Kortizon tedavisi nasıl kesilir?

140 kilo 45 yaşında bir bayanım. Apartman merdivenlerini viledayla sildim. Sanırım zorladım. Beş saat sonra kuyruk sokumumdan rahatsız oldum. Diğer gün kanepeden kalkmakta yatakta dönmekte aşırı zorlandım. Kortizona başladım. Sabah akşam sekizer mg prednol aldım. Dört beş günde baya etkisini gösterdi. Ortopedi dolu olduğu için pazartesiye aldım sıra. Kocam kırık veya kayma kuyruk düşmesi olsa bu kadar kısa toparlanamazdım değil mi? Kortizonu yavaş yavaş keseceğim. Dr a da açıklayacam. İltihaplı romatizmadan dolayı seneler önce beş yıl kortizon kullandım. Tuza vs dikkat ediorum. Sadece kırık vs olsa duramazdım açısından diye soracaktım. Bir de kortizon nasıl oluyor da kısa sürede beni toparladı. Allah razı olsun sizden sağ olun.


Cevap (1)

Merhaba, Öncelikle geçmiş olsun. Kortizon (prednol) güçlü bir anti-enflamatuar (iltihap giderici) ilaçtır. Vücuttaki iltihabı baskılayarak ağrı ve şişliği azaltır. Kuyruk sokumu bölgesindeki rahatsızlığınızın altında yatan neden iltihaplanma ise, kortizonun kısa sürede etki göstermesi beklenen bir durumdur. Bu, mutlaka kırık veya kayma olmadığı anlamına gelmez. 

Kırık veya kayma olasılığına gelince; kırık veya kayma gibi ciddi durumlarda ağrı genellikle daha şiddetli ve hareket kısıtlılığı daha belirgin olur. Kortizon tedavisi ile ağrınızın azalması ve hareket kabiliyetinizin düzelmesi, kırık olmadığı anlamına gelmez. 

Ortopedi muayenesi: Bir ortopedi uzmanına muayene olmanız çok önemlidir. Uzman doktor, fizik muayene ve gerekirse görüntüleme yöntemleri (röntgen, MR gibi) ile durumunuzu değerlendirecek ve doğru teşhisi koyacaktır. Kırık, kayma, iltihap veya başka bir durum söz konusu olabilir.

Kortizon kullanımı:

Kortizon tedavisi mutlaka doktor tarafından başlanması gereken bir tedavidir. Kendi kendinize kortizon yedavisine başlamanız doğru değil. Kortizon tedavisi de yine doktorunuzun önerdiği şekilde yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir. Ani kesilmesi bazı yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, daha önce iltihaplı romatizma nedeniyle kortizon kullandığınızı doktorunuza mutlaka belirtin.

Özetle:

  • Kortizonun hızlı etkisi, iltihabi bir durumun varlığına işaret edebilir. Kırık veya kayma olasılığı akılda tutulmalı ve mutlaka ortopedi ve travmatoloji doktoruna gidilmelidir. Kortizonu doktor kontrolünde yavaş yavaş azaltmalısınız.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Zoretanin tedavisi adet gecikmesine neden olabilir mi?

Soru sordu, - 3 gün önce

Zoretanin tedavisi adet gecikmesine neden olabilir mi?

Kız arkadaşım farklı tarihlerde test yaptırdı ve hemen hemen üç aydır zoretanin tedavisi görüyor. Biz en son yılbaşından hemen sonra korunmasız olarak geri çekilme yöntemiyle ilişkiye girdik ve 19 ocak tarihindeki regli si gecikti hamile olduğunu düşünüp test yaptırdık ve test yaptırdığımız gün de regli oldu. Genellikle 12-16 sı arası regli oluyordu. Şubat ayında 24.02 tarihinde regli olduğunu söyledi 3 martta regli si bitmiş ancak hala regli olmadı çok bir endişem yok ama yine de endişelerim var testleri de göz önünde bulundurarak hamilelik ile ilgili değerlendirme yapıp yorumlayabilir misiniz? Teşekkürler. 


Testisleri sert bir şekilde muayene etmek kansere neden olur mu?

Soru sordu, - 3 gün önce

Testisleri sert bir şekilde muayene etmek kansere neden olur mu?

Hocam merhaba iyi günler. Yaklaşık 30 gündür testislerimi sert şekilde muayne ediyorum, düşünüyorum acaba testisteki germ hücrelerine zarar verdiysem diye ve sürekli yüksek kaygım var bunla ilgili kaygı da bağışıklığı baskılar diye düşünüyorum. Bu ikisi kombine olunca kanser riski olur mu? 


Toraks ve tüm batın BT çekimleri sırasında alınan radyasyon

Soru sordu, - 4 gün önce

Toraks ve tüm batın BT çekimleri sırasında alınan radyasyon

Merhabalar, ben daha önce 2 kez daha bu konu ile alakalı size danışmıştım son bir şey daha sormak istiyorum. 29 yaşındayım tüm abdomen bt çektirdim çekim esnasında ilaç cilt altına gittiği için çekim tekrarlandı. Bundan 6 gün sonra 1 de toraks bt çektirmiştim, toplam 4986 dlp değeri görünüyor. Size görsel olarak da iletiyorum. Sanırım 100 msv ye kadar kanser riski çok düşük ben bu işlemlerden 100 msvye kadar radyasyon almış olabilir miyim, yıllık doz miktarını geçmiş olabilir miyim, bunu öğrenebilir miyim acaba? Psikolojimi çok bozdu bu durum, daha önce ciddi bir riskiniz yok demiştiniz fakat düşük bir riske mi giriyor bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim.


Bypass ameliyatı sonrası halüsinasyon

Soru sordu, - 2 hafta önce

Bypass ameliyatı sonrası halüsinasyon

Merhaba, babam 75 yaşında ve 3 Martta by pass ameliyatı oldu, nefes problemi ve iştahsızlık durumu ile ilgili 10 gün yoğun bakımda kaldı. Sonrasında normal odada da bir hafta kaldı ve hastaneden çıkardılar. Şimdi evde, kalkamıyor, altı bezleniyor, çok az hareket edebiliyor, yemek neredeyse hiç yemiyor ve devamlı halüsinasyon görüyor, gecen hafta cuma günü hastaneye götürdügümüzde sadece halüsinasyon ile ilgili ilaç verip eve gönderdiler, nasıl bir yol izlemeliyiz?


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.