Akciğer tomoda Aortik konus, pulmoner konus ve anapulmoner vasküler yapılar belirginleşmiştir. Ana pulmoner arterlerde trombusu düşündürecek dolum defekti saptanmamıştır. Çıkan torasik aorta AP çapı 43 mm ölçülmüş olup dilatedir. Kardiyotorasik indeks kalp lehine artmıştır. Mide normal konumundan süperiora doğru posterior mediastende herniye görünümdedir (hiatal herni). Ana bronşlar ve lob bronşları açıktır. Bronş konfigürasyonu, duvar kalınlığı ve genişliği normaldir. Her iki akciğerde yamalı tarzda buzlu cam şeklinde dansite artışları ve yer yer interlobule septal yapıların kabalaşmasına ait retiküler patern ile yer yer milimetrik ebatlı nodüler infiltratif odaklar izlenmiştir. Her iki akciğerde yer yer lineer fibrotik bantlar, her iki plevrada ve ekstraplevral yağlı dokuda posterior yüzeylerde kalınlaşmalar mevcuttur. Her iki hemitoraksta göğüs duvarı oluşumları doğaldır. Aksiller bölgede patolojik boyutlu lenf nodu saptanmadı.Tam tedavisi var mıdır? Tedavisi ne kadar sürer?
Cevap (1)
Merhaba. Akciğer BT raporunuzda akciğer ve göğüs kafesi içindeki diğer organlarınızda bazı anormallikler olduğunu belirtilmektedir. Bunlar;
- Genişlemiş aort: Aort, ana arterinizdir ve kalbinizden vücudunuza kan taşır. BT raporunda, aortunuzun normalden daha geniş olduğu ifade edilmektedir.
- Hiatal herni: Mideniz göğüs boşluuna doğru bir miktar geçmiştir. Bu durum, mide asidinin yemek borunuza geri akmasına neden olabilir ve göğüste yanma veya hazımsızlık gibi semptomlara yol açabilir.
- Akciğerlerde görülen anormallikler;
- Buzlu cam görünüm: Bu, akciğer dokusunda iltihaplanma veya enfeksiyon belirtisi olabilir.
- Nodüler infiltratlar: Akciğer dokusunda anormallikler.
- Fibrotik bantlar: Nedenbe dokusu.
- Kalınlaşmış plevra: Akciğerleri çevreleyen zar.
Doktorunuz, bu anormalliklerin nedenini belirlemek için sizden daha fazla test isteyebilir.
Tam tedavisi var mıdır? derken öncelikle BT taramanızdaki bu anormalliklerin altında yatan nedenleri tspit etmek gerekir. Tedavi altta yatan duruma göre değişir. Yine tedavinin ne kadar süreceği, altta yatan nedde ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişecektir.
Size tavsiyem, doktorunuza danışarak durumunuz hakkında detaylı bilgi almanızdır. Doktorunuz tanıyı koyduktan sonra ve doğru tedaviyi almanızı sağlayabilir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 3 gün önceZoretanin tedavisi adet gecikmesine neden olabilir mi?
Kız arkadaşım farklı tarihlerde test yaptırdı ve hemen hemen üç aydır zoretanin tedavisi görüyor. Biz en son yılbaşından hemen sonra korunmasız olarak geri çekilme yöntemiyle ilişkiye girdik ve 19 ocak tarihindeki regli si gecikti hamile olduğunu düşünüp test yaptırdık ve test yaptırdığımız gün de regli oldu. Genellikle 12-16 sı arası regli oluyordu. Şubat ayında 24.02 tarihinde regli olduğunu söyledi 3 martta regli si bitmiş ancak hala regli olmadı çok bir endişem yok ama yine de endişelerim var testleri de göz önünde bulundurarak hamilelik ile ilgili değerlendirme yapıp yorumlayabilir misiniz? Teşekkürler.

Soru sordu,
- 3 gün önceTestisleri sert bir şekilde muayene etmek kansere neden olur mu?
Hocam merhaba iyi günler. Yaklaşık 30 gündür testislerimi sert şekilde muayne ediyorum, düşünüyorum acaba testisteki germ hücrelerine zarar verdiysem diye ve sürekli yüksek kaygım var bunla ilgili kaygı da bağışıklığı baskılar diye düşünüyorum. Bu ikisi kombine olunca kanser riski olur mu?

Soru sordu,
- 4 gün önceToraks ve tüm batın BT çekimleri sırasında alınan radyasyon
Merhabalar, ben daha önce 2 kez daha bu konu ile alakalı size danışmıştım son bir şey daha sormak istiyorum. 29 yaşındayım tüm abdomen bt çektirdim çekim esnasında ilaç cilt altına gittiği için çekim tekrarlandı. Bundan 6 gün sonra 1 de toraks bt çektirmiştim, toplam 4986 dlp değeri görünüyor. Size görsel olarak da iletiyorum. Sanırım 100 msv ye kadar kanser riski çok düşük ben bu işlemlerden 100 msvye kadar radyasyon almış olabilir miyim, yıllık doz miktarını geçmiş olabilir miyim, bunu öğrenebilir miyim acaba? Psikolojimi çok bozdu bu durum, daha önce ciddi bir riskiniz yok demiştiniz fakat düşük bir riske mi giriyor bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceBypass ameliyatı sonrası halüsinasyon
Merhaba, babam 75 yaşında ve 3 Martta by pass ameliyatı oldu, nefes problemi ve iştahsızlık durumu ile ilgili 10 gün yoğun bakımda kaldı. Sonrasında normal odada da bir hafta kaldı ve hastaneden çıkardılar. Şimdi evde, kalkamıyor, altı bezleniyor, çok az hareket edebiliyor, yemek neredeyse hiç yemiyor ve devamlı halüsinasyon görüyor, gecen hafta cuma günü hastaneye götürdügümüzde sadece halüsinasyon ile ilgili ilaç verip eve gönderdiler, nasıl bir yol izlemeliyiz?

Soru sordu,
- 3 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.