Agorofobi tedavisi

Soru sordu, #Panik Atak - 6 ay önce

Agorofobi tedavisi

Agorofobim var. Toplu taşımalara binemiyorum. Kalabalık olması yönünden değil. Boş olan işyeri servisimde bile kaçınma, korku, kaygı, kendimi dışarı atma hissim geliyor ve iniyorum. 10 yıldır Venegis 75 mg kullanmama rağmen bu dediklerim bu ara arttı. Derdim, stresim yok. Servisi bıraktım. Aracımla gidip geliyorum. Sadece toplu taşıma için ilaç kullanmak istemiyorum. Uzun vadede ilacı bırakmayı düşünüyorum. Ama şimdilik sorum şu: İlacın dozajını artırmak yerine SNRI grubu ilaç olan Vegenis'i bırakıp SSRI grubu bir ilaca geçsem çözüm olur mu? İlacı bırakmam da fayda sağlar mı?


Cevap (1)

Agorofobi gibi kaygı bozukluklarının tedavisinde ilaçlar önemlidir, ancak hangi ilacın kullanılacağına doktor karar vermelidir. Venegis (Venlafaksin), bazı kaygı bozukluklarında etkili olsa da agorofobi için genellikle SSRI grubu ilaçlar tercih edilir. Bazen SNRI'dan SSRI'ya geçmek yan etkileri azaltabilir veya daha iyi sonuçlar verebilir, ancak bu kararı doktorunuz vermelidir. İlaçları aniden kesmek yerine, doktor kontrolünde kademeli olarak azaltmak önemlidir. İlaç tedavisine ek olarak, bilişsel davranışçı terapi (BDT) gibi psikoterapi yöntemleri agorofobinin tedavisinde etkilidir. BDT, kaygıya neden olan düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmeye yardımcı olur. Özetle; ilaç değişikliği veya dozaj ayarlamaları için doktorunuza danışın. İlaçları doktor kontrolünde bırakın. BDT gibi psikoterapi yöntemlerini tedavi planınıza dahil etmeyi düşünün. Agorofobi tedavisinde sabırlı olun, iyileşme zaman alabilir.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Şiddetli Baş Dönmesi ve bacaklarda Hissizlik

Soru sordu, - 1 gün önce

Şiddetli Baş Dönmesi ve bacaklarda Hissizlik

Merhabalar öncelikle kolay gelsin. 21 yaşında bir hastayım. 8 aydır haftanın 3 günü tekrar eden baş dönmem vardı. Sayısız doktora gittim, sonuç alamadım. Şu son 3 günde baş dönmem o kadar arttı ki, bacaklarımda hissizlik de belirtilerime eklendi. 24 saat sarhoş gibiyim, sabah kalktığımda hiçbir şey yok, ancak harekete bir başladığım zaman direkt başım dönmeye başlıyor. Durum o kadar rahatsızlık vermeye başladı ki artık işlerimi yapamıyorum, dışarı çıkamıyorum.


Çocuklarda Yanık Tedavisi: Ameliyat mı, Ameliyatsız Tedavi Mi?

Soru sordu, - 3 gün önce

Çocuklarda Yanık Tedavisi: Ameliyat mı, Ameliyatsız Tedavi Mi?

Merhaba hocam, 2.5 yaşındaki kızımın eli, kızgın bir demire temas etti ve yandı. Bu nedenle GATA Yanık Merkezi'nde tedavi görüyoruz. Olayın üzerinden 4 gün geçti. 3. günde yapılan kontrolde alt tabakada bir sertlik olduğu tespit edildi. Doktorlar, pazartesiye kadar iyileşme olmazsa deri yaması yapılabileceğini söylediler.

Bugün özel bir muayenehanede başka bir doktora da gittik. Doktor, yanık bölgesini tekrar açarak sabunlu suyla temizledi ve aynı şekilde tekrar kapattı. Tedaviye pazartesi günü devam edeceğiz. Yeni doktor, ameliyatsız bir tedaviyle ilerleyebileceğimizi ve en fazla küçük bir bölgede keloid kalabileceğini söyledi. Baş parmak kısmı için de pazartesi günü kartonla bir atel gibi bir destek yapılacağını, bu sayede düzgün deri oluşacağını ve ileride gerginlik sorunu yaşanmayacağını belirtti.

Ne yapmamız gerektiği konusunda kararsız kaldık. Bu süreçte nasıl bir yol izlemeliyiz? Tavsiyelerinizi rica ederiz.


4. ventrikül normal büyüklük ve konfigürasyondadır.

Soru sordu, - 3 gün önce

4. ventrikül normal büyüklük ve konfigürasyondadır.

4. ventrikül normal büyüklük ve konfigürasyondadır. Bazal sisternalar açıktır. Vermis tabii sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır. Pons, bulbus, mezensefalon normaldir. Serebral ve serebellar gri-ak madde ayrımı tabii olup patolojik sinyal kaydı tespit edilmedi. Korpus kallosum normal sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır. Perikallosal patoloji tespit edilmedi. Sentrum semiovale düzeyinde milimetrik boyutlu birkaç adet T2 FLAİR hiperintens odak izlendi. Migrenatöz değişiklikler? Ventriküler sistem normal genişliktedir. Orta hat yapılarında sapma izlenmedi. İntra ve ekstra aksiyal kolleksiyon ve kitle formasyonu tespit edilmedi. Sonuç ve Öneriler  ? Olguya ait patolojiler ’Bulgular’ kısmında belirtilmiş olup klinik, fizik muayene ve laboratuvar verileri ile birlikte korelasyonu önerilir.


1 haftadır kasık bölgemde ve bacakta çıkan lezyonlar.

Soru sordu, - 3 gün önce

1 haftadır kasık bölgemde ve bacakta çıkan lezyonlar.

1 haftadır kasık bölgemde ve bacakta çıkan lezyonlar. Önce kaşıntı sonra lezyon ortaya cıkıyor. Bilinen kronik hastalığım yok. 


İlişkiye girdikten 24 saat sonra içilen Ella hapı.

Soru sordu, - 4 gün önce

İlişkiye girdikten 24 saat sonra içilen Ella hapı.

Hocam merhaba. 1 Aralık 2023 tarihinde kız arkadaşım ile sürtünme yoluyla ilişki yaşadık. Kendisinin regl döngüsü çok düzensiz, yeri geliyor. 1 ay olmuyor. Biz ilişkiye girdikten 24 saat sonra Ella hapı içti ve regl günü regl olmadı, hala da olmadı. 3 tane test yaptık, hepsi negatif çıktı. En son testi 5 gün önce yaptı. Hamile olma olasılığı var mı?