Mayıs 2020 tarihinde oğluma boyun ultrasonu çekildi.

Hocam Merhaba. Oğlum şu an 8 yaşında. Mayıs 2020 tarihinde boyun ultrasonu çekildi. O tarihte kan testleri ve doktor bize herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Ancak benim içim rahat etmedi. Sol parotis bezi yüzeyel lob içerisinde preauriküler bölgede 6.2x2.6 mm boyutunda, sağ parotis bezi yüzeyel lob içerisinde preauriküler bölgede 9x4 mm boyutunda intraparotideal yerleşimli reaktif sonomorfolojide birkaç adet lenf nodu izlenmiştir. Boyun sağ kesiminde zon IB lokalizasyonunda 9.5x3.8 mm, zon III düzeyinde 12x4 mm boyutunda ovoid şekilli, santralde ekojenik hilusu izlenen reaktif sonomorfolojide birkaç adet lenf nodu izlenmiştir. Boyun sağ kesiminde zon II lokalizasyonunda 31x10 mm boyutunda santralde hilusu izlenen asimetrik kortikal kalınlaşma gösteren posterior servikal üçgende en büyüğünün boyutu 15.5x4.5 mm ölçülen asimetrik kortikal kalınlaşma gösteren lenfadenomegaliler izlenmiştir. Boyun sol kesiminde zon IB lokalizasyonunda 12.6x5.3 mm, posterior servikal üçgende en büyüğünün boyutu 7.7x3 mm ölçülen ovoid şekilli, santralde ekojenik hilusu izlenen reaktif sonomorfolojide birkaç adet lenf nodu izlenmiştir. Boyun sol kesiminde zon II lokalizasyonunda 26x11.5 mm boyutunda santralde ince ekojenik hilusu izlenen asimetrik kortikal kalınlaşma gösteren, zon III düzeyinde 10.7x6 mm boyutunda asimetrik kortikal kalınlaşma gösteren birkaç adet lenfadenomegali izlenmiştir (lenfadenit?). Olgunun klinik ve laboratuvar verileriyle birlikte değerlendirilmesi önerlir.


Cevap (1)

Merhaba. Oğlunuzun yaklaşık 4 yıl önce çekilen boyun ultrasonografi sonuçlarına göre, boynunda birkaç adet lenf bezi büyümesi olduğu ifade edilmekte. Lenf Büyümüş lenf bezlerinin  boyutları 6.2 mm ile 31 mm arasında değişiyor. Lenf nodları, enfeksiyonlar, kanserler ve diğer bazı hastalıklara karşı vücudun savunma sisteminin bir parçasıdır. Boyundaki lenf nodlarının büyümesi, bu bölgedeki bir enfeksiyonun veya başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

Ultrason raporunda, lenf nodlarının şekli ve yapısının "reaktif sonomorfolojide" olduğu belirtiliyor. Bu ifade, lenf bezlerinin enfeksiyona bağlı olarak büyüdüğüne, bazı lenf nodlarında "asimetrik kortikal kalınlaşma" olması ise, lenf bezleinde inflamatuar hücrelerin birikmesine işaret eder. 

Ultrason bulguları yanında, muayene ve bazı kan testleri nesi, oğlunuzun herhangi bir enfeksiyon veya başka bir hastalığının olup olmadığını anlamak için gereklidir. 

Bazen lenf nodu büyümelerinin nedeninin kesin olarak belirlenmesi için, biyopsi yapılması gerekebilir. Biyopsi, lenf nodu dokusunun küçük bir parçasının alınarak incelenmesidir. Biyopsi, lenf nodu büyümelerinin neden kaynaklandığı konusunda en kesin tanı yöntemidir.

Lenf bezlerinde büyüme yapan bazı olası nedenler şunlardır; 

  • Boğaz enfeksiyonu (bademcik iltihabı, tonsilit)
  • Kulak enfeksiyonu
  • Sinüs enfeksiyonu
  • Yüz enfeksiyonu
  • Mantar enfeksiyonu
  • Stres
  • Alerji
  • Kanser

Sonuç olarak, oğlunuzu bir doktora götürmenizi tavsiye ederim. 4 yıl uzun bir süre, muayene etmek ve ultrasonografiyi tekrarlamak gerekir.

