Geçen sene 38. haftalık ölü doğum yaptım.

Soru sordu, #Beyin & Sinir - 1 yıl önce

Geçen sene 38. haftalık ölü doğum yaptım.

Merhabalar. Geçen sene 38. haftalık ölü doğum yaptım. Bu doğumum normal doğum oldu. Doğumdan 1 veya 2 hafta sonra aşırı derecede baş ağrılarım oldu. MR çektiler ve beynimde damar tıkanıklığı çıktı.Tedavi görmeye başladım. Kan sulandırıcı hap kullanıyorum. Ve baş ağrılarım tamamen yok olmustu. Ölü doğumdan 3 ay sonra tekrardan hamile kaldım.Hersey yolundaydı. Pıhtılaşma riskinin çok aza indiğini söyledi doktorum. Geçen hafta sezeryan doğum yaptım ve tekrardan bas ağrılarım başladı. Tekrardan MR istediler ve tekrardan beynimde pıhtılaşma oluştuğunu söylediler. İlaç kullanmaya devam ediyorum. Baş ağrılarım çok şükür geçti. Fakat stajyer doktorların gelip bana söyledikleri şeyleri kafama çok taktım. Biliyorum bu benim için çok riskli bir durum. Felç de kalabilirdim. Doktorların söylediği cümle ise, "senin biy daha hamile kalmaman gerekiyor. Daha kötü sonuçlar olabilirdi". Ben tedavi sürecimde gayet iyiydim. iyileşmiştim. Benim vücudum doğumu kaldırmıyor mu? Aklıma bu takılıyor. Bir daha hamile kalmak istesem 3-4 sene sonra. Bu mümkün mü değil mi? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.


Cevap (1)

Merhabalar. Evet, yaşadığınız bu durum gerçekten çok zor. İki doğumunuzdan sonra da beyninizde pıhtılaşma meydana gelmiş olması, sizin için ciddi bir risk teşkil ediyor. Stajyer doktorların söylediği gibi, tekrarlayan pıhtılaşmalar, felç, beyin kanaması gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Sizin durumunuzda, bir daha hamile kalıp kalmama kararının verilmesi, çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Bu kararı vermeden önce, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Pıhtılaşma riskiniz ne kadar yüksek? Pıhtılaşma riskinizi etkileyen faktörler arasında, aile öyküsü, genetik faktörler, yaşa bağlı faktörler ve bazı hastalıklar yer alır. Bu faktörleri değerlendirerek, pıhtılaşma riskinizin ne kadar yüksek olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • Hamilelik ve doğum, pıhtılaşma riskinizi nasıl etkiler? Hamilelik ve doğum, pıhtılaşma riskinizi artıran faktörlerdir. Hamilelikte, kanın pıhtılaşmaya daha yatkın olması nedeniyle, pıhtılaşma riskiniz daha da artar.
  • Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, pıhtılaşma riskinizi ne kadar azaltır? Kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını önleyerek, pıhtılaşma riskini azaltır. Ancak, kan sulandırıcı ilaçlar da bazı riskler taşır. Bu nedenle, kan sulandırıcı ilaçların kullanımının sizin için uygun olup olmadığını doktorunuzla birlikte değerlendirmeniz gerekir.
  • Bir daha hamile kalırsanız, bebek için riskler nelerdir? Hamilelik ve doğum, bebek için de riskler taşır. Pıhtılaşma riskiniz yüksekse, bebeğiniz için de pıhtılaşma riski artar. Bu nedenle, bebek için riskleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Bu faktörleri değerlendirerek, en uygun kararı siz verebilirsiniz. Bu kararı vermeden önce, bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna danışmanız önemlidir.

3-4 yıl sonra hamile kalmak isterseniz, bu süre zarfında pıhtılaşma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bu önlemler arasında, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, kilo kontrolü sağlamak ve sigara içmemek yer alır. Ayrıca, kan sulandırıcı ilaçların kullanımının da pıhtılaşma riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini unutmayın.

İlgili Sorular


Penisilin uyku ve halsizliğe neden olur mu?

Soru sordu, - 3 yıl önce

Penisilin uyku ve halsizliğe neden olur mu?

Penisilin uyku ve halsizlik yapar mı ?


Beyincik kisti

Soru sordu, - 3 yıl önce

Beyincik kisti

Merhaba hocam. 21 yaşındayım. Mide bulantısı ve baş dönmesi sebebi ile hastaneye gittim. MR sonucu, beyinciğe baskı yapan doğuştan gelen bir kist olduğunu öğrendim. Şu anda ilaç tedavisi görüyorum fakat hala baş dönmesi ve mide bulantım var. Ne yapacağımı bilemiyorum hocam. Yardımcı olursanız sevinirim.


