
Soru sordu, #Çocuk Sağlığı - 1 yıl önce
5 aylık bebeğim hep kabız.
Merhaba hocam. Benim 5 aylık bebeğim var. İlk 3 aya kadar anne sütü daha sonrasında anne sütü ve mama ile besleniyor. Sorum şu; benim bebeğim hep kabız dışardan müdahale etmedikçe kaka yapamıyor. Şuan maflor damla kullanıyorum, doktor verdi, ama yine aynı, zar zor yapıyor ve kusması çoğaldı. Doktorlara da gittim bişey yok dediler, ama bu kabızlığın, huysuzluğun, ağlamaların sebebi olmalı. Röntgen de çekildi, hatta ama doktor değil asistanı baktı benim ne yapmam lazım?
Cevap (1)
Merhabalar. 5 aylık bebeğinizin kabızlık sorunu ve kusma şikayetinden bahsediyorsunuz. Bebeğinizin kabızlığının ve kusmasının altında yatan bir çok neden olabilir.
Kabızlığın alrında yatan olası nedenler şunlar olabililir;
- Yetersiz anne sütü ve sıvı alımı: Bebeğinizin yeterli sıvı, anne sütü veya mama almaması kabızlık nedeni olabilir.
- Diyet: Bebeğiniz ek gıdaya başladıysa, kabızlık yapan besinlerden kaçınmanız veya bunları sınırlı miktarda vermeniz gerekir.
- Hareketsizlik: Bebeğinizin yeterince hareket etmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
- Hastalıklar:Hirschsprung hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar da kabızlığa neden olabilir.
Kusmanın altında yatan olası nedenler;
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD): Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması
- Mide bulantısı: Kabızlık da mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.
- Enfeksiyon: Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar kusmaya neden olabilir.
- Gıda alerjisi veya intoleransı: Bazı besinlere karşı alerji veya intolerans kusmaya neden olabilir.
Tavsiyeler;
- Bebeğinizin kabızlığının ve kusmasının nedenini belirlemek için doktorunuz ile tekrar görüşün. Dktorunuz gerekli testleri yapacak ve uygun tedaviyi size önerecektir.
- Bebeğinizin susuz kalmaması için bol anne sütü veya mama verin. 5 aydan büyük bebekler için su da verebilirsiniz.
- Bebeğiniz ek gıdaya başladıysa, kabızlık yapan besinlerden kaçının veya bunları sınırlı miktarda verin. Kabızlık yapan besinler arasında şunlar muz, pirinç, elma püresi, havuç ve patates gibi besinler bulunur.
- Bebeğinizi hareketlendirin ve karnına masaj yapın, böylece kabızlığı önlemeye yardımcı olun.
- Doktorunuz kabızlık için laksatif veya kusma için antiemetik ilaç öneriyse onları kullanın.
Bebeğinizin kabızlığının ve kusmasının altında yatan nedeni ve ona uygun tedaviyi doktorunuz belirleyecektir.
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 2 yıl önceErken boşalma sorunum var
Merhaba. Eşimle cinsel ilişkiye girdiğimde sadece 1 dk sürüyor sadece erken boşalıyorum bununla beraber eşim korunmadığı için içine boşalmamak için penisimi çekip elimle boşaldığım zaman yandım prostatit azıyor hocam. İdrar sonrası yanma başlıyor birkaç gündür testislerde biraz ağrı var gibi geliyor ayrıca testislerde damarların bir iki tanesi simsiyah 7 yıl önce bir üroloji doktoruna gittim. Makattan muayene etti kronik prostatit dedi tedavi verdi cipro isimli bir antibiyotik sadece bunu verdi 5 yıl önce araştırma hastanesinde bir profa gittim idrar sonrası yanmam olduğunu söyledim bununla yaşamayı öğreneceksin dedi aynı ilaçları verdi kan idrar tahlili yaptı sıkıntımın psikolojik olduğunu söyledi Lustral diye bir ilaç verdi 15 gün kullandım o da beni aptal gibi yaptı hocam siz ne önerirsiniz?

Soru sordu,
- 2 yıl önceÖksürürken idrar ve gece idrar kaçırıyorum
Sayın hocam, 38 yaşındayım ben, yaklaşık 10 seneden beri idrar kaçırma sıkıntısı çekiyorum. Daha önceki seneler sadece öksürürken hapşururken ufak tefek bu sıkıntıları yaşarken zaman geçtikçe artmaya başladı. Önceden gece gündüz ufak tefek bu sıkıntıları yaşarken artık sadece geceleri çok fazla idrar kaçırmaya başladım. İdrar kaçırmadığım gece çok az olmaya başladı diyebilirim korkudan uyuyamaz hale geldim. Misafirliğe gidemez oldum. Birçok ilaç kullandım Betmiga ve Vesicare isimli ilaçlar gibi ancak bir süre fayda görebildim. Son 1 aydır artık iyice hayat kalitem bozuldu. Sizce ne yapmalıyım hocam lütfen yardımcı olun?
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?