Kendi kendine elle meme muayenesi nasıl yapılmalı?

Soru sordu, #Meme Kanseri - 3 yıl önce

Kendi kendine elle meme muayenesi nasıl yapılmalı?

Meme kanseri önlemi olarak elle göğüs kontrolünün nasıl yapılması gerekir ?


Cevap (2)

Prof. Dr. Adem Akçakaya Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi - 3 yıl önce

Muayene muayenesi gözle inceleme ve elle muayene olmak üzere iki bölümden oluşur. Memenin muayene edilecek olan bölgeleri, meme başları, memenin kendisi, koltukaltı bölgeleri ve meme altı bölgeleridir. Her kadın 20 yaşından itibaren ömür boyu olmak üzere ayda bir kez mutlaka memelerini muayene etmelidir. Adet gören kadınlarda meme muayenesi için en uygun zaman, adetin bitimini izleyen haftadır. Menopozdaki kadınlar ise her ayın belli bir günü olabilir.

Kadınların belirli aralıklarla düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapması çok önemlidir. Böylece, meme kanseri erken evrede iken fark edilebilir. Bu muayene, ayda bir kez, adet kanamasının başlamasından 5-7 gün sonra ve ayna karşısında yapılmalıdır. Düzenli olarak yapılan muayene, belli bir süre sonra kişinin kendi memesini tanımasına ve memede yeni ortaya çıkan kitleyi erken dönemde fark edebilmesini sağlar. Kendi kendine meme muayenesi için önce bir ayna karşısına geçmeli, eller bele konularak memelerin simetrik olup olmadığına bakılmalıdır. Memelerde görünür bir kitle olup olmadığına, meme başında çekilme, memenin derisinde çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığı araştırılır. Daha sonra eller yukarı doğru kaldırılır ve aynı incelemeler tekrarlanır. Bundan sonraki aşama yatarak meme muayenesidir. Önce sağ meme muayene edilir. Sağ omuzun altına küçük bir yastık konulur ve sağ el başın arkasına getirilir. Daha sonra sol elin 2. ve 3. parmaklarının ucu ile meme muayene edilir. Muayeneye meme başının çevresinden başlanır. Meme dokusu hafifçe bastırarak saat yönünde olacak şekilde halka şeklinde hareketler ile memede bir hassasiyet ya da kitle olup olmadığına bakılır. Tüm meme muayenesi yapıldıktan sonra, koltuk altı muayene edilir. Daha sonra aynı şekilde sol meme ve koltukaltı da muayene edilir.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Tahlil sonuçlarım nasıl? İlaç tedavisi gerekir mi?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Tahlil sonuçlarım nasıl? İlaç tedavisi gerekir mi?

Tahlil sonuçlarım nasıl? İlaçlık durum var mı? Varsa hangi ilaçları almalıyız? 


Dışkıda incelme ve tam rahatlayamama sorunu yaşamaktayım.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Dışkıda incelme ve tam rahatlayamama sorunu yaşamaktayım.

Merhabalar öncelikle, yaklaşık 2 haftadır dışkıda incelme, tam rahatlayamama sorunu yaşamaktayım. 29 yaşındayım. Daha önce 1-2 gün olur geçerdi 2 haftadır şuanda devam etmekte, yaklaşık 6 ay önce sigmoidoskopi sonrasında kolonoskopi oldum fakat o zamanlar böyle şikayetlerim yoktu, kanamam vardı. Onun için olmuştum hiçbirşey çıkmamıştı bağırsaklarda, 2 ay önce de tüm abdomen bt ilaçlı çekildi ordada birşey çıkmadı, 2 ay içerisinde bağırsaklarda daralma yaratacak bir tümör veya başka bir hastalık olma durumu varmıdır acaba?


Göğsümde ağrı ve sıkışma var

Soru sordu, - 3 hafta önce

Göğsümde ağrı ve sıkışma var

Hocam göğsümde ağrı ve sıkışma var.


Hemitoraks kostalarda heterojen aktivite dağılımı nedir?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Hemitoraks kostalarda heterojen aktivite dağılımı nedir?

Yapılan kemik sintigrafimde her iki hemitoraks kostalarda heterojen aktivite dağılımı izlenmiştir, manibrum sternide de artmış aktivite tutulumu izlenmiştir. Yorumlarsanız sevinirim.


Yutkunamamak ve boğazda bir şey varmış hissi

Soru sordu, - 3 hafta önce

Yutkunamamak ve boğazda bir şey varmış hissi

İyi akşamlar. Boğazımda bir yutkunamamak ve boğazımda bir şey var hissi var, bir de halsizliğim var. Bunun için gittim KBB'a. Yaptırdğım kan testlerin sonucu şöyledir.