Epilepsi ile HIV/AIDS arasında bir bağlantı var mı?

Soru sordu, #Epilepsi (Sara) - 9 ay önce

Epilepsi ile HIV/AIDS arasında bir bağlantı var mı?

Benim 3 tane sorum var 1. Sorum ben epilepsi hastasıyım. Epilepsinin Hiv veya Aids ile bağlantısı var mıdır? Hiv testim negatif geldi benim sadece merak etim❓️ 2. HIV  vücutta kendi kendine oluşur mu, yoksa illa ki başkasından bulaş şart mı? 3. Sorum 3. ayda 3. nesil anti Hiv kemileminesas veya benzeri antikor testi Negatifse Kesin hiv yok dene bilir mi❓️ 


Cevap (1)

Merhaba. Sorularınızın cevapları; 

Epilepsinin HIV/AIDS ile bağlantısı var mıdır? 

Epilepsi ile HIV/AIDS hastalığı doğrudan birbiriyle bağlantılı hastalıklar değildir. Ancak, bunlar arasında dolaylı yoldan bazı bağlantılar olabilir. Açıklayacak olursak; HIV, beyni etkileyerek nöbetlere neden olabilen bir enfeksiyondur. HIV'li kişilerde epilepsi gelişme riski artabilir. Ayrıca gerek HIV/AIDS gerekse epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, nadiren de olsa nöbetleri tetikleyebilir. Son olarak HIV/AIDS bağışıklık sistemini zayıflatır,  bu da beyni enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirerek dolaylı yoldan epilepsi riskini artırabilir.

HIV  vücutta kendi kendine oluşur mu, yoksa illa ki başkasından bulaş şart mı?

HIV, vücutta kendiliğinden oluşmaz. Mutlaka başka bir HIV taşıyıcısından bulaşması gerekir. En yaygın bulaşma yolları korunmasız cinsel ilişki, enjektör paylaşımı, anneden bebeğe bulaş ve nadiren kan/organ naklidir. Günlük temaslar, sarılmak, öpmek veya aynı havayı solumak HIV bulaşmasına neden olmaz.

3. ayda 3. nesil anti HIV kemileminesas veya benzeri antikor testi negatifse kesin HIV yok dene bilir mi? 

3.ayda yapılan 3. nesil anti-HIV testi negatifse, HIV olma ihtimali son derece düşüktür, ancak kesin sonuç için 6. ayda tekrar test yapılmalıdır. HIV enfeksiyonu sonrası vücudun antikor üretmesi zaman alır.  Bu süreye "pencere dönemi" denir. Üçüncü nesil testler için bu süre genellikle 3 aydır. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bu süre 6 aya kadar uzayabilir. 

 

 

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?