
Soru sordu, #Böbrek Hastalıkları - 1 yıl önce
İdrarımda protein kaçağı var.
Hocam merhaba. Ben 19 yaşında genç bir kızım. Yaklaşık 4 aydır hastalığımın sebebini bulamıyorlar. İdrarımda protein kaçağı gözüküyor, fakat nedenini bulamıyorlar. Evet yaşım genç olduğu için biyopsi de yapmak istemiyorlar. Önce böbreklerden şüphelendiler, fakat dediğim gibi doktorum bana biyopsi yapmak istemiyor. Eklemlerinde hiç ağrı vs yok, bulgu göstermeyebilir dediler. Ramotoloji bölümüne yönlendirdiler. Benden mor kapaklı kan aldılar, biyokimyaya götürdüm ve 2 ay sonra çıkacağını söylediler. Benim halam ilik kanserinden vefat etti. Genetik olabilir mi acaba ve hocam tam kan sayımında MPV 13.7 değerinde çıkmış ve referansın üstünde gözüküyor. Ne çözüm önerirsiniz acaba, çok merak ediyorum. Sizce sebebi nedir? Teşekkür ederim.
Cevap (1)
Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. İdrarda protein kaçağı, böbreklerin kandaki proteinleri filtreleme yeteneğinin bozulmasından kaynaklanır. Normalde böbrekler, kandaki zararlı maddeleri filtreleyerek idrar yoluyla atarken, proteinlerin idrara geçmesine izin vermez. İdrarda protein kaçağının çeşitli nedenleri vardır. Böbrek hastalığı, kan damarlarının iltihabı, enfeksiyon veya böbrek kanseri protein kaçağına neden olabilir.
Böbrek biyopsisi, bazı böbrek hastalıklarının tespit edilmesi için uygulanan bir işlemdir. Ancak, böbrek biyopsisinin bazı riskleri de vardır. Biyopsi sırasında enfeksiyon, kanama veya böbrek hasarı gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu yüzden doktorunuz durumunuzu değerlendirerek, biyopsi yapılmasının gerekli olup olmadığına karar vermelidir.
Halanızın ilik kanseri olmasından dolayı endişelenebilirsiniz. Ancak, ilik kanseri nadir görülen bir hastalıktır. Ayrıca, ilik kanseri genetik bir hastalık olsa da, ailede bir kişide ilik kanseri olması, diğer aile üyelerinde de kanser gelişme riskini önemli ölçüde artırmaz.
Tam kan sayımında MPV (lökosit) değerinin yüksek çıkması, genellikle enfeksiyondan kaynalanır. Ancak, bu tek başına tanı koymak için yeterli değildir. Diğer bazı test sonuçları ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.
Ramotoloji bölümüne yönlendirilmenizin ndeni, doktorunuzun siz de otoimmün veya romatizmal bir hastalık olabileceğinden şüphelenmesinden olabilir. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin organlara veya dokulara saldırması sonucu oluşan hastalıklardır. Böbrek hastalığı, böbrek damarlarının iltihabı gibi birçok otoimmün hastalıklar da, idrarda protein kaçağına neden olabilir.
Biyokimya testlerinin sonuçlarının çıkmasına kadar geçen süreyi, doktorunuzla düzenli olarak görüşerek ve gerekli testleri yaptırarak geçirebilirsiniz.
Size tavsiyem, doktorlarınıza güvenmeniz ve onların talimatlarına uymanızdır.
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 3 yıl önceMakatta ağrısız şişlik var, doktora gitmeli miyim?
Merhaba, bundan 1 yıl önce hemoroid basur şikayetim vardı doktora gitmedim ilk zamanda kanama vardı sonra kanama geçti şu an da sadece dışta şişlik var kanama yok acı yok sadece şişlik var bunun için doktora gitmeli miyim ?

Soru sordu,
- 3 yıl öncePenisim kırılmış olabilir mi?
Hocam, merhaba bean 22 yaşımdayım yaklaşık 8 gün önce sabah uyandığımda idrara sıkışık şekildeyken penisim sert bir haldeydi uyandığımda yan döndüğümde penisimi döşeğime dayadım ve penisimden bir ses geldi, sanki bir çıtırtı gibiydi o günden beri penisimde ciddi bir ağrı var. Bu olay olduktan iki gün sonra ağrı dayanılmaz bir hal alınca doktora gittim ve bana kas damar ağrısı gibi bir şey dedi. Sizce böyle bir şey olabilir mi hocam başka bir Ürolog doktora gitmeli miyim?

