Duran kalp tekrar çalışır mı?

Soru sordu, #Aritmi (Çarpıntı) - 1 yıl önce

Duran kalp tekrar çalışır mı?

Merhaba. Hastamız 82 yaşında. Şeker, tansiyon, kalp hastalığı yok. Geçen hafta kendini kötü hissedince acile kaldırıldı. Kalbinin 90-120 arasında seyrettiği ve çarpıntı olduğu söylendi. Acildeki doktor kalp krizi dedi ama stabil olunca durumu eve gönderdi. 3 gün sonra kardiyologa götürdük. Kalbinin durmuş olduğunu sonra kendi kendine çalıştığını bunun da ritm bozukluğuna neden olduğunu, ama fizyolojik hiç bir problemin olmadığını, tamamen stresten rahatsızlandığını söylediler, ritm bozukluğu ilacı verildi. Kalbinin durup tekrar kendi kendine çalışması korkuttu, böyle birşey mümkün mü ? Bu arada troponin seviyesi 10 çıktı. Hastane referans değeri 0-50. Kalp krizi midir bu ? Anjiyo da yapılmadı.


Cevap (1)

Merhabalar. Duran bir kalbin tekrar çalışması için "kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR)" veya "defibrilasyon" adı verilen tıbbi müdehalelerin yapılması gerekir. Doktorunuzun kastettiği muhtemelen kalp ritim bozukluğuna bağlı olarak kalbin teklemesidir. Kalbin kasılmasının durması sonucu, beyne ve diğer organlara kan akışı durur ve kişi bilincini kaybeder. CPR veya defibrilasyon ile kalp ritmi tekrar normale döndürülür ve kalp yeniden çalışmaya başlar.

Troponin, kalp kası hücrelerinde bulunan bir proteindir. Kalp hasar gördüğünde troponin seviyesi kanda yükselir. Hastanızın troponin seviyesi 10 olması, kalp hasarı olduğuna işaret ediyor. Troponin değerleri sadece kalp krizine bağlı olarak yükselmez. Kalp hızındaki artış, kalp ritim bozuklukları, akciğer atardamarlarında pıhtı (pulmoner emboli), kalp yetmezliğ, kalp kası veya kalp zarı iltihapları, ağır egzersiz, kalp kasının zayıflaması (kardiyomiyopati), böbrek yetmezliği gibi durumlarda da troponin yüksek olabilir. 

Kalp krizi, kalbe giden kan akımının aniden kesilmesi sonucu kalp kası hücrelerinin ölmesi veya hasar görmesidir. Kalp krizi belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme, bulantı ve baş dönmesi yer alır. Kesin kalp krizidir diyebilmek için EKG, ekokardiyogram ve anjiyo gibi testlerin yapılması gerekir. 

 

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?