Böbrek Kanseri, Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Böbrek kanseri, böbreklerdeki hücrelerden köken alan bir kanser çeşididir. Böbrekler, idrar üretiminin yapıldığı organlardır. Böbreklerde üretilen idrar ile üre gibi zararlı maddelerin vücuttan atılır. Bunun yanında böbrekler, vücudun su dengesini de sağlarlar.

Her 100 yetişkinden 3 tanesinde böbrek kanseri görülmektedir. Erkeklerde görülme oranları kadınlara göre daha yüksektir.  Böbrek tümörü olarak da bilinen böbrek kanseri,  50 yaşından sonra daha fazla görülme eğilimindedir.

Doğuştan var olan bazı böbrek hastalıklarında, kronik böbrek yetmezliği olan ve sigara içen kişilerde de böbrek kanseri görülme olasılığı daha yüksektir. Yine aşırı miktarda ağrı kesici kullanan kişilerde de böbrek kanseri gelişimi daha fazladır.

Böbrek Kanseri Evreleri Nelerdir?

Böbrek kanserinin 4 evresi bulunmaktadır. Evre, kanser kitlesinin boyutuna ve yayılma durumuna göre belirlenmektedir.

 Böbrek kanserinde evreler şu şekildedir;

Evre 1:  Bu evrede böbrek kanseri 7 cm boyutunda veya daha küçüktür ve kanser tek bir böbrektedir. Lenf düğümü ve diğer organlara bir yayılım söz konusu değildir.

Evre 2: İkinci evredeki böbrek tümörü ise 7 cm boyutundan daha büyüktür. Lenf düğümü ve diğer organlara yayılım görülmez. Tümör sadece böbrek içinde yer almaktadır.

Evre 3:  Bu aşamada da tümör yine sadece böbrek içinde yer alır. Ancak bu evrede böbrek çevresindeki lenf düğümlerine de bir yayılım söz konusudur. Üçüncü evrede henüz diğer organlara bir yayılım yoktur. 

Evre 4: Kanser, böbrek etrafındaki yağ dokusunu saran zarı (Gerota fasiyası) aşmıştır.

Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanseri belirtileri hastalığın evresine göre değişmektedir. Genel olarak hastalarda ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Böbrek tümörü görülen kişilerde idrarda kan görülür. Bu duruma bağlı olarak idrar rengi koyu kırmızı veya pas renginde olabilir.
  • Yan tarafta ağrı görülebilir.
  • Muayene sırasında böbrek kitlesi ele gelir.
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık gibi durumlar da böbrek kanseri belirtileri arasında yer alır.
  • Böbrek kanseri olan kişilerde yüksek ateş, aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi de oluşabilir.

Böbrek Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Böbrek kanseri nedenleri tam bilinmez. Böbrek kanserini tetikleyecek bazı  risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Aşırı sigara tüketimi
  • Aşırı kilo
  • Yüksek tansiyon
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Genetik yatkınlık
  • Doğuştan var olan at nalı böbrek, polikistik böbrek hastalığı ve von Hippel-Lindausendromu gibi hastalıklar
  • Çok uzun süreli ağrı kesici kullanılması

Böbrek Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Böbrek kanseri tanısı için bazı tetkiklere başvurulur. İdrarda gözle görülen kanama, yan bölgelerde ağrı ve ele gelen kitle olup olmadığına bakılır. 

Böbrek kanseri tanısı koyulabilmesi için görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Bunun için ultrason, bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans  gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Her 100 böbrek kanserinden 75’i, farklı sebeplerle yapılan görüntüleme işlemlerinde rastlantısal olarak ortaya çıkmaktadır. 

Böbrek Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek kanseri tedavisi için hastanın durumu, hastalığın evresi, kanserin yayılma durumu gibi birçok unsura dikkat edilir. Böbrek kanserinde tedavi seçenekleri şunlardır;

  • Radikal nefrektomi: Kanserin bulunduğu böbreğin ve etrafındaki yağ tabakasının alınması işlemidir. Bazen bu işlem sırasında eğer varsa böbrek etrafındaki lenf bezleriı, böbrek üstü bezi ve komşu organlar da alınabilir. İşlem açık kesi yapılarak veya kapalı yöntemle (laparoskopik, robotik) olarak yapılabilir.
  • Parsiyel Nefrektomi:  Bu işlemde böbreğin tamamı değil, sadece tümör ve çevresindeki dokular çıkarılır. Bu işlem yine açık ya da kapalı yöntemle yapılabilir.
  • Kriyoablasyon: Kanser hücrelerinin dondurulması işlemidir. Bir iğne ile ciltten girilerek ultrason ya da farklı görüntüleme yöntemleriyle böbreğe kadar gidilir. Kanserli dokuya ulaşılır ve kanser hücreleri soğutularak dondurulur.
  • Radyofrekans Ablasyonu:  Bu tedavi yönteminde, özel bir iğne ile ultrason veya diğer görüntüleme yöntemleri kullanılarak böbrek tümörü içine girilir. Bu iğne üzerinden elektrik akımı kanser hücrelerine ulaştırılır. Kanser hücreleri bu sayede yakılır ve tedavi sağlanır.
  • Radyasyon:  Bu yöntem, diğer tedavi yöntemlerinin kullanılamadığı, böbrek tümörünün kemik ya da beyin gibi vücudun diğer bölgelerine yayıldığı durumunda kanseri kontrol altına alabilmek için uygulanır. Bazen hastanın şikayetlerini hafifletmek için de tercih edilmektedir.

Böbrek Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Böbrek kanserinden korunabilmek için öncelikle tuz tüketimini sınırlaması ve gün içinde yeterli oranda sıvı tüketimi gerçekleştirmesi gerekir. Ayrıca gereksiz ve aşırı ağrı kesici kullanımından kaçınılmalıdır. Ağrı kesicilerin sık kullanılması böbrek fonksiyonlarında ciddi oranda bozulmaya neden olabilir.  

Böbrek kanserinden korunmada, kan basıncının kontrol altında tutulması da çok önemlidir. Yüksek tansiyon böbrek yapısını bozar.  Böbrek kanseri oluşumunu engellemek için tansiyon kontrolünü sağlamalıdır. Ayrıca şeker hastalığı da böbrek yapısını bozduğu için, kan şekeri kontrol altında tutulmalıdır.

 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (1)