Kendi kendine elle meme muayenesi nasıl yapılmalı?

Soru sordu, #Meme Kanseri - 3 yıl önce

Kendi kendine elle meme muayenesi nasıl yapılmalı?

Meme kanseri önlemi olarak elle göğüs kontrolünün nasıl yapılması gerekir ?


Cevap (2)

Prof. Dr. Adem Akçakaya Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi - 2 yıl önce

Muayene muayenesi gözle inceleme ve elle muayene olmak üzere iki bölümden oluşur. Memenin muayene edilecek olan bölgeleri, meme başları, memenin kendisi, koltukaltı bölgeleri ve meme altı bölgeleridir. Her kadın 20 yaşından itibaren ömür boyu olmak üzere ayda bir kez mutlaka memelerini muayene etmelidir. Adet gören kadınlarda meme muayenesi için en uygun zaman, adetin bitimini izleyen haftadır. Menopozdaki kadınlar ise her ayın belli bir günü olabilir.

Kadınların belirli aralıklarla düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapması çok önemlidir. Böylece, meme kanseri erken evrede iken fark edilebilir. Bu muayene, ayda bir kez, adet kanamasının başlamasından 5-7 gün sonra ve ayna karşısında yapılmalıdır. Düzenli olarak yapılan muayene, belli bir süre sonra kişinin kendi memesini tanımasına ve memede yeni ortaya çıkan kitleyi erken dönemde fark edebilmesini sağlar. Kendi kendine meme muayenesi için önce bir ayna karşısına geçmeli, eller bele konularak memelerin simetrik olup olmadığına bakılmalıdır. Memelerde görünür bir kitle olup olmadığına, meme başında çekilme, memenin derisinde çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığı araştırılır. Daha sonra eller yukarı doğru kaldırılır ve aynı incelemeler tekrarlanır. Bundan sonraki aşama yatarak meme muayenesidir. Önce sağ meme muayene edilir. Sağ omuzun altına küçük bir yastık konulur ve sağ el başın arkasına getirilir. Daha sonra sol elin 2. ve 3. parmaklarının ucu ile meme muayene edilir. Muayeneye meme başının çevresinden başlanır. Meme dokusu hafifçe bastırarak saat yönünde olacak şekilde halka şeklinde hareketler ile memede bir hassasiyet ya da kitle olup olmadığına bakılır. Tüm meme muayenesi yapıldıktan sonra, koltuk altı muayene edilir. Daha sonra aynı şekilde sol meme ve koltukaltı da muayene edilir.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?