Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?
Cevap (1)
Terminal ileum, ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği son kısmıdır. Bu bölge, özellikle B12 vitamini ve safra tuzlarının emilimi için çok önemlidir. Aynı zamanda, bağışıklık sisteminin bir parçası olan Peyer plakları da burada bulunur. Bağırsak duvarı, içten dışa doğru 4 ana katmandan oluşur; En içte bağırsak yüzeyini kaplayan mukoza tabakası bulunur. Bu tabakanın hemen altında submukoza tabakası bulunur. Bu tabakadan sonra ise bağırsağın hareket etmesini sağlayan kas tabakası bulunur. Bağırsakların en dış katmanı ise seroza denilen koruyucu tabakadır. Bu temel bilgilerden sonra sorunuza gelecek olursak;
Submukozal yağ infiltrasyonu, bağırsak duvarının submukoza tabakasında (yani en iç tabaka olan mukoza tabakasının hemen altında) anormal yağ birikimi olduğu anlamına gelir. Bu durum, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Olası nedenler;
- İyi huylu (zararsız) bir değişiklik olabilir.
- Bağırsak lipomatozu (bağırsak duvarında yağ birikimi)
- İltihaplı bağırsak hastalıkları (örneğin Crohn hastalığı) gibi durumlarla ilişkili olabilir.
- Kronik enflamasyon veya bağırsak duvarına baskı yapan durumlar yağ birikimine neden olabilir.
- Uzun süreli kortikosteroid kullanımı
- Bazen herhangi bir hastalık olmaksızın, vücut yapısına, yaşlanma veya metabolik değişikliklere bağlı olarak submukozal yağ infiltrasyonu görülebilir.
Karın ağrısı, ishal, kilo kaybı gibi şikayetlerin olup olmaması önemli. Eğer bunlar varsa, altta yatan nedeni araştırmak önemlidir. Herhangi bir şikayet yoksa ve tesadüfen tespit edildiyse genellikle zararsız kabul edilir ancak hastanın genel durumuna göre ileri tetkik gerekebilir. Doktorunuz muayene bulguları, şikayetlerinize göre gerekirse ek testler yaparak durumu daha detaylı değerlendirecektir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 5 gün önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 1 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 1 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 2 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu,
- 2 hafta önceVücutta sebepsiz yere morluklar
Yaklaşık 10 senedir vücudumda sebepsiz yere morluklar oluyor çok fazla. Bunun nedeni ne olabilir? Biryere çarpmıyorum da.