Adet Düzensizliği Nedir?
Adet düzensizliği, iki adet arasındaki sürenin normalden kısa olması, uzun olması ya da adet kanamasının normalden uzun sürmesi durumudur. İki adet kanaması arasındaki sürenin 21 günden kısa olmaması gerekir. Yine iki adet kanaması arasındaki sürenin 35 günden uzun olması gerekir. Adet kanaması 7 günden daha uzun sürmemelidir.
Ülkemizde adet görme yaşı 11-14 arasındadır. Eğer 16 yaşına kadar adet başlamadıysa ya da adet kanaması 10 yaşından önce başlamış ise mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Adet kanamasının başladığı ilk dönemlerde adet düzensizliklerinin görülmesi normaldir. Ancak bu durum bir iki yıl içerisinde düzelir ve adet kanamaları bir düzene girer. İlk adet kanaması gördükten 2-3 yıl sonra artık adet kanması bir düzene oturur. Bundan böyle her ay adet kanamasının süresi, miktarı ve sıklığı artık neredeyse aynı olmaya başlar. Ancak adet düzeninde bir iki günlük sapmalar olabilir ve bu normal kabul edilir. Her kadının adet düzeni farklı olabilir. Örneğin 30 günde bir adet oluyorsanız, adetiniz 5 gün sürüyorsa ve bu ilk adetten sonra hep böyle ise, bu sizin için norma kabul edilir.
Adet Düzensizliği Nedenleri Nedir?
Adet düzensizliğinin en sık görülen nedeni hormonal nedenlerdir. Yumurtalıklarda üretilip kana karışan hormonlar ile ilgili bozukluklar, tiroid bezindeki üretilen tiroid hormonlarının az ya da çok üretilmesi adet düzensizliğine nede olabilir.
Bunun dışında, yumurtalık ve rahim (uterus) gibi kadın üreme organlarında görülen polip, kist gibi nedenler de adet düzensizliğine yol açabilir.
Yine uzun süre kullanılan doğum kontrol hapları da adet düzensizliğinin nedenleri arasındadır.
Stres, depresyon, kişinin bir yakınını kaybetmesi gibi psikolojik nedenler de kısa süreli adet düzensizliğine neden olabilir.
Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıldır?
Adet düzensizliğinin tedavisi için ilk önce bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmek gerekir. Adet düzensizliğinin tedavisi için ilk önce mutlaka nedeni bulmak gerekir. Adet düzensizliğine yol açan soruna göre tedavi düzenlenmelidir. Sorunun kaynağını bulabilmek için jinekolojik muayene, ultrason ve gerektiğinde diğer bazı tetkikler yapılır.
Eğer adet düzensizliğinin nedeni, rahim, yumurtalık ya da vajinadaki polip, miyom, tümör gibi nedenlerse, bunlar cerrahi olarak tedavi edilir. Ameliyat kapalı (laparoskopik) ya da açık yöntemlerle uygulanır. Eğer adet düzensizliğine yol açan sorun hormonal bir nedenden kaynaklanıyorsa, ilgili hormon salgılanmasını düzenlen bir takım ilaçlar kullanılır.
Kaynaklar:
- UpToDate: "Absent or Irregular Periods."
- Womenshealth.gov: "Menstruation and the menstrual cycle fact sheet."
- NHS.uk: "Treating Irregular Periods."