Yemek borusu manometre işleminin tekrar yapılması gerekir mi?

Soru sordu, #Yeme Bozuklukları - 1 yıl önce

Yemek borusu manometre işleminin tekrar yapılması gerekir mi?

3 senedir aralıklı olarak göğüs kısmında yutma güçlüğüm mevcut. Endoskopi aralıklı olarak birkaç kez oldum, reflü ve özofajit çıkmıştı ilk endoskopimde. Bu yıl Eylül ayında tekrar endoskopi çekildim, les gevşekliği ve bulbus ülseri tanısı konuldu. Bundan 3 yıl önce de istanbul çapada manometre oldum, cerrahpaşa da da baryumlu özofagus grafisi çekildi. Sonuçlar temizdi. Psikolojik tedaviler gördüm. Psikiyatri ilaçları ama aralıklı olarak hep devam etti yutma güçlüğüm. Çanakkale'de okuduğumdan dolayı burada gastroenteroloji profesörüne gittim. O da endoskopide bir sorun gözükmüyor, yemek borusu kaslarında bir problem vardır dedi. Biz bunu hiçbir aletle ölçemiyoruz, böyle bir şey icat edilmedi çünkü, ancak ilaçlarla tedavi edebiliriz bu sorunu dedi. Panocer, simpflat, motis ve famodin ilaçlarını yazdı. Bunları düzenli 2 ay kullan kontrole gel dedi. Hep kullandım fakat değişiklik yok. Kafamı kurcalayan şey yemek borusu manometre işleminin tekrar yapılması gerekir mi? Sorunum bir türlü çözülemiyor. Beni aydınlatabilir misiniz bu konularda? 


Cevap (1)

Yutkunma güçlüğü, yemek borusu kaslarının düzgün olarak çalışmamasından kaynaklanan bir durumdur. Bu duruma tıpta disfaji adı verilir. Disfaji, yutma sırasında zorluk olarak tanımlanabilir. Yutma güçlüğününe yol açabilecek reflü, özofajit, les gevşekliği ve bulbus ülseri gibi durumlar endoskopi veya baryumlu özafagus grafisinde sizde tespit edilmemiş. Bu nedenle, doktorunuz yemek borusu kaslarında bir problem olabileceğini düşünmüş. 

Yemek borusu kaslarının çalışmasını ölçmek için kullanılan test, yemek borusu manometresidir. Bu test, yemek borusu kaslarının basıncını ve hareketini ölçer. Ancak, yemek borusu manometresi ile her zaman kesin tanı konulamayabilir. Bu nedenle, doktorunuz manometrenin tekrar yapılmasını önerebilir.  Manometre testinin tekrar yapılması, yutma güçlüğünüzün nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.  

Sen de kendi sorunu sor...

Yeni Sorular


Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Soru sordu, - 1 hafta önce

Toplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?

Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba?  kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.


Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Soru sordu, - 2 hafta önce

Tüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?

Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba? 


Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Soru sordu, - 2 hafta önce

Kız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.

Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.


Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Soru sordu, - 3 hafta önce

Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?

Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?


Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Soru sordu, - 3 hafta önce

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu

Terminal ileumda ve çıkan kolonda submukozal yağ infiltrasyonu izlemiştir. Ne demek?