Safra kesesi taşı tedavisi için ERCP mi açık ameliyat mı?

Soru sordu, #Safra Kesesi - 8 ay önce

Safra kesesi taşı tedavisi için ERCP mi açık ameliyat mı?

Merhaba, annemin safra kesesindeki taşların kanala düşmesi sebebiyle ağrıları olmaya başladı. Eylül 2023'ten beri 3 aylık süreçlerle 4 defa ERCP yapılıp stent takıldı. Her işlem sonrasında 1 ay yoğun ağrılar yaşadı. Bugün 4. ERCP işleminden sonra da diğerlerinde olduğu gibi kırılan taşlar olduğu ancak çok fazla taş sebebiyle bitmediği söylendi. Ya açık ameliyat olmasını (onunda çok tehlikeli olduğunu doktorlar kendileri söylüyor) ya da üniversite hastanelerinde lazerli cihaz ile tekrar ERCP yapılmasını söylüyorlar. Toplam devlet ve özel dahil 5 hastaneye gittik. Hepsi yapılanların doğru olduğunu işlem yapılan hastanede devam edilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuyla ilgili artık aydınlanmak istiyoruz. Açık ameliyattan korkuyoruz, ERCP işlemi ile denemeye devam mı etmeliyiz başka yapabileceğimiz bir durum var mıdır?


Cevap (1)

Merhaba. ERCP, minimal invaziv bir yöntemdir ve tekrarlanabilir. Ancak her seferinde taşların tamamen temizlenememesi ve ağrıların devam etmesi dezavantajlarıdır. Ayrıca stentlerin uzun süreli kullanımı enfeksiyon riskini artırabilir. Açık ameliyat ise daha radikal bir çözümdür ve genellikle safra kesesinin tamamen alınmasıyla sonuçlanır. Riskleri daha yüksektir, özellikle de annenizin genel sağlık durumu iyi değilse. Ancak taşların tamamen temizlenmesi ve tekrarlama riskinin azalması avantajlarıdır.

Annenizin durumu ve açık ameliyatın riskleri göz önünde bulundurulduğunda, lazerle ERCP seçeneğini mutlaka değerlendirmelisiniz. Bu yöntem, taşları daha etkili bir şekilde kırabilir ve açık ameliyata göre daha az risklidir. Eğer lazerle ERCP mümkün değilse,deneyimli bir ekip tarafından yapılan ERCP işlemine devam etmek de bir seçenek olabilir. Ancak her durumda, annenizin durumunu detaylı olarak değerlendirebilecek bir gastroenteroloji uzmanından ikinci bir görüş almanız önemlidir. Özellikle lazerle ERCP konusunda deneyimli gastroenterologlardan ve açık ameliyat konusunda deneyimli genel cerrahlardan ikinci görüşler almanız önemlidir.

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?