Babam mesane tümörü nedeniyle 5 defa ameliyat olsu

Soru sordu, - 3 yıl önce

Babam mesane tümörü nedeniyle 5 defa ameliyat olsu

Merhaba hocam, benim babam 65 yaşında. Bundan 5 sene önce idrarda kanama nedeni ile Çam ve Sakurada bir Üroloji doktoruna başvurduk. Orda yapılan tetkikler sonrası mesanede tümör olduğu söylendi. Bunun üstüne ameliyat olduk. Ancak bu ameliyatla kalmadı daha sonra 5 defa daha mesane tümörü nedeni ile ameliyat yapıldı. Babam 1 haftadan beri sondalı idrar yapmakta Siz ne önerirsiniz ne yapmamız gerekir?


Sol testisimde ağrı var

Soru sordu, - 2 yıl önce

Sol testisimde ağrı var

Umarım iyisinizdir, size bir konuda danışmak istiyorum., yardımcı olursanız sevinirim (Uzun bir yazı olacak lütfen kusura bakmayın, detayları vermem lazım, yaşım 24) Ben yaklaşık 4 hafta önce şüpheli olduğunu düşündüğüm bir ilişki yaşadım (korunmama rağmen). Aynı hafta içerisinde idrarda yanma ve kaşıntı gibi şikayetlerle bir üroloğa gittim. Gonore veya idrar yolu enfeksiyonu olabileceğimi söyledi ve bir idrar tahlili yapmamı istedi (sarı veya yeşil bir akıntı olmadı ama ilaç kullandığım bir hafta boyunca bir ıslaklık vardı penis ucunda), tahlilde enfeksiyon olduğu gözüküyordu. İlaç olarak Azitro 500 mg (3 adet hap olan) kullandım ve bir hafta sonra tekrar aynı doktora kontrole gittim. Semptomlarım neredeyse yok gibiydi ve tekrar 1 hafta kadar daha Azitro 500 mg kullanmamı söyledi. Aradan 1 hafta geçti ve semptomlarım gitti fakat 2 gündür sol testisim ve sol tarafımda ki kasıkta bir ağrı var, bugün hastaneye gittiğimde doktorun hastaneden ayrıldığını ve başka bir şehre gittiğini öğrendim. Ağrım bir anda çok arttığı için Genel Cerrahi muayene etti. Testisimde ve kasığımda herhangi bir şişlik ve kızarıklık yok ama o bölgemde fakat ağrı var. (bugün yürürken bayağı bir ağrı hissetim fakat şimdi hafifledi bayağı) İlaç olarak Dexpadu 50mg/500 mg ve Roxin 750 mg verdi. Fakat 3. kez daha yüksek dozda antibiyotik kullanmak beni biraz gerdi, sizce ilaçları kullanmalı mıyım iltihap ilerlemiş demek midir? Bir tavsiyenizi almak çok isterim. Saygılarımla,


Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Göğsümde ağrı ve sıkışma var

Soru sordu, - 1 hafta önce

Göğsümde ağrı ve sıkışma var

Hocam göğsümde ağrı ve sıkışma var.


Hemitoraks kostalarda heterojen aktivite dağılımı nedir?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Hemitoraks kostalarda heterojen aktivite dağılımı nedir?

Yapılan kemik sintigrafimde her iki hemitoraks kostalarda heterojen aktivite dağılımı izlenmiştir, manibrum sternide de artmış aktivite tutulumu izlenmiştir. Yorumlarsanız sevinirim.


Yutkunamamak ve boğazda bir şey varmış hissi

Soru sordu, - 2 hafta önce

Yutkunamamak ve boğazda bir şey varmış hissi

İyi akşamlar. Boğazımda bir yutkunamamak ve boğazımda bir şey var hissi var, bir de halsizliğim var. Bunun için gittim KBB'a. Yaptırdğım kan testlerin sonucu şöyledir.


Zoretanin tedavisi adet gecikmesine neden olabilir mi?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Zoretanin tedavisi adet gecikmesine neden olabilir mi?

Kız arkadaşım farklı tarihlerde test yaptırdı ve hemen hemen üç aydır zoretanin tedavisi görüyor. Biz en son yılbaşından hemen sonra korunmasız olarak geri çekilme yöntemiyle ilişkiye girdik ve 19 ocak tarihindeki regli si gecikti hamile olduğunu düşünüp test yaptırdık ve test yaptırdığımız gün de regli oldu. Genellikle 12-16 sı arası regli oluyordu. Şubat ayında 24.02 tarihinde regli olduğunu söyledi 3 martta regli si bitmiş ancak hala regli olmadı çok bir endişem yok ama yine de endişelerim var testleri de göz önünde bulundurarak hamilelik ile ilgili değerlendirme yapıp yorumlayabilir misiniz? Teşekkürler. 


Testisleri sert bir şekilde muayene etmek kansere neden olur mu?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Testisleri sert bir şekilde muayene etmek kansere neden olur mu?

Hocam merhaba iyi günler. Yaklaşık 30 gündür testislerimi sert şekilde muayne ediyorum, düşünüyorum acaba testisteki germ hücrelerine zarar verdiysem diye ve sürekli yüksek kaygım var bunla ilgili kaygı da bağışıklığı baskılar diye düşünüyorum. Bu ikisi kombine olunca kanser riski olur mu?