Sünnet Nedir?
Sünnet, penisin ucunu örten derinin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Dini inanışlardan ya da geleneklerden dolayı yapılır. Bu yazıda sünnet ile ilgili aklınıza takılan soruların cevabını bulabilirsiniz.
Sünnet nedir ?
Sünnet, erkeklerde penis başını (glans penis) örten prepisyum dediğimiz cildin, penis başına uygun ve estetik şekilde kesilmesi, glans penisin açık pozisyona getirilmesi işlemidir.
Sünnet neden yapılır, faydası nedir ?
- Penis kanser riskini azaltır
- İdrar yolu enfeksiyonlarından korur
- Cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkların önüne geçilebilir
- Sünnetli bir bireyin kadın partnerinde rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığını azaltır
- Daha hijyenik bir hayat sunar
Sünnet kime yapılır ?
Erkek çocuklarında rutin ve dini istek üzerine, acil durumlarda ve hastanın tekrarlayan idrar yolları enfeksiyon riskinin önlenmesi amacıyla yapılır. Doğumsal böbrek ve mesane sorunu ve bundan dolayı idrar yolları riski olan hastalara uzman cerrah tarafından önerilerek yapılmaktadır.
Sünnet ne zaman yapılır ?
Bilimsel olarak, sünnetin 2 yaşına kadar veya 6 yaşından sonra yapılması uygun görülmektedir. 2-6 yaş aralığında çocuğun fallik gelişim dönemine denk geldiği için sünnetin ertelenmesi uygun görülmektedir. Çünkü, bu dönemde hasta penisini tanıma ve ona zarar verme durumunda psikolojik sorunlar yaşayabileceği düşünülmektedir.
Sünnet yapmak zorunlu mu ?
Acil durumlar haricinde sünnet zorunluluğu yoktur. Bundan dolayı genellikle sünnet dini ve rutin bir işlem olarak ailenin isteği üzerine yapılmaktadır.
Sünnet için ne yapmak lazım ?
Sünnet için hasta öncelikli olarak uzmanlar tarafından değerlendirilir. Ardından hastanın işleme uygun olduğu görülür. İşlem hazırlığı başlatılır. Bunun için hastanın kan değerlerinin bir kez görülmesi yeterlidir. Hastada kanama hastalığı riski, sünnet işlemi açısından önemlidir. Böyle bir riskin söz konusu olduğu durumda, hastanın bunun için önlemlerinin alınması gerekmektedir.
Sünnet işlemini kim yapmalıdır ?
Sünnet işlemi üroloji doktoru, çocuk cerrahları veya çocuk ürologları tarafından yapılmalıdır.
Sünnet işlemi neden çocuk cerrahları, çocuk ürologları ve ürologlar tarafından yapılmalıdır ?
Çünkü, sünnet için penisin sünnete uygun olup olmadığı veya herhangi bir ek hastalık varlığı açısından değerlendirilmesi bu alanda çalışan doktorlar tarafından doğru bir şekilde anlaşılır. Örnek olarak, hastada hipospadias(doğuştan peygamber sünnetli – idrar kanalının penis başına değil de, penis başının alt kısmında herhangi bir yerine açılması durumu) tablosu olan hastada sünnet işlemini yapmak olmaz. Bu sorunu görmeden sünnet işlemini yapmak, ileride hastanın daha ciddi sorunlar ile karşılaşması ile sonuçlanır. Bundan dolayı geleneksel toplu sünnet törenlerinde sünnet yapan bireyin hastada peniste uygunsuzluk görülmesi durumunda sünnetin yapılmaması çok çok önemlidir.
Cerrahi sünnet nasıl yapılır ?
Hastanın yatar pozisyonunda penis başı cildi (prepisyum) ile penis başının (glans penis) pozisyonu değerlendirilir. Penis başının dışarıda kalan kısmının ölçüsüne ve penisin ölçüsüne göre hastaya uygun uzunlukta prepisyum bistüri yardımıyla kesilir. Daha sonra ortaya çıkan mukoza tabakası uygun bir şekilde penisin kalan cildine dikilir ve sünnet işlemi sonlandırılır.
Cerrahi sünnet dışında sünnet teknikleri var mı ?
Sünnet işlemi çok çok uzun yıllardır yapıldığı için, birçok yöntemi vardır. Son dönemlerde bazı geliştirilen sünnet cihazları ile sünnet yöntemleri geliştirilmiş, ama araştırmalar sonrası bu yöntemlerle yapılan sünnet işleminde ağırlaşmaların görülme sıklığının cerrahi sünnetten (bistüri-bıçak yardımıyla) daha çok olması nedeniyle çokta tercih edilmemektedir.
