Hocam merhabalar. Yaklaşık birkaç ay önce sağ tarafımdan spontan pnömotoraks geçirdim ve kapalı ameliyat oldum. Doktor sol tarafımda da küçük baloncuklar olduğunu söyledi, sigarayı vs. bıraktım. Ancak alkol kullanmamım bu duruma ekstra bir zararı olur mu acaba, sürekli alkol tüketen birisi değilim. Ara sıra alkol kullansam ekstra bir sıkıntı çıkar mı? İnternette çok gezdim ama soruma cevap bulamadım. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.
Cevap (1)
Merhaba. Spontan pnömotoraks, akciğer içindeki havanın akciğer dışına çıkması sonucu akciğerin büzüşmesidir. Sigara kullanımı, yaralanmalar, zayıf vücut yapısı, uzun boy, esmer tenli olmak pnomotoraks için risk faktörüdür.
Alkol kullanımı, spontan pnömotoraks riskini artıran bir faktördür. Yapılan çalışmalarda, alkol kullanan kişilerin alkol kullanmayan kişilere göre spontan pnömotoraks geçirme ihtimallerinin 3 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir. Alkolün, hangi mekanizma ile spontan pnömotoraks gelişmesine neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, aşağıdaki durumlar ile izah edilebilir;
- Alkol, akciğer dokusunda kolajen üretimini azaltır. Bu durum akciğerde baloncuk oluşumunu kolaylaştırır.
- Alkol, akciğerlerin esnekliğini azaltarak alveol adı verilen hava keseciklerinin patlamasını kolaylaştırabilir.
- Alkol, bağışıklık sistemini baskılayarak baloncuk patlaması sonrası akciğer dokusuna sızan havanın artmasına neden olabilir.
Daha önce sağ tarafınızdan spontan pnömotoraks geçirmiş ve ameliyat olmuşsunuz. Sol tarafınızda da küçük baloncuklar olduğu söylenmiş. Bu durumda, alkol kullanımından kaçınmanız, baloncukların patlamasını ve ikinci bir pnömotoraks gelişmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Ara sıra bile alkol alsanız, bu durum pnömotoraks gelişem riskinizi artıracaktır. Bu nedenle, alkol kullanımını tamamen bırakmanızı tavsiye ederim. Sonuç olarak, daha önce spontan pnömotoraks geçiren kişilerin alkolden uzak durması önerilir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?