
Soru sordu, #Tahlil & Tetkik - 3 yıl önce
Şüpheli temastan sonra anti HIV ve Sifiliz için TPHA testi
Merhabalar şüpheli temastan sonra 125. günde anti HIV ve Sifiliz için TPHA testleri yaptırdım Anti HIV değeri 0.18 -negatif ve TPHA sonucum ise Negatif - seklinde geldi .Bu testler için özellikle Tpha için 125 gün yeterli midir ? Iyi çalışmalar
Cevap (1)
TPHA (Treponema pallidum Hemaglütinasyon Testi) sifilizin tanısında kullanılan testlerden biridir. Sifiliz ya da diğer adıyla frengi hastalığının nedeni Treponema pallidum adı verilen bir mikroptur. Sifiliz daha çok cinsel temasla bulaşır. Anneden bebeğe de plasenta yoluyla da bulaşabilir. Hastalığın çeşitli evreleri ve türleri bulunmaktadır.
Tanıda daha çok VDRL, RPR, TPHA, MHA-TP, FTA-ABS gibi testler kullanılır. Kandaki antikorlar enfeksiyondan yaklaşık 2-3. içinde belirginleşir. Yani enfeksiyondan 2-3 hafta sonra bu testler pozitif olur. Yani 125. gün yeterlidir.
İlgili Sorular

Soru sordu,
- 3 yıl önceKahve telvesi yemek zararlı mı?
Sık kahve içen biriyim. Türk kahvesini günde 3-4 fincan içiyorum. Özellikle dibindeki telveyi yemek çok hoşuma gidiyor. Bu zararlı mıdır? Teşekkürler.

Soru sordu,
- 2 yıl önceKarnımın sol alt kısmında ağrı var. Prostat olabilir mi?
Merhaba, 17 senedir Kamerun/Afrika'da yaşamakta ve yılda bir kaç kere kısa süreli olarak Türkiye'ye gelmekteyim. Türkiye'ye gelişlerimde senede bir kere komple check-up yaptırırım. 78 yaşındayım ve oldukça sağlıklıyım. Check-up sonuçlarımda prostat büyümesi (120 ml.) dışında kayda değer olumsuz bir bulgu yok. Gerek idrar, gerekse dışkılamam normal devam ediyor. Gecede idrara en fazla iki kere kalkıyorum ve normal sayılabilecek bir debide yapıyorum. Gün içinde de 4-5 kere idrara çıkıyorum. Son günlerde sol alt batında beni rahatsız eden ama şiddetli olmayan bir ağrı var. Bunun prostatla bir ilgisi olabilir mi? Safra kesem opere, probiyotik aldığım için bağırsaklarımla önceden olan sorunlarım da ortadan kalktı. Saygılarımla

Soru sordu,
- 2 yıl önceGöz çizdirme ameliyatı için ne önerirsiniz?
Merhaba, 2 yaşımdan beri belirli sebeplerden dolayı göz doktorlarına giden 22 yaşında bir bireyim. 2 yaşımdan beri aynı hastanede olan aynı doktora yıl yıl düzenli olarak gidiyorum. Miyop, astigmat ve hipermetrop toplamı sol gözüm yaklaşık 6 numara ve sağ gözüm genetik göz tembelliği nedeniyle 8 numara. Halk dili ile göz çizdirmek için hastaneye randevu aldım. Doktor gözümü inceledikten sonra argon lazeriyle retina kalınlaştırdıktan sonra i-lasik yöntemi ile ameliyata uygun olduğumu ön gördü. Ancak benim aklıma takılan birkaç soru var: 1- Retinam ince iken argon lazeri ile kalınlaştırdıktan sonra i-Lasik yöntemi nasıl uygun görüldü? 2- Genelde lasik yöntemlerinde uzun süreli veya kronik ışık saçılması, hareli görme, göz kuruluğu gibi sorunlar bulunuyor ve araştırdığım kadarıyla bu tür komplike durumları yaşayan kişilerin sayısı bir hayli fazla. Bu durum benim gibi gözü hassas kişiler için ne kadar sorun yaratabilir? 3- Relex Smile gibi yeni teknoloji ürünleri bana daha uygun gibi gözüküyor, bu yöntemi mi tercih etmeliyim? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 1 gün önceMetastatik Böbrek Kanseri (2021 Sağ Nefrektomi Sonrası)
Merhaba. Babamın 2021 yılında sağ böbrekte çıkan kanser nedeniyle böbreği alındı. Sonrasında ise normal gitti fakat 1-2 sene içinde karaciğerde yaygınlaşmaya başladı. Karaciğer için işlem uygulandı ancak akciğere nüks etti. En son olarak ve yeni tarihli radyolojik görüntüler ve rapor var. Rapor için yorum yapılırsa sevinirim. Yardımcı olursanız minnettar olurum.

