Ter Kokusunu Önleme Yolları Nelerdir?

Ter kokusunu önleme yolları merak edilen bir konudur. Çünkü ter konusu günlük hayatta kişilerin sosyal yaşantılarını ve ve özgüvenlerini zedeleyen bir durumdur. Ter, vücutta rutin bir süreç sonunda ortaya çıkan sıvıdır. Bu sıvının içerisinde amonyak, tuz ve üre gibi çeşitli maddeler bulunur. Koku problemi yaşamadan terleme sürecini atlatabileceğiniz gibi ciddi boyutta rahatsızlık yaşamanıza neden olacak seviyede bir kokuyla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Ortaya nasıl bir koku çıkacağı ise kişinin beslenme alışkanlıklarıyla, stres seviyesiyle ya da daha pek çok değişkenle alakalı olabilir. Bunun yanı sıra aşırı terleme gibi bir durum da söz konusu olabilir. Rahatsız edici ve ağır ter kokusu; koltuk altında, genital bölgede daha çok ortaya çıkar. Kıl yoğunluğunun fazla olması, havasız kalmaları ve nem oranının yüksek olması bu bölgelerde kötü koku oluşumunun temel sebeplerindendir. 

Ter Kokusu Neden Oluşur?

Ter, apokrin ve ekrin adı verilen iki farklı ter bezi sayesinde oluşur. Oluşan ter, tek başına bir kokuya neden olmasa da farklı bakterilerle bir araya geldiğinde farklı bir koku ortaya çıkarabilir. Özellikle kişisel bakımına dikkat etmeyen kişilerde sıcak havalardave yoğun fiziksel enerji kullanımında kötü bir koku oluşur. Aynı zamanda yoğun stres, korku ve kaygı ile beraber de rahatsızlık verici bir durum ortaya çıkabilir. Kişisel bakımına dikkat etmesine ve sık banyo yapmasına rağmen bu sorunu yaşayan kişiler de vardır. Banyodan sonra bile ter kokusu problemi yaşayanlar için her şey daha da zordur. Bazı durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir. 

Ter Kokusu Nasıl Geçer?

Ter kokusu önleyici pek çok yöntemden bahsetmek mümkündür. Bunların başında kişisel hijyene dikkat etmek gelir. Sık sık banyo yapmak, banyo sonrası iyice kurulanmak ve deodorant kullanmak; alınabilecek önlemler arasındadır. Ani bastıran ter kokusuna karşı deodorantı her an yanınızda bulundurmanızda fayda var. Koltuk altında ve genital bölgede uzayan kıllar, düzenli olarak alınmalıdır. Antibakteriyel sabun ve duş jelleri kötü kokmanızı bir nebze engelleyebilir. Koltuk altı ter kokusunu önlemek için %100 fayda sağlamasa da aşırı teri emen pedler günlük hayatta işinizi kolaylaştırır. Ter pedlerini kıyafetinizin koltuk altına yapıştırarak ıslaklığı önleyebilirsiniz. 

Ter Kokusuna Neden Olan Hastalıklar

Bazı hastalıklar, ter kokusunda değişime neden olabilir. Hastalıklar karaciğerde ya da böbrekte ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra vitamin eksiklikleri de vücut kokusunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Kilo verme sürecinde şok diyetler yapanlar ve besin tüketimini ciddi manada kısıtlayanlar ani gelişen bir ter kokusuyla karşı karşıya kalabilir. 

Ter Kokusuna Doğal Çözüm

Kötü ter kokusuna bitkisel çözüm arayanlar için en sık tavsiye edilen ürünler; sirke, limon ve karbonattır. Çay ağacı, biberiye ve lavanta yağı ise su ile seyreltilerek koltuk altına uygulanabilir. Bunun yanı sıra pamuklu giysiler tercih etmenizde de fayda vardır. Sentetik kıyafetler ve kalitesiz kumaşlar terinizin daha kötü kokmasına sebep olur.

Ter Kokusu İçin Tıbbi Tedavi

Günlük yaşamı son derece olumsuz etkileyen ter kokusu, aşırı terlemeye bağlı olarak gelişiyorsa tıbbi tedavilere yönelmek gerekir. İlk etapta çeşitli losyon ve ilaçlarla çözüm aranır. Kullanılan losyonların içerisinde bulunan alüminyum klorid, aşırı terlemeyi azaltmak noktasında fayda sağlar. Antikolinerjik ilaçlar ile de tedavi sağlanabilir. Bu tür ilaçlar yan etkileri nedeniyle sınırlı bir kullanım alanına sahiptir. 

Endoskopik Torakal Sempatektomi

Terlemeye yol açılan sinirlerin kesilmesi ve yakılması şeklinde uygulanan cerrahi müdahale, endoskopik torakal sempatektomi olarak adlandırılır. Bu tedavi koltuk altında ve ellerde uygulanabilir. Yakılan ve kesilen sinirlerin tek fonksiyonu terlemeyi sağlamak olduğu için farklı bir yan etki ortaya çıkmaz. Koltuk altı terlemesine cerrahi çözüm olarak sunulan endoskopik torakal sempatektomi, farklı noktalarda terleme artışına sebep olabilir. 

Kaynaklar:

  1. Allen C, Havlíček J, Roberts SC. Effect of fragrance use on discrimination of individual body odor. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528100/) Front Psychol. 2015;6:1115. Published 2015 Aug 7. Accessed 3/4/2022.
  2. American Academy of Dermatology. Hyperhidrosis. (https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment) Accessed 3/4/2022.
  3. American Osteopathic College of Dermatology. Hyperhidrosis. (https://www.aocd.org/page/Hyperhidrosis) Accessed 3/4/2022.
  4. Hamada K, Haruyama S, Yamaguchi T, et al. What determines human body odour? (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660938/) Exp Dermatol. 2014 May;23(5):316-7. Accessed 3/4/2022.
  5. Kanlayavattanakul M, Lourith N. Body malodours and their topical treatment agents. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21401651/) Int J Cosmet Sci. 2011 Aug;33(4):298-311. Accessed 3/4/2022.
Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)