Annem yumurtalık kanseri teşhisi ile ameliyat oldu.

Hocam merhaba. Annem yumurtalık kanseri teşhisi ile ameliyat oldu. Kanser metastaz yapmış. Rahim, karın alt zarı, apendiks ve karında biriken sıvının tamamı alındı. İnce bağırsakta çok sayıda küçük kanser hücreleri olduğunu bunları almadığını söyledi doktorumuz. 6 seans kemoterapiye başlandı. Kemoterapinin iyi ilerlediği söylendi. 3.kemotetapiden sonra doktorumuz tekrar aynı şekilde ameliyat yapmak istediğini söylüyor. İnce bağırsaktakileri görmek istiyormuş. Ameliyat sırasında gerekirse bağırsak dışarı alınabilirmiş. Henüz 2 ay önce ilk ameliyatını oldu. Bu ikinci ameliyat sizce gerekli mi. Riskli mi. Ve annemin bu kanserden tamamen kurtulması mümkün müdür ? Şimdiden teşekkür ederim.


Cevap (1)

Merhabalar. Over kanserinin veya başka bir kanserin, karın zarına yapılmasına peritonitis karsinomatoza adı verilir. Bu, kanserin ilerlemiş bir aşamasına işaret eder ve yaşam beklentisini önemli ölçüde azaltır. Peritoneal karsinomatoza, yumurtalık kanserinin en yaygın metastaz şeklidir. Yumurtalık kanseri hücreleri, yumurtalıklardan karın boşluğuna (peritoneal boşluk) yayılabilir. Peritoneal boşluk içinde karın organları bulunur ve bu organlar periton adı verilen bir zar tarafından sarılmış durumdadır. Peritoneal karsinomatozanın tedavisi, kanserin evresine ve yayılımına bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerir: Kemoterapi Radyoterapi Cerrahi Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan ilaçların bir kombinasyonudur. Radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili radyasyon ışınlarının kullanılmasıdır. Cerrahi, kanserli doku ve organların çıkarılmasıdır. Peritoneal karsinomatoza için tedavi, kanserin yayılımını azaltmaya ve yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanır. Tedavi, kanserin ilerlemesini yavaşlatabilir, ancak genellikle kanseri tamamen ortadan kaldırmaz. Peritoneal karsinomatoza için yaşam beklentisi, kanserin evresine ve yayılımına bağlıdır. Erken evrede teşhis edilen peritoneal karsinomatoza hastalarının yaşam beklentisi, ileri evrede teşhis edilen hastalardan daha iyidir. Peritoneal karsinomatoza için hayatta kalma oranları şunlardır: 5 yıllık genel sağkalım oranı: %20 5 yıllık hastalıksız sağkalım oranı: %10 Peritoneal karsinomatoza için hayatta kalma oranları, son yıllarda iyileşmiştir. Bu, yeni tedavilerin geliştirilmesi ve erken teşhisin artması sayesinde olmuştur. Karın zarına yayılmış kanser bağırsaklarda tıkanıklık yaptıysa, bağırsak karın duvarına bağlanarak dışarıya ağızlaştırılabilir. Doktorunuz bu konuda size daha detaylı bilgi verecektir. Geçmiş olsun.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?

Soru sordu, - 3 gün önce

2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?

2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız ?


Kolonoskopi sonucu yorumlama

Soru sordu, - 6 gün önce

Kolonoskopi sonucu yorumlama

Yaklaşık olarak 10 gün önce kolonoskopi oldum. Doktorum ciddi derecede olmadığını söyledi asacol 500 mg fitil verdi sadece kolonkopi sonucunda anal kanaldan çekum tabanına kadar ilerlendi, girişten itibaren ilk 10 cm'lik rektum mukozası yaygın hiperemik ve ödemli ve yer yer ülsere idi. Biyopsi alındı, izlenen diğer alanlarda kolon duvar ve mukozası normal görünümdeydi. Rektumda retrofleksiyonda anal kanal normal izlendi, yazmaktadır.  Sizlerin de fikirlerini almak istedim.


Sol böbrekte kistik mikrotik alanlar içeren bir kitlesel lezyon

Soru sordu, - 1 hafta önce

Sol böbrekte kistik mikrotik alanlar içeren bir kitlesel lezyon

Hocam iyi aksamlar cevaplarsiniz cok sevinirim böbrekte orta zonda iç yapısında kistik mikrotik alanlar bulunduran yaklaşık 48x33 mm boyutlarda heterojen kitlesel lezyon izlendi.Histopatoloji önerilir.


Miyom Tedavisi: Ameliyat Şart mı, İlaçla Tedavi Mümkün mü?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Miyom Tedavisi: Ameliyat Şart mı, İlaçla Tedavi Mümkün mü?

1 hafta önce çekildiğim (adet döngümün 16. gününde) İlaçlı Mr raporumda rahim içerisinde yaklaşık 4cm'lik miyom tespit edildi. 24 yaşındayım, ara kanamalarım oluyor ancak çok ağır değil ve ağrım yok. Minimum 3-4 sene gebelik düşünmüyorum. 2022-2023 yıllarında bir anda 25 kilo aldım, şu an verme aşamasındayım. Sağlıklı besleniyorum ve 5 kiloyu verdim. 17 yaşında pcos teşhisi koyulmuştu ancak kayda değer bir büyüklükte değildi. Sorum şudur: miyomun ameliyatla kesin alınması gerekir mi, ilaçla tedavisi var mıdır, ameliyat şart mıdır? Teşekkürler, saygılarımla. Raporum: " İnceleme sırasında Gadonans 7.5 ml kontrast madde kullanılmıştır. Korpus anteriorunda yaklaşık 4 cm çapında submukozal myom mevcuttur. Bunun dışında junctional zon intakttır. Endometrial çift yaprak kalınlığı 7-8 mm 'dir. Serviks doğal görünümdedir. Her iki over doğal görünümdedir. Kemik yapılar doğal görünümdedir. Sakroiliak eklemler doğal görünümdedir. " Not: Thin-prep smear testim negatif çıktı.


Boğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum.

Soru sordu, - 3 hafta önce

Boğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum.

Hocam merhabalar. 29 yaşındayım yaklaşık. 2-3 haftadır boğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum çarpıntı şeklinde. Daha önce de oluyordu fakat sürekli değildi. EKO , EKG, eforlu EKG çektirdim birşey çıkmadı. Holter taktırmadık sadece sanırım birde onu taktıracağım. Hocam sormak istediğim soru şu; şikayetim eğer geçmezse benden bu testlerden sonra tomografi istenir mi? Ben bu sene 3 defa BT çektirdiğim için daha çektirmemem gerekiyor fazla doz almamak için, eğer BT istenirse onun yerine kardiyak MR çekilse olur mu ya da bu şikayetimden sadece BT istenir mi ? Onu da bilmiyorum tabi.