Hocam merhabalar eğer vaktiniz olursa cevap verebilirseniz çok sevinirim 5 ay önce depresyon zamanında ortaya çıkan özellikle gece yatmadan ve sabah uyandığımda , bazen gün içindede devam eden karın gurultum var anormal sesler geliyor mide veya bağırsaklarımdan,4 ay önce de önce sigmoidoskopi sonrasında kolonoskopi ve endoskopi oldum kanama sorunundan ötürü sadece anal fissür ve helikobakteri çıktı , helikobakteride antibiyotik tedavisi ile bitti gaita testi verdim negatife döndü , gurultu için başka bir doktora da gittim tüm abdomen us çektirdim ordada bir sorun çıkmadı , beslenmeye dikkat etsemde gurultu geçmiyor bazen dönemsel şişkinlik ve aşırı gaz oluyor onun için pankreofalt kullandım iyi geldi şuanda sadece gurultu geçmiyor İBS deniyor fakat benim karın ağrım ishal kabızlık hiçbiri yok sadece bağırsaklarımdan çok ses geliyor , sizce yaptırmam gereken başka birşey varmıdır ince bağırsaklardan kaynaklı kötü bir hastalık olabilir mi sağlık konusunda çok takıntılıyım birazda endişe ediyorum saçma gelicek belki ama ince bağırsakta kanser olabilir mi yazım uzun oldu kusura bakmayın
Cevap (1)
Sorunuzdan anladığım kadarıyla sizi en çok rahatsız eden durum geceleri ve sabah belirginleşen, bazen gün içinde de süren karın gurultusu ve bağırsaklardan gelen sesler. İshal, kabızlık, karın ağrısı veya kilo kaybı gibi belirtiler yok. Daha önce yapılan sigmoidoskopi, kolonoskopi, endoskopi gibi testleriniz normal. Sadece Helicobacter pylori tespit edilmiş ve tedavi sonrası negatife dönmüş. Bu bilgiler ışığında sorularınıza sırayla cevap verecek olursam;
İnce bağırsak kaynaklı ciddi bir hastalık olabilir mi?
İnce bağırsak tümörleri (adenokarsinom, lenfoma, nöroendokrin tümörler) oldukça nadirdir ve genellikle kilo kaybı, iştahsızlık, inatçı karın ağrısı, kronik ishal, kansızlık veya gizli kan kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sizde bu tür belirtiler olmadığı için ince bağırsak kanseri gibi ciddi bir hastalık ihtimali çok düşük.
Ancak, ileri değerlendirme gerekirse ince bağırsak patolojilerini dışlamak için MR Enterografi veya BT Enterografi (İnce bağırsak mukozasını ve duvar kalınlığını daha iyi gösterir), Kapsül endoskopi (İnce bağırsağın tamamını görselleştirmek için kullanılır, ancak genellikle şüpheli vakalarda tercih edilir) gibi tetkikler yapılabilir. Ancak bunların gerekli olup olmadığınız ancak sizi muayene eden bir gastroenteroloğun karar vermesi gerekir.
İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) olabilir mi?
İBS, genellikle ağrı, ishal veya kabızlık ile seyreder, ancak sadece bağırsak sesleri ile seyreden bir varyantı da olabilir. Stresle ilişkili olduğu için depresyon döneminde başlamış olması da bu ihtimali destekleyebilir. Ancak İBS’de genellikle karın ağrısı da eşlik eder ve sizde bu belirgin değil gibi görünüyor.
Bağırsak Mikrobiyotası ve Fermentasyon Bozukluğu?
En olası senaryolardan biri bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlikler veya fermentasyon artışı olabilir. Çünkü; Helicobacter pylori eradikasyonu sonrası bazen bağırsak florasında değişiklikler olabilir. Aşırı bağırsak sesleri ve gaz, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO) ile ilişkili olabilir. Fermente olabilen gıdalara duyarlılık artmış olabilir (FODMAP içeren gıdalar: süt ürünleri, baklagiller, soğan, sarımsak, yapay tatlandırıcılar vs.).
Bunu değerlendirmek için şunlar yapılabilir; Laktüloz veya glukoz nefes testi (SIBO olup olmadığını anlamak için), Dışkıda elastaz testi (Pankreas yetmezliği olup olmadığını görmek için, ancak pankreoflat ile rahatladığınızı belirtmişsiniz, bu yüzden düşük olasılık)
Sonuç olarak;
İnce bağırsak kanseri gibi ciddi hastalık ihtimaliniz düşük görünüyor. Bağırsak florasındaki dengesizlik veya SIBO daha olası bir sebep olabilir. Eğer çok endişeliyseniz, gastroenteroloji uzmanına giderek SIBO testi veya MR enterografi yapılabilir. Düşük FODMAP diyeti ve probiyotiklerle birkaç hafta deneme yapabilirsiniz.Psikolojik stresin de bağırsakları etkilediği unutulmamalı, gerekirse bir psikiyatrist veya psikologtan da destek alınabilir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 4 gün önce2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız?
2 yaşındaki oğlumun kan sonuçlarını yorumlar mısınız ?

