
Soru sordu, #Enfeksiyon - 3 hafta önce
Direnç oluşmadan bırakılan ilaçlar daha sonra kullanılabilir mi?
Hocam selamlar. Ben 2015 den beri poztifim ilaç tedavisi görüyorum.. 3 defa ilacım değişti. Ama direnç oluştuğu için değil. Böbrek ve kemiklere yan etki yaptığı için. Benim sorum şu. Bırakılan ilaçlar direnç oluşmadan bırakıldığı için ilerleyen zamanlarda tekrar kullanılabilir mi yoksa artık kullanılamaz mı? İlerleyen zamanlarda tedaviye ulaşım sıkıntısı yaşar mıyız? Cevaplarsanız cok mutlu olurum.İyi çalışmalar, saygılar, sevgiler.
Cevap (1)
Sorularınızı sırayla cevaplayacak olursak;
Daha Önce Yan Etkiler Nedeniyle Bırakılan İlaçlar Tekrar Kullanılabilir mi?
Direnç gelişimi olmadan bırakılan ilaçlar ilerleyen yıllarda teorik olarak tekrar kullanılabilir, ancak bu, birkaç faktöre bağlıdır; İlaç böbrek fonksiyonları ve kemik yoğunluğu üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu için bırakıldıysa, ileride tekrar kullanıldığında benzer yan etkiler görülme riski devam eder. Zamanla sağlık durumunuzda değişiklikler görülebilir. Yaş, böbrek fonksiyonları, kemik mineral yoğunluğu gibi faktörler değişebileceği için ilacın tekrar güvenli olup olmadığı değerlendirilmelidir. Yeni nesil HIV ilaçları, daha az yan etki ve daha güçlü etki profiline sahip olduğu için, eski ilaçlara geri dönmek yerine daha güncel tedaviler tercih edilebilir. Özetle; bırakılan ilaçlar teorik olarak tekrar kullanılabilir ancak yan etki riski göz önünde bulundurularak doktorunuz tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Eğer başka güvenli bir seçenek varsa, eski ilaca geri dönmek yerine yeni alternatiflere yönelmek daha iyi olabilir.
Gelecekte Tedaviye Ulaşım Sıkıntısı Yaşanır mı?
İkinci sorunuza gelince; şu an için ciddi bir tedavi erişim riski öngörülmüyor. Türkiye’de bu tedavi SGK kapsamında olduğu için şu an ilaçlara erişim devam ediyor. Ancak sağlık politikaları zamanla değişebilir. Bazı ilaçlar piyasadan kalkabilir veya yerine yeni jenerasyon ilaçlar gelebilir. Ancak bu tedavisi küresel bir öncelik olduğu için tamamen ilaçsız kalma riski düşük. Gelecekte günlük hap yerine ayda bir veya iki ayda bir yapılan enjeksiyonlar daha yaygın hale gelebilir. Bu da tedaviye erişimi daha kolay hale getirebilir. Sonuç olarak; tedavisinde sürekli gelişmeler yaşanıyor ve ilaç erişimi büyük ölçüde güvence altında. Ancak sağlık sistemindeki değişiklikler takip edilmelidir.
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 2 yıl önceGençlerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir?
Kendimde şeker hastalığı olmasından korkuyorum. Babam şeker hastası. Gençlerde şeker olur mu? Gençlerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir?

Soru sordu,
- 2 yıl önceVitamin eksikliğimi nasıl giderebilirim?
Vitamin eksikliğimi nasıl giderebilirim?

Soru sordu,
- 2 yıl önceZoretanin kullanırken radyofrekans ile zayıflama zararlı olur mu?
Zoretanin ilacı kullanırken g5 radyofrekans ile bölgesel zayıflama uygulaması zararlı mıdır?

Soru sordu,
- 2 yıl önceAkciğer tomografisinde buzlu cam şeklinde dansite artışı nedir?
Merhabalar 1 haftadır soğuk algınlığı nedeniyle hastayım akciğer röntgeni ve tomografisi çekildi. Röntgende herhangi bir sorun olmadığı söylendi. Tomografi raporu ise yeni çıktı ve beni endişelendirdi. Rapor bulguları şöyle Mediastinal ve hiler kitle lezyonu ya da patolojik boyutlarda lenf bezi saptanmamıştır. Kalp ve mediastinal büyük damar yapıları normaldir. Trakea ve ana bronşial sistem açık ve normal genişliktedir. Sağ akciğer orta lob, sol akciğer lingular segmentte hafif buzlu cam şeklinde dansite artışı izlenmektedir. Plevral-perikardial kalınlaşma ya da effüzyon saptanmamıştır. Göğüs duvarı kemik yapıları ve yumuşak dokuları normal olarak değerlendirilmiştir Hafif buzlu cam şeklinde dansite artışı ne demek beni bilgilendirebilir misiniz. Tedavisi var mıdır. Bu kanseri işaret eden bir durum mudur?
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 5 gün önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 1 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 1 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 2 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 2 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?