Antibiyotik kullanımı sonrası bağırsak florasının bozulması

Hocam merhabalar. Eylülde askere gittim, döndükten sonra hastaydım antibiyotik kullandım tam hastalığım geçti derken bir daha hasta olup yine antibiyotik kullandım. 2 hafta sonra dışkılamada alışkanlığımda değişimler meydana geldi. Askerde günde 3 kere hiç sorunsuz tuvalete çıkabiliyordum mecbur 3 öğün yemek yiyorduk ama normal hayat düzenimde günde maksimum 2 öğün yerim. Lavaboya giriyorum cıvık şekilde zorlanarak yapıyorum tam ishal denemez su gibi değil hocam pelte gibi bu durum. 1-2 aydır bu şekilde sadece sabah uyandığımda karnımda ağrı oluyor yarım yamalak dışkılamayla ağrı şikayetim biraz daha azalıyor. Gaitada görünür kan gözlemlemedim rengi de kahverengi tonları. Ateşim yok, gözle görülür bir kilo kaybı yok, bu süreç zarfında kilom 61-63 kg arası hep sanki ben isteyince değilde bağırsaklarım istediği zaman lavaboya çıkabiliyor gibiyim. Bir de hocam bende stres kafaya takma sürekli düşünme gibi şeyler var.


Cevap (1)

Anlattığınız durum, antibiyotik kullanımı sonrası bağırsak florasının bozulmasına bağlı disbiyozis veya post-enfektif irritabl bağırsak sendromu ile uyumlu görünüyor. Özellikle dışkı kıvamında değişiklik, sabahları karın ağrısı ve dışkılama sonrası kısmi rahatlama gibi belirtiler, bağırsak hareketlerinizin düzensiz çalıştığını düşündürüyor. Bu tabloyu tetikleyen en önemli faktörler arasında antibiyotik kullanımı, beslenme değişiklikleri ve stres bulunuyor. Öncelikle gaita testleri yapılarak organik bir neden olup olmadığı değerlendirilmelidir. Probiyotik kullanımı, dengeli ve lifli beslenme, laktoz ve gluten eliminasyonu gibi diyet değişiklikleri semptomları hafifletebilir. Ayrıca, bağırsak fonksiyonları stresle doğrudan bağlantılı olduğu için stres yönetimi ve rahatlama teknikleri (meditasyon, yoga, bilişsel davranışçı terapi) faydalı olabilir. Bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. 

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Alkolik hepatit sonrası karaciğer yenilenmesi olur mu?

Soru sordu, - 3 gün önce

Alkolik hepatit sonrası karaciğer yenilenmesi olur mu?

Hocam merhabalar 37 yaşındayım 10.2024 alkole bağlı hepatit geçirdim , en son 02.2025 kontrole gittiğimde iyileştiğim söylendi.Affiniza sığınarak soruyorum benim öğrenmek istediğim karaciğer yenilenme özelliğinden dolayı tamamen yenilenmiş iyileşmiş hepotositler sağlıklı haline geri mi dönmüş oluyor, tekrar hepatit olması için tekrar sürekli olacak şekilde alkol, sigara, kötü beslenmeye maruz mu kalması gerekiyor aydınlatırsanız sevinirim teşekkür ederim...


Köpüklü idrar

Soru sordu, - 4 gün önce

Köpüklü idrar

Hocam merhabalar. Öncelikle yaklaşık 2 haftadır farkettiğim üzere idrarda hafif yanma bazen kesik idrar ve genelde hep köpüklü oluyor idrarım gün içinde de daha çok çıkmaya başladım , kan ve tam idrar tahlili yapıldı sadece nadir iltihap çıktı protein de negatif ti , 5 ay öncede ben başka hastalıklardan ötürü karın tomografisi çekilmiştim zaten ordada böbrek ve mesanede birşey çıkmamıştı , hocam köpüklü idrar durumu devam ediyor bazen az bazen çok oluyor bundan sonra sizce önemsemeye gerek varmı protein kaçağı olsaydı testte kesin çıkarmıy dı hocam negatif görünmesine rağmen olma ihtimali varmıdır acaba test sonucumu görmek isterseniz eğer diye ekliyorum hocam


Kalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal

Soru sordu, - 6 gün önce

Kalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal

Merhaba, Ayak MR sonucu kalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal değişiklikleri izlendi yazıyor, burda çıkan sonuca göre nasıl bir tedavi yapılacak? 


2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?

Soru sordu, - 2 hafta önce

2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?

2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız ?


Kolonoskopi sonucu yorumlama

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kolonoskopi sonucu yorumlama

Yaklaşık olarak 10 gün önce kolonoskopi oldum. Doktorum ciddi derecede olmadığını söyledi asacol 500 mg fitil verdi sadece kolonkopi sonucunda anal kanaldan çekum tabanına kadar ilerlendi, girişten itibaren ilk 10 cm'lik rektum mukozası yaygın hiperemik ve ödemli ve yer yer ülsere idi. Biyopsi alındı, izlenen diğer alanlarda kolon duvar ve mukozası normal görünümdeydi. Rektumda retrofleksiyonda anal kanal normal izlendi, yazmaktadır.  Sizlerin de fikirlerini almak istedim.