Merhaba. 2017 yılında 17 yaşında mide ağrısıyla doktora gittim. Endoskopi yapıldı. Helikobakter pilori, mide fıtığı ve safra reflüsü var denildi. Helipak tedavisiyle bakteri öldü, mide ağrım geçti. Lakin 5 senedir midemde şişkinlik oluyor, istisnasız hergün 2 kaşık yemek alınca midemin üstü sanki doygunluk hissi yaratıyor. Yemekten kalkıp evin içinde geziyorum, elimle midemi rahatlatmaya çalışıyorum, geğirince rahatlıyorum. 5 senedir hergün şişkinliğe bağlı olarakta geğiriyorum, sabah boş midede bile geğiriyorum dakikada 20-30 kez, rahatladığı anlarda oluyor midemin ama genel hali böyle. Midemdeki arada bir yanmayı gaviscon ile kontrol altına alabiliyorum, ama bu şişkinlik ve geğirme beni bitiriyor. 7 tane genel cerrah, 4 dahiliye doktoruna gittim midemdeki fıtığa baktı, ameliyat gerekmez dedi. Ultrason safra falan bakıldı, temiz çıktı. Kullanmadığım ilaç kalmadı ppi ve meteospsmyl pankreoflat gaviscon acidpass tarzı ilaçlar geçirmedi. Bu sorun psikolojik midir yoksa? Psikoloğa da gittim, terapi aldım, çare olmadı. Psikiyatrik ilaç kullanmadım ama.
Cevap (1)
Merhabalar. Mide şişkinliği, mide ağrısı ve geğirme sorunu yaşıyorsunuz ve bu durum günlük hayatınızı oldukça zorlaştırıyor. 5 yıldır bu sorundan muzdaripsiniz ve birçok doktora başvurmanıza rağmen çare bulamadınız. Yaşadığınız sorunun psikolojik kökenli olup olmadığını kesin olarak söylemek zor. Psikoloğa gidip terapi almışsınız ve fayda görmememişsiniz. Bu sorunun tamamen psikolojik olmadığını gösteriyor. Ancak, stres ve kaygı gibi psikolojik faktörler, sindirim sisteminizi etkileyerek şişkinlik ve geğirme gibi belirtilere yol açabilir. Bu yüzden, bir psikiyatriste gidip psikiyatrik ilaç tedavisini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Hiatus hernisi de bu şikayetlere neden oluyor olabilir.
Bunun dışında, yemek günlüğü tutabilir ve hangi yiyeceklerin şişkinliğe ve geğirmeğe neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler, yağlı yiyecekler, laktoz içeren ürünler ve bazı meyve ve sebzeler bu sorunu tetikliyor olabilir. Hızlı yemek yeme alışkanlığınız varsa, bu da hava yutmanıza ve şişkinliğe neden olabilir. Yemeklerinizi iyice çiğneyerek yutmalısınız. Yeterince uyumamak da sindirim sisteminizi etkileyebilir. Yetişkinlerin her gece 7-8 saat uyuması gerekir. Düzenli egzersiz yapmak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Probiyotik takviyeleri, bağırsak florasını düzenlemeye ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Tüm bunları yapmanıza rağmen hala şişkinlik ve geğirme sorunu yaşıyorsanız, bir gastroenteroloji veya gastroenteroloji cerrahisi doktoruna başvurmanızı tavsiye ederim.
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 3 yıl önceStresten nasıl kurtulurum?
Merhaba hocam.. Ben 20 yaşında bir gencim. Bu bahsedeceğim olay son bir iki yıldır olmakta. Son zamanlarda stres yaptığımda bu stres öyle kız arkadaşımla ayrıldım falan gibi stresler değil. Aslına bakarsak biraz boş sebepler örnek vermek gerekirse bugün uzun süredir babamda olan kartımı ondan geri aldım geri vermemek üzere işim olduğundan dolayı “babamla beraber yaşamıyoruz” sonrasında kartın mobil bankacılığına bağlanmak için sms ona gitti. Aradığımda işini halledince yine geri verirsin deyip kapattı. Ben ona geri vermeyeceğimi söyleyemedim. Ondan hemen sonra içime bir huzursuzluk girdi, yemeğe oturuyordum tam da neyse oturdum bir parça attım ağzıma o huzursuzluk direkt mideme vurdu. İştahım kesildi sadece çay içmeye başladım fakat çayı bitiremeden kustum. Kusma sonrası haliyle vücut biraz yorgun düştü, kısa bir süre sonra tekrar kustum ve yatağa geçtim dinlenmekteyim şuan. Ben bu olaylar karşısında ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 1 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceTerminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu
Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?