Hemoglobin fazlalığı kan vermeden giderilebilir mi?

Soru sordu, #Kan Hastalıkları - 1 yıl önce

Hemoglobin fazlalığı kan vermeden giderilebilir mi?

Merhabalar. 45 yaşındayım. En son yaptırdığım kan tahlillerimde; RBC: 5,82, HGB: 16,6, HTC: 48,8% çıkmıştır. Hemoglobin fazlalığı kan vermeden giderilebilir mi? Teşekkürler.


Cevap (1)

Merhabalar.

RBC: Eritrosit (kırmızı kan hücresi) sayısı demektir. Normal değeri erkeklerde 4,7-6,1 milyon/µL, kadınlarda 4,2-5,4 milyon/µL'dir.

HGB: Hemoglobin (kırmızı kan hücresinin içinde bulunan ve oksijen taşıyan protein) düzeyini gösterir. Normal değeri erkeklerde 14,0-18,0 g/dL, kadınlarda 12,0-16,0 g/dL'dir.

HTC: Hematokrit (kırmızı kan hücrelerinin kan hacmine oranı) yüzdesidir. Normal değeri erkeklerde 40,0-54,0%, kadınlarda 37,0-47,0%'dir.

Bu durumda, hemoglobin düzeyiniz normalin üzerindedir. Bu duruma tıpta polistemi denir. Polistemi, primer ve sekonder olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır. Primer polistemi, kemik iliğindeki kan hücrelerinin üretiminin artması, sekonder polistemi ise, başka bir hastalığın neden olduğu kan kaybı, sıvı kaybı veya oksijen yetersizliği gibi durumlarda ortaya çıkar.

45 yaşındaki bir erkekte normal hemoglobin düzeyi 14,0-18,0 g/dL'dir. Hemoglobin düzeyiniz 16,6 g/dL'dir. Bu nedenle, hemoglobin düzeyiniz normalin üzerindedir.

Hemoglobin fazlalığının tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Primer polistemi tedavisinde, kan akışını artıran ilaçlar (kan sulandırıcılar) ve kan düzeyini düşürmek için kan boşaltma (flebotomi) işlemi uygulanır. Sekonder polistemi tedavisinde ise, altta yatan nedenin düzeltilmesi gerekir. 

Kan vermeden hemoglobin fazlalığını gidermek pek mümkün değildir. Hemoglobin düzeyini düşürmenin en etkili yolu kan vermektir. Flebotomi, kanın bir kısmının vücuttan dışarı alınmasıdır. Bu işlem, genellikle haftada bir veya iki kez yapılır. Flebotomi işlemi, hemoglobin düzeyini güvenli bir şekilde düşürmek için kullanılan en etkili yöntemdir.

Hemoglobin düzeyini düşürmek için kullanılan bazı ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar, kemik iliğindeki kan hücrelerinin üretimini baskılayarak hemoglobin düzeyini düşürmeye yardımcı olur. Ancak bu ilaçlar, flebotomi kadar etkili değildir. Ayrıca bu ilaçların bazı yan etkileri de vardır. 

Her ne kadar, hemoglobin düzeyiniz normalin üzerinde olsa da, bir şikayetiniz olup olmaması da önemlidir. Bu yüzden kan vermeden önce doktorunuza danışmanız gerekir. Doktorunuz, hemoglobin düzeyinizin düşürülüp düşürülmemesi gerektiğine ve bunun için en uygun olan tedavi yöntemine karar verecektir.

 

İlgili Sorular


Mastürbasyon sertleşme bozukluğu yapar mı?

Soru sordu, - 3 yıl önce

Mastürbasyon sertleşme bozukluğu yapar mı?

Merhaba hocam ben 38 yaşındayım ve ciddi bir sertleşme sorunu ile karşı karşıyayım. birkaç kez bu konuyla alakalı doktora da gittim benim penisimde hiçbir şekilde sertleşme olmuyor, ben çok alkol tüketen biriyim geçmiş zamanlarda alkolün etkisi ile tam olarak sertleşmeden mastürbasyon yapıp boşaldığım zamanlar oldu. şimdi bu sertleşme sorunun sebebi bu yapmış olduğum şey gibi geliyor bu konuyla alakalı sizce ne yapmalıyım ne önerirsiniz?


Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Alkolik hepatit sonrası karaciğer yenilenmesi olur mu?

Soru sordu, - 3 gün önce

Alkolik hepatit sonrası karaciğer yenilenmesi olur mu?

Hocam merhabalar 37 yaşındayım 10.2024 alkole bağlı hepatit geçirdim , en son 02.2025 kontrole gittiğimde iyileştiğim söylendi.Affiniza sığınarak soruyorum benim öğrenmek istediğim karaciğer yenilenme özelliğinden dolayı tamamen yenilenmiş iyileşmiş hepotositler sağlıklı haline geri mi dönmüş oluyor, tekrar hepatit olması için tekrar sürekli olacak şekilde alkol, sigara, kötü beslenmeye maruz mu kalması gerekiyor aydınlatırsanız sevinirim teşekkür ederim...


Köpüklü idrar

Soru sordu, - 4 gün önce

Köpüklü idrar

Hocam merhabalar. Öncelikle yaklaşık 2 haftadır farkettiğim üzere idrarda hafif yanma bazen kesik idrar ve genelde hep köpüklü oluyor idrarım gün içinde de daha çok çıkmaya başladım , kan ve tam idrar tahlili yapıldı sadece nadir iltihap çıktı protein de negatif ti , 5 ay öncede ben başka hastalıklardan ötürü karın tomografisi çekilmiştim zaten ordada böbrek ve mesanede birşey çıkmamıştı , hocam köpüklü idrar durumu devam ediyor bazen az bazen çok oluyor bundan sonra sizce önemsemeye gerek varmı protein kaçağı olsaydı testte kesin çıkarmıy dı hocam negatif görünmesine rağmen olma ihtimali varmıdır acaba test sonucumu görmek isterseniz eğer diye ekliyorum hocam


Kalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal

Soru sordu, - 6 gün önce

Kalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal

Merhaba, Ayak MR sonucu kalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal değişiklikleri izlendi yazıyor, burda çıkan sonuca göre nasıl bir tedavi yapılacak? 


2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?

Soru sordu, - 2 hafta önce

2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?

2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız ?


Kolonoskopi sonucu yorumlama

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kolonoskopi sonucu yorumlama

Yaklaşık olarak 10 gün önce kolonoskopi oldum. Doktorum ciddi derecede olmadığını söyledi asacol 500 mg fitil verdi sadece kolonkopi sonucunda anal kanaldan çekum tabanına kadar ilerlendi, girişten itibaren ilk 10 cm'lik rektum mukozası yaygın hiperemik ve ödemli ve yer yer ülsere idi. Biyopsi alındı, izlenen diğer alanlarda kolon duvar ve mukozası normal görünümdeydi. Rektumda retrofleksiyonda anal kanal normal izlendi, yazmaktadır.  Sizlerin de fikirlerini almak istedim.