Antibiyotik kullanımı sonrası bağırsak florasının bozulması

Hocam merhabalar. Eylülde askere gittim, döndükten sonra hastaydım antibiyotik kullandım tam hastalığım geçti derken bir daha hasta olup yine antibiyotik kullandım. 2 hafta sonra dışkılamada alışkanlığımda değişimler meydana geldi. Askerde günde 3 kere hiç sorunsuz tuvalete çıkabiliyordum mecbur 3 öğün yemek yiyorduk ama normal hayat düzenimde günde maksimum 2 öğün yerim. Lavaboya giriyorum cıvık şekilde zorlanarak yapıyorum tam ishal denemez su gibi değil hocam pelte gibi bu durum. 1-2 aydır bu şekilde sadece sabah uyandığımda karnımda ağrı oluyor yarım yamalak dışkılamayla ağrı şikayetim biraz daha azalıyor. Gaitada görünür kan gözlemlemedim rengi de kahverengi tonları. Ateşim yok, gözle görülür bir kilo kaybı yok, bu süreç zarfında kilom 61-63 kg arası hep sanki ben isteyince değilde bağırsaklarım istediği zaman lavaboya çıkabiliyor gibiyim. Bir de hocam bende stres kafaya takma sürekli düşünme gibi şeyler var.


Cevap (1)

Anlattığınız durum, antibiyotik kullanımı sonrası bağırsak florasının bozulmasına bağlı disbiyozis veya post-enfektif irritabl bağırsak sendromu ile uyumlu görünüyor. Özellikle dışkı kıvamında değişiklik, sabahları karın ağrısı ve dışkılama sonrası kısmi rahatlama gibi belirtiler, bağırsak hareketlerinizin düzensiz çalıştığını düşündürüyor. Bu tabloyu tetikleyen en önemli faktörler arasında antibiyotik kullanımı, beslenme değişiklikleri ve stres bulunuyor. Öncelikle gaita testleri yapılarak organik bir neden olup olmadığı değerlendirilmelidir. Probiyotik kullanımı, dengeli ve lifli beslenme, laktoz ve gluten eliminasyonu gibi diyet değişiklikleri semptomları hafifletebilir. Ayrıca, bağırsak fonksiyonları stresle doğrudan bağlantılı olduğu için stres yönetimi ve rahatlama teknikleri (meditasyon, yoga, bilişsel davranışçı terapi) faydalı olabilir. Bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. 

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 5 gün önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 1 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 2 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?