
Soru sordu, #SGK & Mevzuat - 11 ay önce
Hipermobilite sendromu olan askere gider mi?
Hocam iyi günler, şuan otuz yaşındayım. Birkaç yıl önce bana Hipermobilite Sendromu tanısı konuldu. Buna bağlı olarak dikkat etmediğimde diz kapağım yerinden çıkıyor. Şu ana kadar birçok kez başıma geldi. Omuzum ise çıkacak gibi oluyor. Ayrıca 8-9 yaşlarından beri hiç geçmeyen bir şekilde dizlerim ve dirseklerim sürekli olarak ağrıyor. Son iki yıldır da bel ağrısı başladı. Yine hastalığa bağlı olarak sürekli bir yorgunluk hissi var üzerimde. Bundan dolayı ne çok ayakta durabiliyorum ne de çok oturabiliyorum. Ve ben henüz askere gitmedim. Bu sendromu bağlı olarak askere gitme durumum nedir?
Cevap (1)
Hipermobilite sendromu'nun (HSS) askerlik durumunuzu nasıl etkileyeceği, sendromun şiddetine ve belirtilerin günlük yaşamınızı ne kadar etkilediğine bağlıdır. Ancak genel olarak, hafif HSS'ye sahip kişiler askerlik yapabilir, orta veya şiddetli HSS'ye sahip kişiler askerlikten muaf veya ertelenebilir. Bu yüzden alanında uzman bir romatolog (romatoloji uzmanı) veya fizik tedavi uzmanına muayene olmanız ve HSS tanınızı doğrulatmanız gerekir. İlgili hastanenin sağlık kurulu, raporlarınızı ve muayenenizi inceleyerek askerlik durumunuzu kesin olarak belirleyecektir.
Askerlik Kanunu'nda HSS ile ilgili özel bir madde bulunmamaktadır. Ancak, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde yer alan bazı maddeler HSS'ye sahip kişilerin askerlik durumunu etkileyebilir. Bu maddelerden bazıları şunlardır:
- Madde 25: "Eklem ve kemik sisteminin bozuklukları" kategorisinde yer alan "Eklem hipermobilitesi" tanısı, **askerlikten **çürük olarak terhis edilmenize neden olabilir.
- Madde 39: "Kronik ağrı sendromları" kategorisinde yer alan "Kronik eklem ağrıları" tanısı, askerlik hizmetini sınırlı olarak yapmanıza neden olabilir.
- Madde 40: "Yorgunluk sendromları" kategorisinde yer alan "Kronik yorgunluk sendromu" tanısı, askerlik hizmetini sınırlı olarak yapmanıza neden olabilir.
Size yardımcı olabilecek bazı kaynaklar;
- Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.20158136.pdf
- Askerlik Kanunu: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190626-1.htm
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 3 yıl önceGut hastalığında tahlilde ne yüksek çıkar?
Yaptırdığım tahlilde bazı veriler yüksek çıktı. Gut hastalığına doğru adım atıyorsun dedi Dr.bey. Detaylı bilgi ve ne yapmam gerekiyor teşekkür ediyorum ilginize
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?