Lazerli sünnet nedir ?
Toplumda insanların merak ettiği ve lazerli sünnet olarak bildikler işlem, aslında lazer ile ilgili değildir. Lazer denilen cihaz aslında sünnet işlemi sırasında kanama durumunda kanamayı durdurmak için kullanılan koter cihazıdır. Maalesef, bunu da bilmek önemlidir ki, sünnette koter cihazı değil de, kanamayı durdurmak için bipolar dediğimiz cihazın kullanılması daha uygundur. Çünkü,koter kanamayı durdurmak için elektrik akımını vücuda aktarır ve bundan dolayı penis kanlanmasına zarar verebilir. Ama bipolar elektrik akımını vücuda değil de, kendi iki bacağı arasında akımı sağlayarak, elektrik akımının vücuda geçmesini minimum düzeye indirmiş olur.
Sünnet işleminde anestezi gerekiyor mu?
Yenidoğan döneminde sünnet lokal anestezi ile, daha büyük çocuklarda genel anestezi altında yapılması daha uygun görülmekle birlikte, büyük çocuklarda lokal anestezi ile de yapılması mümkündür. Bu daha çok ailenin ve çocuğun işlem için tepkisine bağlıdır.
Sünnet için en iyi yöntem nedir ?
En iyi ve komplikasyonların en az görüldüğü yöntem cerrahi yöntemdir.
Sünnet sonrası iyileşme kaç gün sürer ?
Yenidoğan döneminde sünnet yapılan hastalarda sünnet yaraları 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda 7-10 güne kadar bu süreç uzayabilir. Yenidoğan döneminde sünnet sonrası 2 gün pişik kremi kullanılması uygundur.
Sünnet sonrası şişlik olur mu ve kaç gün sürer ?
Sünnet bir cerrahi işlem olduğu için, sonrasında ödem, kızarıklık ve şişliğin görülmesi doğaldır, 1 haftaya kadar şişliğin kendiliğinden geçmesi beklenir.
Sünnet sonrası penis başında hassasiyet normal midir ?
Penis başını örten deri kesildiği için, penis başı dışarıda kalmış olur ve hassasiyeti artmış olur. Bu sürecin 4 aya kadar sürebildiği bilinmektedir. Bu durum normal olarak karşılanmaktadır.
Sünnet pansumanı gerekli mi ?
İşlem sonrası pansuman gerekliliği doktor tarafından belirlenir. Genellikle pansuman yapılması tercih edilir. Pansuman kanama riskini önleyebilir ve penisin kıyafetlere dokunarak hastanın rahatsız olmasını bir miktar ortadan kaldırır. Pansuman sünnetten 1-3 gün sonra açılır.
Sünnet sonrası antibiyotik ihtiyacı var mı ?
Sünnet sonrası ağızdan alınabilecek antibiyotik ihtiyacı yoktur. Sünnet sonrası doktor tarafından kontrol edilen sünnet yarasında enfeksiyon riski varsa antibiyotik tedavisi başlanabilir. Genellikle sünnet yarasına terramycin veya herhangi bir lokal antibiyotik içerikli pomat uygulanması, doktor tarafından önerilebilir.
Sünnet sonrası enfeksiyon nasıl anlaşılır ?
En sık belirti penis ucunda kızarıklık, şişlik olup, aynı zamanda ateş ve idrar yapmada zorluğun görülmesi ile kendini gösterir. Bu durumda hasta sünnet yapan doktora başvurmalı, antibiyotik ve ılık oturma banyosu tedavisi başlanmalıdır.
Sünnet sonrası banyo ne zaman yapılır ?
Sünnet sonrası herhangi bir sorun yoksa 5 gün sonra banyo yapılabilir.
Sünnet cinsel tatmini azaltır mı ?
Birçok bilimsel araştırmaların sonucu olarak artık bilinmektedir ki, sünnet işlemi penis hassasiyetini, sertleşme yeteneğini, boşalma süresini, zevk ve libidoyu, orgazmı ve cinsel tatmini düşürmemektedir.
Yorum (0)
Benzer Makaleler
Sünnet Nedir? Sünnet İle İlgili En Sık Sorulan 12 Soru...
Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey #Sünnet - 3 yıl önce