Prostat Tedavisinde HOLEP Yöntemi Nedir?

HOLEP yöntemi, prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Prostat büyümesi belirli bir yaşın üzerindeki erkeklerde görülen bir hastalıktır. İdrar yapma sıkıntısıyla karşılaşan bu hastalar, genellikle bir sağlık kuruluşuna başvurur. Yapılan incelemeler sonucunda prostat büyümesine ait bulgular saptanır. Yaşlanmayla birlikte prostat boyutu da artar ve buna bağlı olarak işeme sorunları görülür. Prostat büyümesi olan kişilerin genel olarak %20’si ameliyat olması gerekir. Bazı hastalar ise ilaç tedavisine cevap veriri. Prostat büyümesi olan hastaların hangisine ilaç tedavisi, hangisine cerrahi tedavi uygulanacağı üroloji doktoru tarafından yapılan incelemeler sonucu belli olur. 

Prostat büyümesinde tedavi süreci nasıldır?

Seçilecek tedaviye hastanın şikayetlerinin dercesine göre karar verilir. Şikayetler hafif derecede ise öncelikli olarak ilaç tedavisi önerilir. İlaçlar genellikle prostat bezindeki düz kasları gevşeten ve hastanın idrar yapmasını kolaylaştıran ilaçlardır. İlaç tedavisine rağmen hasta hala idrar yapmada zorlanıyor ise ameliyat ile tedavi gerekir. Hastaya bu durumda mevcut cerrahi tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilir ve uygun bir seçilerek tedavi uygulanır. 

Prostat büyümesi hangi belirtiler ile kendini gösterir?

Hastalarda bir ya da birkaç belirti aynı anda görülebilir. En sık görülen belirti idrar akımının azalmasıdır. Kişi tuvalete gittiğinde idrarın başlaması gecikebilir, idrar akım hızı zayıftır, kesik kesik işeme olur. Bazı hastalarda gece sık idrar çıkma olur. Kişi prostat büyümesi nedeniyle idrarını tam olarak boşaltamadığı için gece sık sık idrar ihtiyacı duyarak uyanır. Bu durum uyku kalitesini bozar ve kişi gününe stresli, yorgun ve uykusuz başlar.

Bazı hastalarda idrar tıkanıklığı olur, yani kişi idrarını hiç yapamaz. Bu durum acil müdahaleyi gerektiren bir durumdur. Derhal hastaya sonda takılıp idrar kesesi boşaltılmalıdır. 

Prostat büyümesi tanısı nasıl konur?

Ultrason ile önce görüntüleme yapılabilir. Bu görüntüleme esnasında böbrekler, idrar kanalları, idrar kesesi ve prostat bu incelemenin içerisinde yer alır. Bunlar değerlendirildikten sonra kan ve idrar testi gibi çeşitli ölçümler uygulanabilir. 

PSA testi çok önemli bir yer tutar. PSA testi için hastanın kolundan kan alınır. PSA testi için hastanın aç ya da tok olmasının bir önemi yoktur ve günün herhangi bir saatinde yapılabilir. Bu test, prostat kanseri  olup olmadığını araştırmak için uygulanan bir testtir. 

idrar akın hızının ölçülmesi üroflovmetri adı verilen bir cihaz ile yapılır.  Bu testte hastanın idrar akım hızı ölçülür. Hasta bu test için sıkışık olmalıdır. Yani idrar yapma ihtiyacı duymalıdır.  İdrar akım hızındaki azalma, kesik kesik idrar yapma gibi durumlar kağıt üzerinde matematiksel olarak görülür. Böylece hastanın şikayetlerinin derecesi daha iyi anlaşılmış olur.  Bu tetkikler sonucu hastanın ilaç tedavisiyle mi yoksa cerrahi bir müdahale ile mi tedavi edileceğine karar verilir.

HOLEP tedavisi nedir?

İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalar için cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi yöntemlerinden biri de HOLEP tedavisidir. Bu tedavi yönteminde holmium lazer ile prostat bezinin büyüyen kısmı çıkarılır. Genellikle prostat bezinin büyüklüğünün 80 gramın altında olduğu durumlarda kapalı prostat ameliyatı (TUR Prostat Ameliyatı) uygulanır. Ancak prostat bezi büyüklüğü artıkça, ameliyat süresi uzar. Eskiden 80 gramın üzerinde olan prostatlarda açık yöntemle ameliyat uygulanırdı. Bu işlemde karından uygulanan bir kesi ile mesaneye girilir ve parmak yardımıyla prostatın büyüyen kısmı çıkarılır. Hasta 7 gün sondalı kalır ve daha sonra sondası çekilir. 

Teknolojideki gelişmelerle birlikte açık prostat ameliyatı artık daha az uygulanmaktadır. Günümüzde HOLEP yöntemi ile büyük prostatlar bile çok rahatlıkla kapalı olarak tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemde hastanede kalış süresi daha kısadır, lazer kullanıldığı için kanama genellikle olmaz. 

Kaynaklar:

  1. Kuo RL, Paterson RF, Kim SC, et al. Holmium Laser Enucleation of the Prostate (HoLEP): A Technical Update. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC165416/) World J Surg Oncol. 2003; 1: 6. Accessed 10/9/2018.
  2. Aho TF. Holmium laser enucleation of the prostate: a paradigm shift in benign prostatic hyperplasia surgery. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763780/) Ther Adv Urol. 2013 Oct; 5(5): 245-253. Accessed 10/9/2018.
  3. Nam JK, Kim HW, Lee DH, et al. Risk Factors for Transient Urinary Incontinence after Holmium Laser Enucleation of the Prostate. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4550601/) World J Mens Health. 2015; Aug; 33(2): 88-94. Accessed 10/9/2018.
Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)