İdrar sıkışması hissediyorum.

Soru sordu, #Mesane - 10 ay önce

İdrar sıkışması hissediyorum.

Merhaba hocam, normal sıvı tüketimi yapıyorum aşırı çok veya aşırı az değil. İdrarım geldiği zaman giriyorum ve yaptıktan sonra çıktığımda hemen tekrar sıkışmaya başlıyorum. İlk girdiğimden bile daha sıkışık hissediyorum. Ama girdiğimde idrarım yok sadece sıkışık hissediyorum. Bu durumda 1 saat sonra geçiyor. Sonra tekrar tuvalete girdiğimde tekrar başlıyor bu durum. Bu belirtli haricinde birde testislerin oraya doğru bir ağrı var ama bu da kas spazmı gibi ve tuvalete girip çıktıktan sonra başlıyor bu da. Sonra yavaş yavaş geçiyor. 3 aydır bu şekilde devam ediyor. Prostatit şüphem vardı ancak prostat sıvısı aldırdım lökosit çıkmadı. Aşırı aktif mesane dediler ancak sürekli tuvalete gitmiyorum tuvalete girip çıktıktan sonra 1 saat sıkışık hissediyorum sonra normale dönüyor ve o 1 saatte gitsem bile az idrar var. Bunları eleyince problemin ne olduğunu anlamadım. Durum tuvalete girip çıktıktan sonra başlayıp sonra bir süre devam etmesi bana mesane kasları kasıldıktan sonra gevşerken gevşemiyor beni sıkıştırıyor gibi geliyor. Bu durumda nasıl bir tedavi izlemeliyim? Ayaklarım bir gün ıslak kalmıştı o durum bu kadar uzun süreli 2 ay böyle bir hastalık yapar mı ? İdrar yolu enfeksiyonu ise idrar , idrar kültürü , kan testi ve üroflowmetri temiz çıktı. Problemin neler olabileceği ile ilgili sizlerden öneri rica ediyorum.


Cevap (1)

Merhaba. Anlattığınız belirtilere dayanarak olası nedenler şunlar olabilir;

  • Pelvik Ağrı Sendromu: Pelvik ağrı sendromu, alt karın bölgesinde ve testislerde ağrıya neden olabilir. Sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma hissi de bu belirtilere eşlik edebilir.
  • Kronik Prostatit: Prostat iltihabı, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi ve alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilen bir başka durumdur. Prostat sıvısında lökosit olmaması her zaman kronik prostatit olmadığı anlamına gelmez.
  • Interstisyel Sistit: Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen bu durum, sık idrara çıkma, mesane ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
  • Psikojenik Faktörler: Stres, kaygı ve depresyon gibi psikolojik faktörler de sık idrara çıkma ve anlattığınız tarzda mesane problemlerine yol açabilir.
  • Ayak Islanması: Ayaklarınızın uzun süre ıslak kalması ve üşümesi, sistit gibi idrar yolu enfeksiyonuna yol açmış olabilir.
  • Mesane Kapasitesinde Azalma: Normalde mesane hacmi 400-500 cc kadardır. Mesane kapasitesinde azalma olursa benzer şikayetler görülebilir. 

Size tavsiyem; 

  • Fonksiyonel üroloji konusunda uzman bir üroloji doktoruna baş vurun. Ürodinamik inceleme ve farklı tanı yöntemleri gerekebilir. 
  • Pelvik taban fizyoterapisi, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmeye ve gevşetmeye yardımcı olabilecek egzersizler, şikayetlerinizi hafifletmede faydalı olabilir.
  • Stres yönetimi ile stres ve kaygı semptomlarınızı yönetmek için yoga, meditasyon veya nefes egzersizleri gibi teknikleri deneyebilirsiniz.
  • Sıvı tüketimini düzenleyin: Günde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Kafein ve alkol tüketimini sınırlayın.
  • Mesane günlüğü tutun;  Semptomlarınızın ne zaman ve ne kadar şiddetli olduğunu takip etmek için bir günlük tutabilirsiniz. Bu, doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olur. 

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?