AIDS Hastalığı Nedir?
AIDS, Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu anlamına gelen İngilizcedeki Acquired Immune Deficiency Syndrome cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Hastalığa HIV adı verilen bir virüs neden olur. Bu virüs, bağışıklık sistemi hücrelerine saldırarak onları yok eder ve vücudun bağışıklık sistemini çökertir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu, vücutta çeşitli enfeksiyonlar ve kanser hastalıkları meydana gelir.
AIDS Nasıl Bulaşır?
Hastalık, HIV virüsü taşıyan kişilerin kan, sperm, vajina salgısı ve anne sütü gibi vücut sıvılarıyla normal kişilere bulaşır.
HIV virüsünün bulaşma yolları şunlardır;
- Cinsel ilişki yoluyla bulaşma
- Kan yoluyla bulaşma
- Anneden bebeğe doğum sırasında bulaşma
- Emzirme ile bulaşma
AIDS Belirtileri Nelerdir?
Hastalık belirtileri, HIV virüsü vücuda girdikten uzun yıllar sonra da belirtilere neden olabilir. Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkış süresi, hastalığın ilerleme hızına ve virüsün vücuda giriş şekline göre değişebilir.
Vücuda giren HIV virüsü çoğalmaya başlar. Virüs vücutta belli bir miktara ulaştığında hastalığına ait ilk belirtiler de görülmeye başlar. Bunlar yorgunluk, halsizlik, ara sıra ortaya çıkan ishal, ağız içinde görülen beyaz lekeler ve sık hastalığa yakalanma gibi belirtilerdir. Bu belirtiler diğer birçok hastalıkta da görülen belirtiler olduğundan, ilk planda AIDS hastalığı akla gelmez ve hastalık ilerler. Hastalık ilerledikçe, kişide kilo kaybı, uzun süren ishaller, gece terlemeleri, ateş, ağız içinde yaralar, vücudun değişik bölgelerinde ortaya çıkan morluklar gibi şikâyetler görülmeye başlar.
AIDS Tanısı Nasıl Konur?
AIDS hastalığının tanısı HIV testi ile konur. Bu testte, kanda virüse ait parçalar olan antijenler ve bunlara karşı oluşmuş olan antikorlar tespit edilir. Antikorlar, virüsün vücuda girmesinden yaklaşık 3 ile 8 hafta sonra oluşur. Bazen antikorların oluşması için 6 ay kadar uzun bir sürenin geçmesi gerekebilir. Bu yüzden antikor seviyesine dayanan tanıda hastalığın tanısı gecikeceği için, antijen ve antikoru birlikte inceleyen testler daha çok tercih edilmektedir. Bu yönteme dayanan testler sayesinde tanı, virüsün vücuda girmesinden sonra 3. haftadan itibaren konabilir.
AIDS tanısında kullanılan test ELISA testidir. Eğer bu testte HIV virüsü tespit edilemez ise test negatif olarak kabul edilir. Test pozitif çıkarsa, yeniden yapılır. Yine pozitif çıkarsa bu defa Western blot adı verilen doğrulama testi yapılır. Doğrulama testi de pozitif çıkarsa, kişi HIV/AIDS hastası olarak kabul edilir.
AIDS Nasıl Tedavi Edilir?
AIDS hastalığında amaç, HIV virüsünün bağışıklık sistemi hücrelerinde neden olduğu tahribatı engellemektir. HIV virüsü ortadan kaldıran bir tedavi şu an için mevcut değildir. Mevcut ilaçlar ancak virüsün çoğalmasını baskılayabilmektedir. Bu ilaçlar, virüsün vücutta çoğalmasını baskılayarak, bağışıklık sisteminin zayıflamasına engel olmaktır.