Koroner BT Anjiyografi Kanser Yapar Mı?

Soru sordu, #Görüntüleme - 3 ay önce

Koroner BT Anjiyografi Kanser Yapar Mı?

Merhaba; 37 yaşındayım. Yaklaşık 5 ay önce kafa kemiğimde ağrılı bir şişlik nedeniyle beyin BT çektirmiştim. Aldığım total doz 11 msv yazıyordu. Geçen hafta yoğun böbrek ağrılarımın devam etmesi ve usg de bunu açıklayan birşey olmaması üzerine kontrastlı tam batın çekildi, böbrek damarını daraltan bir plak bulundu. Böbrekte plak tespit edildiği ve ailemde kalp rahatsızlığı olduğu için 3 boyutlu koroner bt sanal anjiyo çekilmesine karar verildi ve kalp damarımda da plaklar bulundu. Bu tablo için yaşımın çok erken olduğu, malesef buna genetiğin neden olduğu söylendi. Şimdi ilaç tedavisine başlayacağım. Sorum şu, çekilen btlerimde çok değerli bulgular tespit edildi ancak, çok kısa sürelerde (6 ay içinde) çektirdiğim bt ler nedeniyle çok radyasyon dozu aldığımı düşünüyorum. Özellikle son çektirdiğim koroner anjiyo bt nin dozu daha fazla gibi. Google da yaptığım araştırmada bunun kanser ihtimalini ciddi artırabileceği şeklinde yazılar gördüm, bunu düşünmekten rahat uyuyamıyorum. Sorum şu, altta son ikisinin doz raporlarını yüklediğim bt tetkikleri gerçekten çok yüksek dozlar mı, beni ileride kanser yapma ihtimalleri yüksek mi. Bunun için ek önlemler alabilir miyim. Yoksa çok endişe etmemi gereken bir durum yok mu. (Ciğerimdeki nodül için daha önce de düşük doz ve normal birkaç kez bt geçmişim olmuştu). Bu işin doğrusunu uzmanında öğrenirsem çok sevinirim zira internette bilgi kirliliği çok fazla.


Cevap (1)

Radyasyon dozları, alınan radyasyon miktarını ve bu miktarın biyolojik etkisini değerlendirmek amacıyla kullanılır. DLP (Dose Length Product), tıbbi görüntüleme işlemi sırasında uygulanan toplam radyasyon dozunu ifade eder. DLP, kullanılan radyasyon miktarını ve görüntülenen bölgenin uzunluğuna göre ifade edilen bir ölçümdür. DLP, mGycm (miligray santimetre) olarak ifade edilir.

Etkili doz, vücuda uygulanan radyasyonun, farklı organlar ve dokular üzerindeki biyolojik etkilerini  gösteren bir değerdir. Bu doz, organların radyasyona karşı duyarlılığına göre hesaplanır ve genellikle Sv (Sivert) veya mSv (Millisivert) birimiyle ifade edilir. 

Bu ön bilgilerden sonra sorunuza gelecek olursak;

Yüklediğiniz görüntülerdeki dozimetrik verilere göre alınan toplam radyasyon dozları ilkinde  758 mGycm, ikincisinde 1523 mGycm. Tam batın BT için efektif doz; 758 × 0.015 ≈ 11.4 mSv, koroner BT için efektif doz: 1523 × 0.026 ≈ 39.6 mSv. Koroner BT, tam BT'ye göre, yüksek çözünürlük, hızlı çekim ve damarların detaylı incelenmesi gibi faktörler nedeniyle daha yüksek dozda radyasyon gerektirir. Bu, testin doğru ve net sonuçlar verebilmesi için gereklidir. 

Çok fazla sayıda BT çekimi nedeniyle alınan radyasyonun teorik olarak kanser riskini artırabileceği doğrudur, ancak bu risk düşük bir olasılık olarak kabul edilir. Örneğin, 10 mSv'lik bir dozun kanser riskini yaşam boyu yaklaşık %0.05 oranında artırabileceği düşünülür.

