Aşırı Terleme Neden Olur?

Aşırı terleme neden olur? Nedenleri nelerdir? Kişiler özellikle ergenlikten sonra maksimum terleme düzeyine ulaşabiliyorlar. Burada önemli olan vücudun terlemesinden ziyade aşırı terlemesinin nedenlerini bulmaktır. Terleme aslında fizyolojik bir olaydır. Vücutta ısı dengesinin sağlanmasında oldukça önemli bir fonksiyonu vardır. Aynı zamanda birtakım boşaltıma yardımcı fonksiyonları da bulunur. Vücut su dengesinin sağlanması ve ısı dengesinin kurulması oldukça önemlidir. İnsan vücudunda ortalama 2 ila 4 milyon civarında ter bezi vardır ve kadınlar aslında ter bezi bakımından sayı olarak daha fazladırlar ama erkeklerin ter bezleri daha aktif çalışmaktadır. Bu yüzden erkekler ter bezi sayısı daha az olmasına karşın kadınlardan daha fazla terlemektedirler.

Aşırı Terleme Neden Olur?

Korku, heyecan, nem, sıcak, sentetik giysilerin giyilmesi, egzersiz gibi durumlarda insanlar normalden daha fazla terlerler ama öyle kişiler vardır ki bu kişilerde sadece el, ayak, kimilerinde ise baş gibi lokal terlemelerde görülebilir.

Ayrıca gece gündüz, soğuk fark etmeksizin sürekli terlemesi olan kişilerde vardır. Buna hiperhidrozis denir. Burada ya genetik bir durum vardır ya da altta yatan bir neden bulunmaktadır. Bu kişilerde ter bezleri normalden 4-5 kat daha fazla çalışıyor demektir. Bunun sonucunda çok yoğun bir terleme ortaya çıkar.

Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar aşırı terlemeye sebep olabilirler. Bu durum vücut ateşini yükseltebilir ve vücudumuz ateşi düşürmek için terleyecek ve terlemenin getirisi olarak vücutta soğuma oluşacaktır. Kısacası enfeksiyon sebebiyle bir terleme görülecektir ama bu terleme kendini rahatsız edici şekilde gösterir.

Tiroid bezi hastalıkları

Tiroid bezinin aşırı çalışması da bir diğer nedendir. Tiroid bezi vücudumuzda metabolizma hızını ayarlayan bir hormondur. Eğer bu hormon normalden fazla olursa vücudumuz çok yüksek tempoda çalışır gibi bir duruma geçecektir. Bu da kişinin terlemesine yol açacaktır. Ayrıca bu aşırı terleme aynı zamanda kilo kaybına da yol açabilir.

Kalp hastalıkları aşırı terlemeye neden olabilir

Diğer sebep ise kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalıkları, kalp yetmezliği gibi durumlar hastaların normal zamanlara göre çok daha fazla terlemesine neden olurlar. Terlemenin nedenleri arasında akciğer hastalıkları da bulunmaktadır. 

Akciğer hastalıkları

Kronik akciğer hastalığı dediğimiz durum, anfizem ve astımı olan hastalar normalden daha fazla terlemeye meyillidirler. Yine diyabet hastaları da terleme ile mücadele ederler. Özellikle kontrolsüz diyabetin, şekeri kötü giden hastalar normalden fazla terlerler ve aynı zamanda da insülinin veya ilacın fazla gelmesine bağlı ya da yeteri besin alamamalarına bağlı olarak fazla terledikleri görülür. Kadınlarda menopoz döneminde ateş basması ve terleme atakları ile sıklıkla karşılaşılabilir. 

Terleme yapan kanser türleri

Bazı terlemelerin altından farklı kanser türleri bile çıkabiliyor. Birçok kanser terlemeye yol açarken özellikle lenfomalar dediğimiz lenf kanserlerinde kilo kaybı ve buna eşlik eden ateş ve terleme vardır. Özellikle sebepsiz yere terlemeniz varsa, ateş ve kilo kaybınızda görülüyorsa mutlaka kişiler doktora gitmelidirler.

Bazı ilaçlar terleme yapabilir

Aşırı terlemenin bir diğer sebebi de ilaçlardır. Bu konuda liste oldukça uzundur. Doktorun ilaçları kontrol edip yönlendirmesi bu durumda önemli olacaktır. Vitamin eksiklikleri terleme konusunda önem arz etmektedir. D vitamini eksikliğinde genellikle günün tüm saatlerinde yaygın bir terleme görülürken B12 vitamin eksikliğinde ise daha çok gece terlemesi şeklinde şikayetler olur.

Yoksunluk belirtisi olarak terleme

Diğer nedenler ise çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Alkol, sigara, uyuşturucu madde kullanımı gibi bir durum varsa bunların yoksunluğu terlemenin çok sık görülmesine sebep olabiliyor. 

Hormon hastalıklarına bağlı aşırı terleme

Büyüme hormonu fazlalığı gibi birtakım hastalıklar, böbrek üstü bezinin fazla çalışmasıyla gelen hastalıklar nadiren gerçekleşse bile sonuç olarak aşırı terlemeye sebep olabilirler.

Aşırı terleme tedavisi nasıldır?

Terleme bir ya da birkaç sebebe bağlı olabilir. Bu konuda bir doktora ya da ilgi alanına giren bir hekime başvurmak şikayetlerin çözümü açısından önemlidir. Aşırı terlemeye yönelik tetkiklerin yapılması ve hekimin uygun gördüğü tedavinin uygulanması bu sorunları çözebilir.

Kaynaklar:

  1. Hyperhidrosis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/sweating-disorders/hyperhidrosis. Accessed Aug. 18, 2017.
  2. Smith CC, et al. Primary focal hyperhidrosis. https://www.uptodate.com/content/search. Accessed Aug. 18, 2017.
  3. What is a heart attack? National Heart, Lung, and Blood Institute. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/heartattack. Accessed Aug. 18, 2017.
  4. Eisenach JH, et al. Hyperhidrosis: Evolving therapies for a well-established phenomenon. Mayo Clinic Proceedings. 2005;80:657.
Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)