Elimde düzenli aralıklarla egzama çıkıp kayboluyor. Bu durumda neler yapılabilir. Hangi ilaçları önerirsiniz.
Cevap (1)
Öncelikle geçmiş olsun. Egzama ya da atopik dermetit, toplumda sık görülen ve tekrarlama eğiliminde olan bir hastalıktır. Ciltte kaşıntı, pullanma, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Egzamanın bazı türleri bulunmaktadır. Bazı kişilerde egzamaya karşı genetik bir yatkınlık bulunmaktadır. Egzama yatkınlığı olan bu kişilerde, bazı tetikleyici faktörlerle hastalığı açığa çıkarmaktadır. Egzamayı tetikleyen başlıca faktörler şunlardır;Kış mevsimi,Yoğun stres,Cilt kuruluğu,Alerjen maddeler,Kimyasal maddeler ile temas,Uzun süren sıcak banyolar,Kozmetik maddeler,Yünlü kıyafetler,Sigara,Aşırı terleme,Ani hava değişimleriYumurta, inek sütü, fındık, yer fıstığı, buğday, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi bazı gıdaların alınması.Egzama; kronik bir hastalıktır. Ancak egzamayı tetikleyen durumlardan uzak durulduğunda, rahat bir yaşam mümkün olabilir. Egzamanın alevli döneminde sulu kabarcıklarla görülebilir. Yaş pansumanlar, kortizon içeren kremler, ağız yoluyla alınan alerji ilaçları, çok şiddetli durumlarda kortizon hapları ya da iğnesi tedavide kullanılabilir. Tedaviden önce hastalığı tetikleyen durumlardan uzak durmak çok önemlidir. Egzamadan korunmak için yapılması gerekenler ise şunlardır;Aşırı sabun ve sabun ürünleri ile temastan kaçınmak,Banyoda çok uzun süre kalmamak, banyo suyunun çok sıcak olmamasına dikkat etmek. Banyodan sonra (ilk 5 dakika içerisinde) nemlendirici kullanmak,Alerji yapan gıdalardan uzak durmak,İş gereği kimyasal maddelere maruz kalma durumu varsa, eldiven giymek ve elleri uygun bir şekilde yıkamak,Eller yıkadıktan sonra nemlendirici kullanmak, Ellerin ve diğer bölgelerin kimyasal maddelerle temasına engel olmak,Yünlü ve sentetik maddelerden oluşan giysiler kullanmamak,Dar kıyafet giymemek, Sigara ve sigara içilen ortamdan uzaklaşmak,Stresten kaçınmak, Soğuk havalarda eldiven kullanmak,Uygun olmayan kalitesiz kozmetik maddeleri kullanmamak,Nikel ve titanyumdan yapılmış olan aksesuarları kullanmamak.Egzama tedavisinde, kortizon içeren yağlı merhemler ve nemlendirici kremler kullanılmaktadır. Bir süre kortizonlu kremler kullanarak egzama, kontrol altına alındıktan sonra kortizonsuz kremler ile tedaviye devam edilebilir. Egzama dermatoloji bölümünün ilgi alanına giren bir hastalıktır. Size tavsiyem bir dermatoloji uzmanına gidip muayene olmanız.
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 2 yıl öncePenis ucunda ağrı ve yanma neden olur?
Merhaba hocam. Benim bir yıldır penis ucumda kızarıklık mevcut bunun için ilk önce cildiye bölümüne gittim bana plaquanil ve prednol ilaç verildi. Bu kızarıklık şikayetim geçti, ancak bu şikayetlerim geçtikten 6 ay sonra penis ucunda yanma ve ağrı olmaya başladı. Bu ağrı ve yanma daha sertleşme esnasında meydana geliyor ve bir yara koparılıyormuş gibi oluyor. Sizce ne yapmalıyım, hocam ne önerirsiniz?

Soru sordu,
- 2 yıl önceİdrar kaçırma için askı ameliyatı
İdrar kaçırma sıkıntım için askı ameliyatı önerdiler sizce bu ameliyatı olmalı mıyım? Bu ameliyattan fayda gören var mı?

Soru sordu,
- 3 yıl önceKimyasal içermeyen ürünler kullanmak saçlara faydalı olur mu?
Saçlara düzenli olarak hindistan cevizi yağı, argan yağı vb. kimyasal içermeyen ürünler kullanmanın saç sağlığı için olumlu etkisi olur mu ?

Soru sordu,
- 3 yıl önceBoyun altındaki tek tük ama uzun ve kalın tüyler nedir?
Boynumun altında tek tük ama uzun ve kalın tüyler çıkıyor. Bunun sebebi ne olabilir ? Bundan kurtulmak için ne yapmak gerekir ?
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?