
Soru sordu, #Boyun Fıtığı - 1 yıl önce
Zamanla tortikolis olur mu?
Bebeğim 3 aylık. Kafasını tutabiliyor. Her yöne çevirebiliyor. Sadece sağ tarafa az biraz daha meyil veriyor bazen. Scm kas kalınlığı sağda en geniş yerde 8 mm, solda 7 mm ölçüldü. Ultrasonda böyle çıktı hocam. Bu sonuç ne kadar anlamlı acaba? Her iki kas da eşit mi çıkmalı? Zamanla tortikolis olur mu? Aydınlatırsanız sevinirim.
Cevap (1)
Merhabalar. Bebeğinizde boyun eğriliği (tortikolis) olup olmadığı konusunda bir takım endişeleriniz var. yapılan ultrasonografide, sağdaki sternokleidomastoid kasının kalınlığının soldakinden 1 mm daha fazla olduğu belirtiliyor. Bu, tortikolis için bir risk faktörü olarak kabul edilebilir. Ancak, bebeğinizin şu anda herhangi bir tortikolis belirtisi göstermemesi de önemli bir nokta.
Bebeğinizin boyun eğriliğinin ilerlemesini önlemek için aşağıdakileri yapabilirsiniz;
- Bebeğinizi her iki yöne de eşit olarak yatırın.
- Bebeğinizi her iki yöne de bakması için teşvik edin.
- Bebeğinizi kucağınıza alırken, eğriliğin aksi yöne bakmasına yardımcı olun.
- Bebeğinizle birlikte egzersizler yapın.
Aşağıdaki egzersizler, bebeğinizin boyun kaslarını güçlendirmeye ve eğriliğin ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir:
- "Şapka takma" egzersizi: Bebeğinizi yüzüstü yatırın ve başının altında bir yastık yerleştirin. Bebeğinizin başının arkasını nazikçe kaldırın ve başının üstüne parmaklarınızla bir şapka takıyormuş gibi yapın.
- "Dönme" egzersizi: Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve başının bir tarafını nazikçe kaldırın. Bebeğinizin başını diğer tarafa çevirmesine yardımcı olun.
- "Göz izleme" egzersizi: Bebeğinizi, gözünün takip edebileceği bir oyuncak veya nesne ile karşı karşıya getirin. Bebeğinizi, nesneyi takip etmesi için teşvik edin.
Bebeğinizin boyun eğriliği ilerlerse, fizyoterapi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Bebeğinizin boyun eğriliğini takip etmek için, her ay doktorunuza görünmenizi tavsiye ederim. Doktorunuz size bu konuda daha detaylı bilgi verecektir.
Sen de kendi sorunu sor...
Yeni Sorular

Soru sordu,
- 17 saat önceBypass ameliyatı sonrası halüsinasyon
Merhaba, babam 75 yaşında ve 3 Martta by pass ameliyatı oldu, nefes problemi ve iştahsızlık durumu ile ilgili 10 gün yoğun bakımda kaldı. Sonrasında normal odada da bir hafta kaldı ve hastaneden çıkardılar. Şimdi evde, kalkamıyor, altı bezleniyor, çok az hareket edebiliyor, yemek neredeyse hiç yemiyor ve devamlı halüsinasyon görüyor, gecen hafta cuma günü hastaneye götürdügümüzde sadece halüsinasyon ile ilgili ilaç verip eve gönderdiler, nasıl bir yol izlemeliyiz?

Soru sordu,
- 1 hafta önceToplamda üç defa BT çekilmesi kanser yüzdesini çok artırır mı?
Merhabalar kolay gelsin. 30 yaşındayım tüm abdomen BT ilaçlı çekildim , çekim esnasında ilaç damar yoluna değil cilt altına gitti müdahale edilip tekrar çekim yapıldı, bundan 1 hafta sonrada toraks BT çektirdim. Sormak istediğim tüm abdomen BT işlemindeki durumdan dolayı ben toplamda 3 defa BT çekilmiş mi sayılırım, eğer öyleyse çok aşırı çekim yapılmış sayılır mı radyasyon değerlerinide ekliyorum 2 çekiminde, bu işlemler kanser yüzdesini çok arttırır mı acaba? kafama çok takıldı. Psikolojim bozuldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Soru sordu,
- 2 hafta önceTüm abdomen BT ve toraks BT kanser riski yaratır mı?
Hocam merhabalar. Ben tüm abdomen BT ilaçlı ve toraks BT çektirdim 1 hafta içinde. 30 yaşındayım, yüksek radyasyon almaktan korkuyorum ve tüm abdomen raporunda dlp değerleri çok yüksek olabilir mi? Tabi çok bilgim yok ama sanırım radyasyon dlp değeri ile alakalı. Size danışmak istedim, kanser açısından risk teşkil edermi çok acaba?

Soru sordu,
- 2 hafta önceKız kardeşim 3 aydır uyuyamıyor.
Benim bir kız kardeşim var. Bu üç aydır uyuyamıyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.

Soru sordu,
- 3 hafta önceKanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?
Merhaba. Kanser hastasına fitoterapi önerir misiniz?