Mide şişkinliği, mide ağrısı ve geğirme sorunu yaşıyorum.

flkdesin#Mide - 2 ay önce

Mide şişkinliği, mide ağrısı ve geğirme sorunu yaşıyorum.

Merhaba. 2017 yılında 17 yaşında mide ağrısıyla doktora gittim. Endoskopi yapıldı. Helikobakter pilori, mide fıtığı ve safra reflüsü var denildi. Helipak tedavisiyle bakteri öldü, mide ağrım geçti.  Lakin 5 senedir midemde şişkinlik oluyor, istisnasız hergün 2 kaşık yemek alınca midemin üstü sanki doygunluk hissi yaratıyor. Yemekten kalkıp evin içinde geziyorum, elimle midemi rahatlatmaya çalışıyorum, geğirince rahatlıyorum. 5 senedir hergün şişkinliğe bağlı olarakta geğiriyorum, sabah boş midede bile geğiriyorum dakikada 20-30 kez, rahatladığı anlarda oluyor midemin ama genel hali böyle. Midemdeki arada bir yanmayı gaviscon ile kontrol altına alabiliyorum, ama bu şişkinlik ve geğirme beni bitiriyor. 7 tane genel cerrah, 4 dahiliye doktoruna gittim midemdeki fıtığa baktı, ameliyat gerekmez dedi. Ultrason safra falan bakıldı, temiz çıktı. Kullanmadığım ilaç kalmadı ppi ve meteospsmyl pankreoflat gaviscon acidpass tarzı ilaçlar geçirmedi. Bu sorun psikolojik midir yoksa? Psikoloğa da gittim, terapi aldım, çare olmadı. Psikiyatrik ilaç kullanmadım ama. 


Cevap (1)

Merhabalar. Mide şişkinliği, mide ağrısı ve geğirme sorunu yaşıyorsunuz ve bu durum günlük hayatınızı oldukça zorlaştırıyor. 5 yıldır bu sorundan muzdaripsiniz ve birçok doktora başvurmanıza rağmen çare bulamadınız.  Yaşadığınız sorunun psikolojik kökenli olup olmadığını kesin olarak söylemek zor. Psikoloğa gidip terapi almışsınız ve fayda görmememişsiniz. Bu sorunun tamamen psikolojik olmadığını gösteriyor. Ancak, stres ve kaygı gibi psikolojik faktörler, sindirim sisteminizi etkileyerek şişkinlik ve geğirme gibi belirtilere yol açabilir. Bu yüzden, bir psikiyatriste gidip psikiyatrik ilaç tedavisini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Hiatus hernisi de bu şikayetlere neden oluyor olabilir. 

Bunun dışında, yemek günlüğü tutabilir ve hangi yiyeceklerin şişkinliğe ve geğirmeğe neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler, yağlı yiyecekler, laktoz içeren ürünler ve bazı meyve ve sebzeler bu sorunu tetikliyor olabilir. Hızlı yemek yeme alışkanlığınız varsa, bu da hava yutmanıza ve şişkinliğe neden olabilir. Yemeklerinizi iyice çiğneyerek yutmalısınız. Yeterince uyumamak da sindirim sisteminizi etkileyebilir. Yetişkinlerin her gece 7-8 saat uyuması gerekir. Düzenli egzersiz yapmak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Probiyotik takviyeleri, bağırsak florasını düzenlemeye ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Tüm bunları yapmanıza rağmen hala şişkinlik ve geğirme sorunu yaşıyorsanız, bir gastroenteroloji veya gastroenteroloji cerrahisi doktoruna başvurmanızı tavsiye ederim.

İlgili Sorular


Stresten nasıl  kurtulurum?

Gizli Profil - 2 yıl önce

Stresten nasıl kurtulurum?