İlgili Sorular


Erken boşalma sorunum var

Gizli Profil - 2 yıl önce

Erken boşalma sorunum var

Merhaba. Eşimle cinsel ilişkiye girdiğimde sadece 1 dk sürüyor sadece erken boşalıyorum bununla beraber eşim korunmadığı için içine boşalmamak için penisimi çekip elimle boşaldığım zaman yandım prostatit azıyor hocam. İdrar sonrası yanma başlıyor birkaç gündür testislerde biraz ağrı var gibi geliyor ayrıca testislerde damarların bir iki tanesi simsiyah 7 yıl önce bir üroloji doktoruna gittim. Makattan muayene etti kronik prostatit dedi tedavi verdi cipro isimli bir antibiyotik sadece bunu verdi 5 yıl önce araştırma hastanesinde bir profa gittim idrar sonrası yanmam olduğunu söyledim bununla yaşamayı öğreneceksin dedi aynı ilaçları verdi kan idrar tahlili yaptı sıkıntımın psikolojik olduğunu söyledi Lustral diye bir ilaç verdi 15 gün kullandım o da beni aptal gibi yaptı hocam siz ne önerirsiniz?


Öksürürken idrar ve gece idrar kaçırıyorum

Gizli Profil - 2 yıl önce

Öksürürken idrar ve gece idrar kaçırıyorum

Sayın hocam, 38 yaşındayım ben, yaklaşık 10 seneden beri idrar kaçırma sıkıntısı çekiyorum. Daha önceki seneler sadece öksürürken hapşururken ufak tefek bu sıkıntıları yaşarken zaman geçtikçe artmaya başladı. Önceden gece gündüz ufak tefek bu sıkıntıları yaşarken artık sadece geceleri çok fazla idrar kaçırmaya başladım. İdrar kaçırmadığım gece çok az olmaya başladı diyebilirim korkudan uyuyamaz hale geldim. Misafirliğe gidemez oldum. Birçok ilaç kullandım Betmiga ve Vesicare isimli ilaçlar gibi ancak bir süre fayda görebildim. Son 1 aydır artık iyice hayat kalitem bozuldu. Sizce ne yapmalıyım hocam lütfen yardımcı olun?


Yeni Sorular


Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Gizli Profil - 1 gün önce

Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Saygıdeğer hocalarım, şiddetli sırt ağrısı ile gittiğim doktorda kifoz olabilecegi değerlendirilerek mr istendi. Sonucumu göstermem henüz mümkün olmadığı için değerli yorumlarınıza talibim. " TORAKAL VERTEBRA MRG KLİNİK: scheurman kifozu? TEKNİK: Aksiyal ve sagital FSE-T2, sagital FSE-T1 görüntüler elde olunmuştur. BULGULAR: Torakal kifoz korunmuştur. Vertebra korpus yükseklikleri ve intensiteleri doğaldır. İntervertebral diskler yer yer dejeneredir. Aksiyel imajlar devamlı alınmış olup disk hernisi net değerlendirilememekle birlikte aşikar bulgu saptanmadı. T12-L1 düzeyinde sağda nöral foramen düzeyinde sadece aksiyel imajlarda izlenen 7 mm çapında hiperintens görünüm izlenmiş kistik lezyon açısından anlamlı olabilir. Torakal spinal kord intensitesi ve genişliği doğaldır."


Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Mst79 - 1 gün önce

Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Merhabalar hocam, Görselde yer alan rapordaki bulgularımı yorumlama imkanınız var mı teşekkürler. Yaş 29. Baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği,


Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

bymatematikci - 1 gün önce

Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

Merhaba. Bugün tee oldum sonucum ise aşağıdadır. 1. Sol atrium anteroposterior çap 4.1 ölçüldü 2.Sol atriyal appendage de SEK, trombus izlenmedi 3. Mitral kapak miksomatöz yapıda, Multisegment prolapus izlendi ( barlow izlendi) 4. Mitral kapaktan sol atriuma renkli doppler ile orta ileri yetersizlik akımı saptandı. Pulmoner venlerde sistolik dalga> diastolik dalga normal parem izlendi 5. Aort kapak 3 küspisli yapıdadır. Aort kapaktan LOVT a renkli doppler ile yetersizlik akımı saptanmadı. 6. Pulmoner kapak yapısı normal olup, renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan ortalama pulmoner arter basıncı 9+4 mmHg dir. 7. Triküspik kapak renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan sistolik pulmoner arter basıncı 21+5 mmHg dir triküspik anulüsü 35 mm - IVC çapı 12mm ölçüldü. 8. IAS intakt olup renkli doppler ile geçiş izlenmedi. Sonuç - orta ileri derecede mitral yetersizliği -hafif derecede triküspik yetersizliği.


Efor testi sonucu

Nur12 - 1 gün önce

Efor testi sonucu

Sürekli tansiyonum düşüyordu. Kalp doktoruna gönderdiler. Efor testi yaptırdım. Sizce normal mi? 


Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

Gizli Profil - 1 gün önce

Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

72 yaşındaki hasta demir eksikliği yaşıyor, ferritin değeri 8. Bağırsak ameliyatı olduğu için damar yoluyla parental demir almasında bir sakınca var mı? (kilo 45 boy 145)