Soru sordu,
- 2 gün önceOrtalama idrar akım hızım 8.3 – Normal mi?"
Hocam merhabalar, 29 yaşındayım 1 ay içinde önce idrarda hafif yanma koyu renk şikayetleri ile başlayan sonrasında idrarı kesik kesik yapma idrar bittikten sonra tekrar damla damla devam etmesi hafif kasık ağrıları yaşıyorum, idrarı şuanda zor yapmıyorum mesanemi tam boşalttığımı hissediyorum fakat hafif kasık ağrıları ve idrar sonrası hafif damlama ve idrar başlangıcında çatallanma oluyor Kanda psa bakıldı 0.5 çıktı normal , idrar tahlilinde sadece nadir lökosit görüldü , üriner sistem usg normal prostat boyutu mesane boyutu duvar kalınlığı herşey normal, 2 defa pmr kalan idrar bakıldı oda normal 2. Sinde 25 cc kadar çokaz idrar kalmıştı sadece , doktor elle prostat kontrolü yaptı ordada bir anormallik görmedi ve son olarak işeme testi yapıldı oda normal 3 doktora sordum normal olduğunu söylediler fakat internette ortalama akış hızının 10 ml den yüksek olması gerektiği yazıyor benim 8.3 çıkmış kafama çok takıldı size sonucu atıyorum yorumlar mısınız, idrarda yanma koyu idrar düzeldi şuan zorda çıkmıyorum fakat idrar başlangıcında çatallı sonra normale dönüyor hafifte idrar sonrası damlama oluyor.

Soru sordu,
- 1 hafta önceAlkolik hepatit sonrası karaciğer yenilenmesi olur mu?
Hocam merhabalar 37 yaşındayım 10.2024 alkole bağlı hepatit geçirdim , en son 02.2025 kontrole gittiğimde iyileştiğim söylendi.Affiniza sığınarak soruyorum benim öğrenmek istediğim karaciğer yenilenme özelliğinden dolayı tamamen yenilenmiş iyileşmiş hepotositler sağlıklı haline geri mi dönmüş oluyor, tekrar hepatit olması için tekrar sürekli olacak şekilde alkol, sigara, kötü beslenmeye maruz mu kalması gerekiyor aydınlatırsanız sevinirim teşekkür ederim...

Soru sordu,
- 1 hafta önceKöpüklü idrar
Hocam merhabalar. Öncelikle yaklaşık 2 haftadır farkettiğim üzere idrarda hafif yanma bazen kesik idrar ve genelde hep köpüklü oluyor idrarım gün içinde de daha çok çıkmaya başladım , kan ve tam idrar tahlili yapıldı sadece nadir iltihap çıktı protein de negatif ti , 5 ay öncede ben başka hastalıklardan ötürü karın tomografisi çekilmiştim zaten ordada böbrek ve mesanede birşey çıkmamıştı , hocam köpüklü idrar durumu devam ediyor bazen az bazen çok oluyor bundan sonra sizce önemsemeye gerek varmı protein kaçağı olsaydı testte kesin çıkarmıy dı hocam negatif görünmesine rağmen olma ihtimali varmıdır acaba test sonucumu görmek isterseniz eğer diye ekliyorum hocam

Soru sordu,
- 1 hafta önceKalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal
Merhaba, Ayak MR sonucu kalkaneus posteriorunda subkondral ödem lehine sinyal değişiklikleri izlendi yazıyor, burda çıkan sonuca göre nasıl bir tedavi yapılacak?