Merhaba hocam.. Ben 20 yaşında bir gencim. Bu bahsedeceğim olay son bir iki yıldır olmakta. Son zamanlarda stres yaptığımda bu stres öyle kız arkadaşımla ayrıldım falan gibi stresler değil. Aslına bakarsak biraz boş sebepler örnek vermek gerekirse bugün uzun süredir babamda olan kartımı ondan geri aldım geri vermemek üzere işim olduğundan dolayı “babamla beraber yaşamıyoruz” sonrasında kartın mobil bankacılığına bağlanmak için sms ona gitti. Aradığımda işini halledince yine geri verirsin deyip kapattı. Ben ona geri vermeyeceğimi söyleyemedim. Ondan hemen sonra içime bir huzursuzluk girdi, yemeğe oturuyordum tam da neyse oturdum bir parça attım ağzıma o huzursuzluk direkt mideme vurdu. İştahım kesildi sadece çay içmeye başladım fakat çayı bitiremeden kustum. Kusma sonrası haliyle vücut biraz yorgun düştü, kısa bir süre sonra tekrar kustum ve yatağa geçtim dinlenmekteyim şuan. Ben bu olaylar karşısında ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim?


Yeni Sorular


Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Gizli Profil - 1 gün önce

Kifoza bağlı şiddetli sırt ağrısı

Saygıdeğer hocalarım, şiddetli sırt ağrısı ile gittiğim doktorda kifoz olabilecegi değerlendirilerek mr istendi. Sonucumu göstermem henüz mümkün olmadığı için değerli yorumlarınıza talibim. " TORAKAL VERTEBRA MRG KLİNİK: scheurman kifozu? TEKNİK: Aksiyal ve sagital FSE-T2, sagital FSE-T1 görüntüler elde olunmuştur. BULGULAR: Torakal kifoz korunmuştur. Vertebra korpus yükseklikleri ve intensiteleri doğaldır. İntervertebral diskler yer yer dejeneredir. Aksiyel imajlar devamlı alınmış olup disk hernisi net değerlendirilememekle birlikte aşikar bulgu saptanmadı. T12-L1 düzeyinde sağda nöral foramen düzeyinde sadece aksiyel imajlarda izlenen 7 mm çapında hiperintens görünüm izlenmiş kistik lezyon açısından anlamlı olabilir. Torakal spinal kord intensitesi ve genişliği doğaldır."


Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Mst79 - 1 gün önce

Baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği

Merhabalar hocam, Görselde yer alan rapordaki bulgularımı yorumlama imkanınız var mı teşekkürler. Yaş 29. Baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı, ara sıra tansiyon yüksekliği,


Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

bymatematikci - 1 gün önce

Orta derecede mitral ve hafif derecede triküspit yetersizliği

Merhaba. Bugün tee oldum sonucum ise aşağıdadır. 1. Sol atrium anteroposterior çap 4.1 ölçüldü 2.Sol atriyal appendage de SEK, trombus izlenmedi 3. Mitral kapak miksomatöz yapıda, Multisegment prolapus izlendi ( barlow izlendi) 4. Mitral kapaktan sol atriuma renkli doppler ile orta ileri yetersizlik akımı saptandı. Pulmoner venlerde sistolik dalga> diastolik dalga normal parem izlendi 5. Aort kapak 3 küspisli yapıdadır. Aort kapaktan LOVT a renkli doppler ile yetersizlik akımı saptanmadı. 6. Pulmoner kapak yapısı normal olup, renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan ortalama pulmoner arter basıncı 9+4 mmHg dir. 7. Triküspik kapak renkli doppler ile hafif yetersizlik akımı saptandı. Yetersizlik akımı üzerinden hesaplanan sistolik pulmoner arter basıncı 21+5 mmHg dir triküspik anulüsü 35 mm - IVC çapı 12mm ölçüldü. 8. IAS intakt olup renkli doppler ile geçiş izlenmedi. Sonuç - orta ileri derecede mitral yetersizliği -hafif derecede triküspik yetersizliği.


Efor testi sonucu

Nur12 - 1 gün önce

Efor testi sonucu

Sürekli tansiyonum düşüyordu. Kalp doktoruna gönderdiler. Efor testi yaptırdım. Sizce normal mi? 


Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

Gizli Profil - 1 gün önce

Bağırsak ameliyatı olan damar yoluyla parental demir alabilir mi?

72 yaşındaki hasta demir eksikliği yaşıyor, ferritin değeri 8. Bağırsak ameliyatı olduğu için damar yoluyla parental demir almasında bir sakınca var mı? (kilo 45 boy 145)