24 yaşındayım, nefes darlığı çekiyorum. Nedeni ne olabilir?

Merhabalar. Ben İsmail 24 yaşımdayım. İnternette doğru nefesin diyafram nefesi olduğu ile ilgili bir yazı gördüm ve biraz araştırma yaptım. Diyaframı geliştirmek için 4 saniye nefes al 7 saniye tut ardından 8 saniyede nefesini ver şeklinde bir egzersiz gördüm ve uyguladım. Fakat sonrasında nefes darlığı çekmeye başladım. Daha önce de nefes darlığı ara ara oluyordu. Daha önce de nefes tutma egzersizleri yapmıştım- ama 2 ya da 3 gün sürüyordu en fazla daha sonra geçiyordu. Bu sefer ki daha şiddetli oldu. Aldığım nefes sanki yetmiyor adeta boğulacakmışım gibi bir his oluşturuyor. Sürekli derin nefes alma (bazen rahatlatmıyor), esneme (çoğunlukla esneyemiyorum), iç çekme isteği geliyor. Sanki artık nefes alma işlevi refleks olmaktan çıktı. Sürekli nefes aldığımın bilincindeyim. Uyurken bazen uykuyla uyanıklık arasında nefessiz kaldığımı hissediyorum ve yataktan nefes nefese doğruluyorum. Uyku kalitem düştü. Ben, bu durumun psikolojik kaynaklı olduğunu düşünerek sıkça derin nefes almamayı, solunumu normal seyrinde gerçekleştirmeyi denedim fakat bir kaç dakika sonra çene altında ve kollarda hafif karıncalanmalar ve hafif baş dönmesi oluştu. 2-3 sene önce hafif düzeyde ara ara ölüm korkusu, her an kötü bir şey yaşanacak korkusu, aklımı kaçıracağım korkusu gibi korkular yaşıyordum yani panik atağım vardı. O yüzden nefes problemimin psikolojik olduğunu düşündüm. Bebekken bronşit olduğum için de hastanede yatmışım bir etkisi var mı bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim, iyi günler.


Cevap (1)

Merhabalar. Nefes darlığı ya da tıptaki adıyla dispne, kişinin hava açlığı çekmesi, nefes açlığı çekmesi, yeteri kadar nefes alamadığı hissi veya derin nefes alamama olarak tarif edilir. Nefes darlığı bir çok nedenden kaynaklanabilir. Bunları başlıca akciğer kaynaklı nefes darlığı, kalp kaynaklı nefes darlığı ve psikolojik kaynaklı olan nefes darlığı olmak üzere üç gruba ayırmak mümkün. Ancak nefes darlığı bunların dışında obezite, böbrek hastalıkları, mide reflüsü, kansızlık (anemi), tiroid hastalıkları gibi başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Çocukken bronşit geçirmiş olmanız akciğerlerinizde bir sorun olabileceğini akla getirir. Öncelikle nefes darlığının nedeninin tespiti gerekir. Size tavsiyemiz ilk önce bir göğüs hastalıkları doktoruna gitmenizdir. 

Yeni Sorular


Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Gizli Profil - 1 gün önce

Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Saygıdeğer hocalarım, şiddetli sırt ağrısı ile gittiğim doktorda kifoz olabilecegi değerlendirilerek mr istendi. Sonucumu göstermem henüz mümkün olmadığı için değerli yorumlarınıza talibim. " TORAKAL VERTEBRA MRG KLİNİK: scheurman kifozu? TEKNİK: Aksiyal ve sagital FSE-T2, sagital FSE-T1 görüntüler elde olunmuştur. BULGULAR: Torakal kifoz korunmuştur. Vertebra korpus yükseklikleri ve intensiteleri doğaldır. İntervertebral diskler yer yer dejeneredir. Aksiyel imajlar devamlı alınmış olup disk hernisi net değerlendirilememekle birlikte aşikar bulgu saptanmadı. T12-L1 düzeyinde sağda nöral foramen düzeyinde sadece aksiyel imajlarda izlenen 7 mm çapında hiperintens görünüm izlenmiş kistik lezyon açısından anlamlı olabilir. Torakal spinal kord intensitesi ve genişliği doğaldır."


Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Mst79 - 1 gün önce

Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Merhabalar hocam, Görselde yer alan rapordaki bulgularımı yorumlama imkanınız var mı teşekkürler. Yaş 29. Baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği,


Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

bymatematikci - 1 gün önce

Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

Merhaba. Bugün tee oldum sonucum ise aşağıdadır. 1. Sol atrium anteroposterior çap 4.1 ölçüldü 2.Sol atriyal appendage de SEK, trombus izlenmedi 3. Mitral kapak miksomatöz yapıda, Multisegment prolapus izlendi ( barlow izlendi) 4. Mitral kapaktan sol atriuma renkli doppler ile orta ileri yetersizlik akımı saptandı. Pulmoner venlerde sistolik dalga> diastolik dalga normal parem izlendi 5. Aort kapak 3 küspisli yapıdadır. Aort kapaktan LOVT a renkli doppler ile yetersizlik akımı saptanmadı. 6. Pulmoner kapak yapısı normal olup, renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan ortalama pulmoner arter basıncı 9+4 mmHg dir. 7. Triküspik kapak renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan sistolik pulmoner arter basıncı 21+5 mmHg dir triküspik anulüsü 35 mm - IVC çapı 12mm ölçüldü. 8. IAS intakt olup renkli doppler ile geçiş izlenmedi. Sonuç - orta ileri derecede mitral yetersizliği -hafif derecede triküspik yetersizliği.


Efor testi sonucu

Nur12 - 1 gün önce

Efor testi sonucu

Sürekli tansiyonum düşüyordu. Kalp doktoruna gönderdiler. Efor testi yaptırdım. Sizce normal mi? 


Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

Gizli Profil - 2 gün önce

Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

72 yaşındaki hasta demir eksikliği yaşıyor, ferritin değeri 8. Bağırsak ameliyatı olduğu için damar yoluyla parental demir almasında bir sakınca var mı? (kilo 45 boy 145)