu olduğu yapılara, yani rahim, tüpler yoluyla yumurtalıklara ve ardından lenf bezeleri ile vücudun diğer yerlerine yayılabilir.
Serviks kanserinin tedavisi nedir ?
- Cerrahi tedavi – erken dönemde tercih edilir. Çünkü hastalık hala yaygın hale gelmemiştir. Kanser hala rahim ağzı bölgesinde sınırlıdır ve bu kanserin etrafa yayılmaması için uygulanır. Bazen tüm rahim ve etrafda olan lenf bezelerinin de çıkarılması gerekir.
- Konizasyon – rahim ağzının koni şeklinde çıkarıldığı yöntemdir.
- Radyoterapi – her evrede ama öncelikle ileri evrelerde tercih edilen tedavi şeklidir.
- Kriyoterapi – rahim ağzında olan hücrelerarası suyu dondurarak, hücrelerin ve böylece kanser hücrelerinin öldürülmesine hedeflenen tedavi şeklidir.
- Lazer tedavisi
- LEEP (loopel ectrosurgical procedure) – koteriasyon yapılarak hem kanser dokusunun çıkarılması ve aynı zamanda kan durdurucu etkili yöntemdir.
Serviks kanserinden nasıl korunulur ?
En önemli etken HPV olduğu için, normal şartlarda 30 yaşına kadar olan kadınlarda bu virüsün görülme olasılığı %40 civarındadır. Zamanla bu virüs olasılığı düştüğü için, bu grup hastalarda 3 yılda bir HPV testi bakılması önerilir. 30yaşın üzerinde olan kadınlarda Co-test (PAP smear + HPV DNA testi) yapılır. Bunlara ek olarak kadınlara HPV aşısının uygulanması bu kanser türünden korunma için önemlidir.
Serviks kanseri hangi hastalıklarla karışabilir ?
Aynı bulgu ve şikayetleri olan hastalıklarla serviks kanseri karışabilir. Bundan dolayı hastayı kadın- doğum uzmanı detaylı bir şekilde değerlendirmelidir :
- Rahimde miyom (uterus miyomu)
- Rahimde polip
- Vajinal enfeksiyonlar
Serviks kanseri tanısı olan kadın cinsel ilişkiye girebilir mi ?
Cinsel ilişkiyi yasaklayacak veya sakıncalı olabilecek herhangi bir tablo görülmez. Ama ağrı ve huzursuzluk açısından cinsel isteksizlik olabilir.
Rahim ağzı kanserinin tedavisinde bitkisel ürünler kullanılabilir mi ?
Hastaya uygulanan tedavilerin yanı sıra, hastaya kızılcık, vişne ve kiraz tüketmesi, düşük doz zencefil çayları, papatya ve özellikle nar çiçeği çayı önerilir.