Nöroleptik malign sendrom nedir?

Soru sordu, #Beyin & Sinir - 11 ay önce

Nöroleptik malign sendrom nedir?

Üç aydır ritalin kullanıyorum, son iki gündür dozunu artırdık ve farklı yan etkileri ortaya çıktı. Ani ateşim yükseliyor, çarpıntı yaşıyorum, nedensiz ve ani ama hafif kas ve baş agrısı yaşıyorum, zihnim bulanık, görüşüm bulanıklaşıyor, ani mod değişimleri gibi şeyler. İlacın yan etkileri arasında nöroleptik malign sendromu olduğunu gördüm ve belirtiler benzerdi, ancak türkçe çok az kaynak var ve ailem şehir dışında dolayısıyla hastaneye gitmem çok zor. Ne yapmalıyım? 


Cevap (1)

Anlattığınız belirtiler Ritalin'in nadir fakat ciddi bir yan etkisi olan Nöroleptik Malign Sendrom (NMS) ile ilişkili olabilir. Nöroleptik malign sendrom (NMS), nadir fakat hayatı tehdit eden bir reaksiyondur. Belirtiler genellikle antipsikotik ilaca başladıktan sonraki ilk birkaç gün veya hafta içinde ortaya çıkar, ancak daha uzun süre sonra da ortaya çıkabilir. NMS, erken tanı ile tedavi edilebilir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

NMS'nin belirtileri;

  • Yüksek ateş (38°C veya üzeri)
  • Kas sertliği (kaslarda rijidite)
  • Bilinç bulanıklığı veya değişen zihinsel durum
  • Otonomik disfonksiyon:
    • Kan basıncı dalgalanmaları
    • Hızlı kalp atışı (taşikardi)
    • Hızlı solunum (takipne)
    • Aşırı terleme (diyaforez)
  • Titreme
  • Konuşma bozukluğu
  • Yutma güçlüğü

NMS'nin nedenleri;

NMS'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Dopamin reseptörlerini bloke eden antipsikotik ilaçların dopamin dengesini bozması ve beynin sıcaklık kontrolünü etkilemesi NMS'nin oluşmasına katkıda bulunabilir.

NMS'nin tedavisi

NMS tedavisinde antipsikotik ilaç kesilir ve acil tıbbi müdahale gerekir. Tedavi şunları içerir:

  • Yüksek ateşi düşürmek için ilaçlar
  • Kas sertliğini ve spazmları hafifletmek için ilaçlar
  • Dehidrasyonu ve elektrolit dengesizliğini düzeltmek için intravenöz sıvılar
  • Kan basıncı ve kalp atış hızını kontrol etmek için ilaçlar
  • Solunum desteği
  • Yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) gözlem ve tedavi

NMS'nin önlenmesi

NMS'yi önlemek için antipsikotik ilaçlar dikkatli bir şekilde reçete edilmeli ve dozlanmalıdır. Doktorlar, NMS riskini artırabilecek diğer ilaçları da göz önünde bulundurmalıdır.

NMS'nin riski yüksek olan kişiler

  • Daha önce NMS geçirmiş kişiler
  • Yaşlı kişiler
  • Parkinson hastalığı veya demans gibi bazı nörolojik hastalıkları olan kişiler
  • Böbrek veya karaciğer hastalığı olan kişiler
  • Madde bağımlılığı olan kişiler

NMS acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle, aşağıdaki adımları hemen atmanızı öneririm;

  1. Ritalin'i almayı bırakın.
  2. Acilen en yakın hastaneye veya acil servise gidin.
  3. Doktorunuza Ritalin'i ne kadar süredir kullandığınızı, dozunu ne zaman ve ne kadar artırdığınızı ve yaşadığınız semptomları bildirin.
  4. Doktorunuz NMS teşhisi koyarsa, gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

İlgili Sorular


Penisilin uyku ve halsizliğe neden olur mu?

Soru sordu, - 3 yıl önce

Penisilin uyku ve halsizliğe neden olur mu?

Penisilin uyku ve halsizlik yapar mı ?


Beyincik kisti

Soru sordu, - 2 yıl önce

Beyincik kisti

Merhaba hocam. 21 yaşındayım. Mide bulantısı ve baş dönmesi sebebi ile hastaneye gittim. MR sonucu, beyinciğe baskı yapan doğuştan gelen bir kist olduğunu öğrendim. Şu anda ilaç tedavisi görüyorum fakat hala baş dönmesi ve mide bulantım var. Ne yapacağımı bilemiyorum hocam. Yardımcı olursanız sevinirim.


Babam mesane tümörü nedeniyle 5 defa ameliyat olsu

Soru sordu, - 2 yıl önce

Babam mesane tümörü nedeniyle 5 defa ameliyat olsu

Merhaba hocam, benim babam 65 yaşında. Bundan 5 sene önce idrarda kanama nedeni ile Çam ve Sakurada bir Üroloji doktoruna başvurduk. Orda yapılan tetkikler sonrası mesanede tümör olduğu söylendi. Bunun üstüne ameliyat olduk. Ancak bu ameliyatla kalmadı daha sonra 5 defa daha mesane tümörü nedeni ile ameliyat yapıldı. Babam 1 haftadan beri sondalı idrar yapmakta Siz ne önerirsiniz ne yapmamız gerekir?


Sol testisimde ağrı var

Soru sordu, - 2 yıl önce

Sol testisimde ağrı var

Umarım iyisinizdir, size bir konuda danışmak istiyorum., yardımcı olursanız sevinirim (Uzun bir yazı olacak lütfen kusura bakmayın, detayları vermem lazım, yaşım 24) Ben yaklaşık 4 hafta önce şüpheli olduğunu düşündüğüm bir ilişki yaşadım (korunmama rağmen). Aynı hafta içerisinde idrarda yanma ve kaşıntı gibi şikayetlerle bir üroloğa gittim. Gonore veya idrar yolu enfeksiyonu olabileceğimi söyledi ve bir idrar tahlili yapmamı istedi (sarı veya yeşil bir akıntı olmadı ama ilaç kullandığım bir hafta boyunca bir ıslaklık vardı penis ucunda), tahlilde enfeksiyon olduğu gözüküyordu. İlaç olarak Azitro 500 mg (3 adet hap olan) kullandım ve bir hafta sonra tekrar aynı doktora kontrole gittim. Semptomlarım neredeyse yok gibiydi ve tekrar 1 hafta kadar daha Azitro 500 mg kullanmamı söyledi. Aradan 1 hafta geçti ve semptomlarım gitti fakat 2 gündür sol testisim ve sol tarafımda ki kasıkta bir ağrı var, bugün hastaneye gittiğimde doktorun hastaneden ayrıldığını ve başka bir şehre gittiğini öğrendim. Ağrım bir anda çok arttığı için Genel Cerrahi muayene etti. Testisimde ve kasığımda herhangi bir şişlik ve kızarıklık yok ama o bölgemde fakat ağrı var. (bugün yürürken bayağı bir ağrı hissetim fakat şimdi hafifledi bayağı) İlaç olarak Dexpadu 50mg/500 mg ve Roxin 750 mg verdi. Fakat 3. kez daha yüksek dozda antibiyotik kullanmak beni biraz gerdi, sizce ilaçları kullanmalı mıyım iltihap ilerlemiş demek midir? Bir tavsiyenizi almak çok isterim. Saygılarımla,


Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?