Mesane Kanseri Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavisi Nasıldır?
Mesane kanseri ya da mesane tümörü, mesanenin içini döşeyen tabakadan kaynaklanan bir tümördür. Mesane kanserin görülme sıklığı günümüzde giderek artmaktadır. Çünkü mesane kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Toplumda sigara içilme oranı arttıkça mesane kanserleri daha da fazla görülmektedir.
Mesane Nedir?
Mesane yani diğer ismiyle idrar torbası, idrarın depolanmasına ve boşaltılmasına katkıda bulunan bir organdır. İdrar torbası, idrar kesesi olarak da bilinir. Karın boşluğunun altında bulunan içi boş bir organdır. Mesanenin içi, ürotelyum adı verilen bir tabakayla kaplıdır. Mesane kanserleri genellikle bu tabakadaki hücrelerden kaynaklanır.
Mesane Kanseri Kimlerde Görülür?
Mesane kanseri en yaygın olarak sigara içen insanlarda görülse de nadiren sigara içmeyenlerde de ortaya çıkabilir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Her yaş grubunda görülebilen mesane kanseri, daha çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkar. Mesane kanseri diğer kanser türleri gibi genetik özelliklerin ön planda olduğu bir hastalıktır.
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mesane kanserinin genellikle tipik olan ilk belirtisi ağrısız idrar kanamasıdır. Yani idrarda kan görülmesidir. Bu çok önemli bir bulgudur. Bazen hastalar ağrı şikayetleri olmadığı için bunu ihmal edebilir. Bazı hastalar ise bu durumu çevresine ve doktora anlatmaktan çekinir. Ağrılı olan idrar kanamalarının sebebi genellikle idrar yolu enfeksiyonları ya da idrar yolundaki taşlar gibi iyi huylu hastalıklardır. Ancak ağrısız kanamaların altında yatan hastalık genellikle mesane tümörüdür. Bir kere dahi idrarda kan görülmesi durumunda, mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Mesane kanserindeki idrar kanamalarının bir diğer özelliği ise aralıklı olmasıdır. Genellikle idrar kanaması bir süre sonra geçme eğilimindedir. Bu nedenle hasta durumu çok basit bir olay gibi düşünür ve ihmal eder. Ancak bu dönem çok önemlidir. İhmal söz konusu olursa, mesane kanseri daha da ilerler ve yayılmaya başlar.
Mesane Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?
Mesane kanserinin erken dönemde tanısının konulması önemlidir. Mesane kanseri tanı yöntemleri içinde ultrason, MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri bulunur. Aynı zamanda tümörün direkt olarak görülmesini sağlayan sistoskopi adı verilen bir yöntem de uygulanır. Bu yöntemde, idrar deliğinden son derece ince ve rahatsızlık vermeyen yumuşak bir aletle girilerek mesanenin içine bakılır ve içerisi değerlendirilir. Kesin tanı için sistoskopi genellikle yeterlidir. Bu sayede tümörün boyutu, yayılma durumu gibi detayları incelenir. Sistoskoplar kablo gibi kıvrılabilir özellikte olan yüksek tıp teknolojisi ürünleridir. Aynı zamanda elde edilen görüntülerin çözünürlüğü de son derece yüksektir. Sistoskopi sırasında hastaya anestezi verilmesi gerekmez. Bu endoskopik inceleme ayakta yapılan bir uygulamadır. Mesane kanseri tanısında %100’e yakın başarına sahiptir.
Mesane kanserinde erken dönemde tanı konulduğunda günübirlik bir cerrahi işlemle tüm kanserli yapıdan kurtulmak mümkün olabilir. Ancak geç kalınırsa mesanenin komple alınması (sistektomi) ve bazı vakalarda idrarın vücut dışında belirli bir noktaya toplanarak bir torbayla (ürostomi) yaşanması gerekebilir. Erken dönemde tanı koyulan bir hastalık olduğu için tedavi noktasında gecikmemek doğru olur.
Mesane Kanseri Tedavisi Nasıldır?
Mesane kanseri erken dönemde tespit edilebilirse genellikle tedavisi çok kolaydır. Ürolojik organların önemli bir bölümüne, doğal bir delikten girilerek hastalıklı bölgeye ulaşılabilir ve hastalık tedavi (ameliyat) edilebilir. TUR mesane denilen bu ameliyat, tamamen kapalı olarak gerçekleştirilir. Mesane kanserine, idrar kanalından girilerek ulaşmak son derece basittir. Mesane içindeki bir kanserin temizlenmesi 15-20 dakikalık bir ameliyattır. Hasta kanserin küçük olduğu bazı hastalarda, hasta gece hastanede kontrol altında tutulmaz ve aynı gün taburcu edilebilir. Kanserin mesane kasını tuttuğu daha ileri evrelerde ise mesane tamamen çıkarılır. Buna sistektomi adı verilir. Daha sonra ise bağırsaklardan yeni mesane yapılır. Buna yapay mesane adı verilir.
Yorum (0)
Benzer Makaleler
Mesane Kanseri Belirtileri, Tanı ve Tedavisi
Prof. Dr. Yusuf Özlem İlbey #Mesane Kanseri - 2 yıl önce