Hocam merhabalar eğer vaktiniz olursa cevap verebilirseniz çok sevinirim 5 ay önce depresyon zamanında ortaya çıkan özellikle gece yatmadan ve sabah uyandığımda , bazen gün içindede devam eden karın gurultum var anormal sesler geliyor mide veya bağırsaklarımdan,4 ay önce de önce sigmoidoskopi sonrasında kolonoskopi ve endoskopi oldum kanama sorunundan ötürü sadece anal fissür ve helikobakteri çıktı , helikobakteride antibiyotik tedavisi ile bitti gaita testi verdim negatife döndü , gurultu için başka bir doktora da gittim tüm abdomen us çektirdim ordada bir sorun çıkmadı , beslenmeye dikkat etsemde gurultu geçmiyor bazen dönemsel şişkinlik ve aşırı gaz oluyor onun için pankreofalt kullandım iyi geldi şuanda sadece gurultu geçmiyor İBS deniyor fakat benim karın ağrım ishal kabızlık hiçbiri yok sadece bağırsaklarımdan çok ses geliyor , sizce yaptırmam gereken başka birşey varmıdır ince bağırsaklardan kaynaklı kötü bir hastalık olabilir mi sağlık konusunda çok takıntılıyım birazda endişe ediyorum saçma gelicek belki ama ince bağırsakta kanser olabilir mi yazım uzun oldu kusura bakmayın
Cevap (1)
Sorunuzdan anladığım kadarıyla sizi en çok rahatsız eden durum geceleri ve sabah belirginleşen, bazen gün içinde de süren karın gurultusu ve bağırsaklardan gelen sesler. İshal, kabızlık, karın ağrısı veya kilo kaybı gibi belirtiler yok. Daha önce yapılan sigmoidoskopi, kolonoskopi, endoskopi gibi testleriniz normal. Sadece Helicobacter pylori tespit edilmiş ve tedavi sonrası negatife dönmüş. Bu bilgiler ışığında sorularınıza sırayla cevap verecek olursam;
İnce bağırsak kaynaklı ciddi bir hastalık olabilir mi?
İnce bağırsak tümörleri (adenokarsinom, lenfoma, nöroendokrin tümörler) oldukça nadirdir ve genellikle kilo kaybı, iştahsızlık, inatçı karın ağrısı, kronik ishal, kansızlık veya gizli kan kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sizde bu tür belirtiler olmadığı için ince bağırsak kanseri gibi ciddi bir hastalık ihtimali çok düşük.
Ancak, ileri değerlendirme gerekirse ince bağırsak patolojilerini dışlamak için MR Enterografi veya BT Enterografi (İnce bağırsak mukozasını ve duvar kalınlığını daha iyi gösterir), Kapsül endoskopi (İnce bağırsağın tamamını görselleştirmek için kullanılır, ancak genellikle şüpheli vakalarda tercih edilir) gibi tetkikler yapılabilir. Ancak bunların gerekli olup olmadığınız ancak sizi muayene eden bir gastroenteroloğun karar vermesi gerekir.
İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) olabilir mi?
İBS, genellikle ağrı, ishal veya kabızlık ile seyreder, ancak sadece bağırsak sesleri ile seyreden bir varyantı da olabilir. Stresle ilişkili olduğu için depresyon döneminde başlamış olması da bu ihtimali destekleyebilir. Ancak İBS’de genellikle karın ağrısı da eşlik eder ve sizde bu belirgin değil gibi görünüyor.
Bağırsak Mikrobiyotası ve Fermentasyon Bozukluğu?
En olası senaryolardan biri bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlikler veya fermentasyon artışı olabilir. Çünkü; Helicobacter pylori eradikasyonu sonrası bazen bağırsak florasında değişiklikler olabilir. Aşırı bağırsak sesleri ve gaz, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO) ile ilişkili olabilir. Fermente olabilen gıdalara duyarlılık artmış olabilir (FODMAP içeren gıdalar: süt ürünleri, baklagiller, soğan, sarımsak, yapay tatlandırıcılar vs.).
Bunu değerlendirmek için şunlar yapılabilir; Laktüloz veya glukoz nefes testi (SIBO olup olmadığını anlamak için), Dışkıda elastaz testi (Pankreas yetmezliği olup olmadığını görmek için, ancak pankreoflat ile rahatladığınızı belirtmişsiniz, bu yüzden düşük olasılık)
Sonuç olarak;
İnce bağırsak kanseri gibi ciddi hastalık ihtimaliniz düşük görünüyor. Bağırsak florasındaki dengesizlik veya SIBO daha olası bir sebep olabilir. Eğer çok endişeliyseniz, gastroenteroloji uzmanına giderek SIBO testi veya MR enterografi yapılabilir. Düşük FODMAP diyeti ve probiyotiklerle birkaç hafta deneme yapabilirsiniz.Psikolojik stresin de bağırsakları etkilediği unutulmamalı, gerekirse bir psikiyatrist veya psikologtan da destek alınabilir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?