Soru sordu,
- 3 yıl önceKarotis vertebral arter renkli doppler ultrasonografisi
Baş dönmesi nedeniyle nöroloji doktoruna gittim. benden film istedi. Bilateral karotis ve vertebral arter renkli doppler us tetkikinde, sağ CCA bulbus kesiminde ve ICA prroksimalinde en kalın yerinde 2 mm ye ulaşan kalsifiye ve non kalsiye plaklar izlenmiş olup anlamlı hemodinamik değişiklik izlenmedi. total vertebral akım volümü yeterlidir. yazmakta. sonucu doktora göstereceğim ama merak ediyorum bumlar ne anlama geliyor?
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 4 gün önce2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?
2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız ?

Soru sordu,
- 1 hafta önceKolonoskopi sonucu yorumlama
Yaklaşık olarak 10 gün önce kolonoskopi oldum. Doktorum ciddi derecede olmadığını söyledi asacol 500 mg fitil verdi sadece kolonkopi sonucunda anal kanaldan çekum tabanına kadar ilerlendi, girişten itibaren ilk 10 cm'lik rektum mukozası yaygın hiperemik ve ödemli ve yer yer ülsere idi. Biyopsi alındı, izlenen diğer alanlarda kolon duvar ve mukozası normal görünümdeydi. Rektumda retrofleksiyonda anal kanal normal izlendi, yazmaktadır. Sizlerin de fikirlerini almak istedim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceSol böbrekte kistik mikrotik alanlar içeren bir kitlesel lezyon
Hocam iyi aksamlar cevaplarsiniz cok sevinirim böbrekte orta zonda iç yapısında kistik mikrotik alanlar bulunduran yaklaşık 48x33 mm boyutlarda heterojen kitlesel lezyon izlendi.Histopatoloji önerilir.

Soru sordu,
- 2 hafta önceMiyom Tedavisi: Ameliyat Şart mı, İlaçla Tedavi Mümkün mü?
1 hafta önce çekildiğim (adet döngümün 16. gününde) İlaçlı Mr raporumda rahim içerisinde yaklaşık 4cm'lik miyom tespit edildi. 24 yaşındayım, ara kanamalarım oluyor ancak çok ağır değil ve ağrım yok. Minimum 3-4 sene gebelik düşünmüyorum. 2022-2023 yıllarında bir anda 25 kilo aldım, şu an verme aşamasındayım. Sağlıklı besleniyorum ve 5 kiloyu verdim. 17 yaşında pcos teşhisi koyulmuştu ancak kayda değer bir büyüklükte değildi. Sorum şudur: miyomun ameliyatla kesin alınması gerekir mi, ilaçla tedavisi var mıdır, ameliyat şart mıdır? Teşekkürler, saygılarımla. Raporum: " İnceleme sırasında Gadonans 7.5 ml kontrast madde kullanılmıştır. Korpus anteriorunda yaklaşık 4 cm çapında submukozal myom mevcuttur. Bunun dışında junctional zon intakttır. Endometrial çift yaprak kalınlığı 7-8 mm 'dir. Serviks doğal görünümdedir. Her iki over doğal görünümdedir. Kemik yapılar doğal görünümdedir. Sakroiliak eklemler doğal görünümdedir. " Not: Thin-prep smear testim negatif çıktı.

Soru sordu,
- 3 hafta önceBoğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum.
Hocam merhabalar. 29 yaşındayım yaklaşık. 2-3 haftadır boğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum çarpıntı şeklinde. Daha önce de oluyordu fakat sürekli değildi. EKO , EKG, eforlu EKG çektirdim birşey çıkmadı. Holter taktırmadık sadece sanırım birde onu taktıracağım. Hocam sormak istediğim soru şu; şikayetim eğer geçmezse benden bu testlerden sonra tomografi istenir mi? Ben bu sene 3 defa BT çektirdiğim için daha çektirmemem gerekiyor fazla doz almamak için, eğer BT istenirse onun yerine kardiyak MR çekilse olur mu ya da bu şikayetimden sadece BT istenir mi ? Onu da bilmiyorum tabi.