Kanser riski, alınan radyasyon dozunun miktarına, süresine ve kişisel faktörlere bağlı olarak değişir. Düşük dozlarda alınan radyasyon (50 mSv'nin altında) genellikle kanser riskini çok az artırırken, 100 mSv ve üzerindeki dozlar, belirgin bir kanser riskine yol açabilir. Aldığınız toplam doz (~50-60 mSv) "yüksek riskli" dozlardan oldukça uzaktır. 

Yaşınızın genç olması ve genetik yatkınlığınızın bulunması hususu dikkate alındığında, çketidiğiniz BT'lerin sağladığı klinik faydalar, olası risklerden daha ağır basmaktadır. Öneri olarak; ileride yapılacak görüntülemeler için eğer uygunsa ultrason veya MRG gibi radyasyon içermeyen yöntemleri tercih edebilirsiniz Genel sağlığı korumak, sigara içmemek, dengeli beslenmek, kilo almamak ve düzenli fiziksel aktivite yapmak kanser riskini azaltabilir.

Sonuç olarak; tanısal amaçlar için yapılan tetkiklerde aldığınız radyasyon dozları makul sınırlarda gözüküyor. Kalp hastalıkları açısından genetik yatkınlığınızın olması ve çekilen BT'de kalp damarlarınızda tedaviyi gerektirecek plak tespit edilmesi, hayat kalitenizi artıracak önemli bilgiler sağlamış gibi görünüyor. Bu durumda risk-fayda dengesinin pozitif olduğu unutulmamalıdır.

 

İlgili Sorular


Esansiyel tremor nedir? Ellerimdeki titreme neden olabilir?

Soru sordu, - 3 yıl önce

Esansiyel tremor nedir? Ellerimdeki titreme neden olabilir?

Merhaba, uzun yıllardır titreme problemi yaşıyorum. Hayatı bana zehir edecek bir titreme değil ancak sıkıntılı bir durum. Bir çok doktora göründüm. Hepsi kan testleri yaparak esansiyel tremör teşhisi koydular. Benim bu durum çok canımı sıkıyor. Mesela yavaş hareketler yapmaya çalıştığımda parmaklarımda çok titriyor. Veya bazen ağır bir şey kaldırdığımda kontrol edilemeyecek kadar çok titrediği dahi oluyor. Bu problem güçsüzlükten, sinir uçlarının beslenememesi gibi durumlardan yaşanamaz mı? doktorlar hep tedavisi yok, kalıtsal bir hastalık diyip esansiyel tremör diyorlar. Ancak ailede hiç kimsede bu durum yaşanmamış geçmişe dönük araştırdığımda da yok. Psikolojik bir tramvadan dolayı olabilir mi? bu konuda tanıdığınız gerçekten ilgi gösterebilecek bir doktor öneriniz var mı acaba? Teşekkür ederim.


Testislerimde ağrı var, sorun ne olabilir?

Soru sordu, - 2 yıl önce

Testislerimde ağrı var, sorun ne olabilir?

Merhabalar. Dün testislerimde hiç ağrı yoktu ama röntgen çekildim bir kaç kere, yaklaşık 2 saat (tam emin değilim) sonra ağrı duymaya başladım darbede almadım. Bugün ağrı yine devam etti, sorun ne olabilir acaba? Morarma şişlik kızarıklık vs. de yok.


Kolumu kaldırınca dirsekten koltuk altına doğru acı oluyor.

Soru sordu, - 2 yıl önce

Kolumu kaldırınca dirsekten koltuk altına doğru acı oluyor.

Merhabalar. Ben boyun ve bel fıtığı olan biriyim ve son 1 haftadır kolumu kaldırdığımda dirseğimin üst kısmı yani damar kısmından başlayıp koltuk altına gelmeden kolumu kaldırdığımda bir acı var. Acıyı tarif edecek olursam da bir yerinizi vurursunuz morarır hani dokundukça da acır aynı şekilde fakat sadece kolumu kaldırdığımda ve dokunduğumda bu acıyı hissediyorum, bir ağrı söz konusu değil. Sebebi ne olabilir?


Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?