Soru sordu,
- 1 hafta önceKolonoskopi sonucu yorumlama
Yaklaşık olarak 10 gün önce kolonoskopi oldum. Doktorum ciddi derecede olmadığını söyledi asacol 500 mg fitil verdi sadece kolonkopi sonucunda anal kanaldan çekum tabanına kadar ilerlendi, girişten itibaren ilk 10 cm'lik rektum mukozası yaygın hiperemik ve ödemli ve yer yer ülsere idi. Biyopsi alındı, izlenen diğer alanlarda kolon duvar ve mukozası normal görünümdeydi. Rektumda retrofleksiyonda anal kanal normal izlendi, yazmaktadır. Sizlerin de fikirlerini almak istedim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceSol böbrekte kistik mikrotik alanlar içeren bir kitlesel lezyon
Hocam iyi aksamlar cevaplarsiniz cok sevinirim böbrekte orta zonda iç yapısında kistik mikrotik alanlar bulunduran yaklaşık 48x33 mm boyutlarda heterojen kitlesel lezyon izlendi.Histopatoloji önerilir.

Soru sordu,
- 2 hafta önceMiyom Tedavisi: Ameliyat Şart mı, İlaçla Tedavi Mümkün mü?
1 hafta önce çekildiğim (adet döngümün 16. gününde) İlaçlı Mr raporumda rahim içerisinde yaklaşık 4cm'lik miyom tespit edildi. 24 yaşındayım, ara kanamalarım oluyor ancak çok ağır değil ve ağrım yok. Minimum 3-4 sene gebelik düşünmüyorum. 2022-2023 yıllarında bir anda 25 kilo aldım, şu an verme aşamasındayım. Sağlıklı besleniyorum ve 5 kiloyu verdim. 17 yaşında pcos teşhisi koyulmuştu ancak kayda değer bir büyüklükte değildi. Sorum şudur: miyomun ameliyatla kesin alınması gerekir mi, ilaçla tedavisi var mıdır, ameliyat şart mıdır? Teşekkürler, saygılarımla. Raporum: " İnceleme sırasında Gadonans 7.5 ml kontrast madde kullanılmıştır. Korpus anteriorunda yaklaşık 4 cm çapında submukozal myom mevcuttur. Bunun dışında junctional zon intakttır. Endometrial çift yaprak kalınlığı 7-8 mm 'dir. Serviks doğal görünümdedir. Her iki over doğal görünümdedir. Kemik yapılar doğal görünümdedir. Sakroiliak eklemler doğal görünümdedir. " Not: Thin-prep smear testim negatif çıktı.

Soru sordu,
- 3 hafta önceBoğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum.
Hocam merhabalar. 29 yaşındayım yaklaşık. 2-3 haftadır boğazımda kalp atışımı şiddetli bir şekilde hissediyorum çarpıntı şeklinde. Daha önce de oluyordu fakat sürekli değildi. EKO , EKG, eforlu EKG çektirdim birşey çıkmadı. Holter taktırmadık sadece sanırım birde onu taktıracağım. Hocam sormak istediğim soru şu; şikayetim eğer geçmezse benden bu testlerden sonra tomografi istenir mi? Ben bu sene 3 defa BT çektirdiğim için daha çektirmemem gerekiyor fazla doz almamak için, eğer BT istenirse onun yerine kardiyak MR çekilse olur mu ya da bu şikayetimden sadece BT istenir mi ? Onu da bilmiyorum tabi.