
Soru sordu, #Anemi (Kansızlık) - 1 yıl önce
Mentzer değerim 20 çıktı.
Mentzer değerim 20 çıktı. Demir eksikliği durumu tehlikeli boyutta mı, yani damardan tedavi gerekir mi, yoksa normal ilaç kullanarak tedavi yeterli olur mu?
Cevap (1)
Merhaba. Ortalama eritrosit hacminin,eritrosit sayısına bölünmesi ile elde edilen Menzter İndeksi, demir eksikliği anemisi ve beta talasemi taşıyıcılığının ayırıcı tanısında önemli bir testtir. Mentzer indeksi 13’ten daha büyük ise demir eksikliği anemisi tanısı konulabilir. Mentzer indeksi 13’ten daha küçük ise Akdeniz anemisi tanısı konulabilir. Mentzer değeri 20, sizde demir eksikliği olduğunu gösterir. Ancak, bu değerin tehlikeli bir seviye olup olmadığını ve damardan tedavi gerekip gerekmediğini kesin olarak söylemek için diğer test sonuçlarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Bunlar şunlardır;
- Ferritin değeri: Ferritin, kandaki demir depolarını gösteriri. Düşük ferritin değeri, demir eksikliğini gösteriri.
- Hemoglobin değeri: Hemoglobin, alyuvarlarda bulunan ve oksijen taşımaya yarayan bir proteindir. Düşük hemoglobin değeri, demir eksikliği anemisine işaret eder.
- Eritrosit parametreleri: Eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) ve ortalama eritrosit genişliği (RDW) gibi parametreler de demir eksikliği anemisinin tanısına yardımcı olabilir.
Demir eksikliği anemisinin tedavisi, demir kaybının şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir.
Hafif ve orta derecedeki demir eksikliğinde;
- Ağız yoluyla alınan demir ilaçlarıyla tedavi: Tablet veya şurup formunda demir takviyeleri reçete edilir.
- Diyet değişiklikleri: Demir açısından zengin besinler (kırmızı et, karaciğer, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler) tüketilmesi önerilir.
Şiddetli demir eksikliğinde;
- Damardan demir tedavisi: Demir eksikliği anemisi şiddetliyse ve oral demir tedavisine yanıt alınmıyorsa damardan demir tedavisi uygulanabilir.
Size tavsiyem doktorunuz ile görüşmenizdir. Doktorunuz, gerekli testleri yaparak demir eksikliğinin şiddetini belirleyecek ve size en uygun tedaviyi önerecektir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?