Saç dökülmesi neden olur? Nasıl önlenir?

Saç dökülmesi tıpta alopesi olarak bilinir. Bu durum sadece kafa derisini etkileyebileceği gibi  tüm vücudu da etkileyebilir. Geçici veya kalıcı olabilir. Kalıtımın, hormonal değişiklikler,  hastalıklar veya yaşlanma sonucu ortaya çıkabilir. Saç dökülmesi erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür.  

Kellik, saçlı deriden aşırı saç dökülmesi sonucu oluşan bir durumdur. Yaşla birlikte kalıtsal saç dökülmesi, kelliğin en yaygın nedenidir. Bazı insanlar saç dökülmesinden rahatsız olmaz ve tedavi arayışı içerisinde olmaz. bazıları ise bu durumdan rahatsız olur, doktora başvurur veya saç ekimi  ya da diğer tedavilerden birini seçer.

Saç dökülmesi belirtileri nelerdir? 

Saç dökülmesinin farklı türleri bulunmaktadır. Saçlardaki dökülme aniden olabileceği gibi zaman içinde de olabilir. Dökülme sadece saçlı deride ya da tüm vücut kıllarında olabilir. Saç dökülmesinin belirtileri şunlardır; 

  • Başın üstünde kademeli incelme. Bu, insanları yaşlandıkça etkileyen en yaygın saç dökülmesi türüdür. Erkeklerde saçlar genellikle alındaki saç çizgisinde geri çekilmeye başlar. Kadınların tipik olarak saçlarındaki kısımda genişleme vardır. Yaşlı kadınlarda giderek yaygınlaşan bir saç dökülmesi modeli, uzaklaşan bir saç çizgisidir (frontal fibrozan alopesi).
  • Dairesel veya yamalı kel noktalar. Bazı insanlar kafa derisi, sakal veya kaşlardaki dairesel veya yamalı kel noktalarda saç kaybeder. Saç dökülmeden önce cildiniz kaşınabilir veya ağrılı olabilir.
  • Ani saç dökülmesi. Fiziksel veya duygusal bir şok saçların gevşemesine neden olabilir. Saçınızı tararken veya yıkarken veya hafifçe çekiştirdikten sonra bile avuç dolusu saç çıkabilir. Bu tür saç dökülmesi genellikle genel olarak saçın incelmesine neden olur ancak geçicidir.
  • Tüm vücutta saç dökülmesi. Kanser için kemoterapi gibi bazı durumlar ve tıbbi tedaviler vücudunuzun her yerinde saç dökülmesine neden olabilir. Saç genellikle geri uzar.
  • Kafa derisine yayılan pul pul dökülmeler. Bu saçkıran belirtisidir. Buna saç kırılması, kızarıklık, şişlik ve bazen de sızıntı eşlik edebilir.

Saç dökülmesinde ne zaman doktora görünmeli?

Saçınızda dökülme varsa mutlaka bir doktora gözükün. Saç çizgisinde azalma varsa kalıcı kellikten kaçınmak için erken tedavi hakkında doktorunuzla konuşun. Saçı tararken veya yıkarken ani veya düzensiz saç dökülmesi veya normalden fazla saç dökülmesi fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Ani saç dökülmesi, tedavi gerektiren altta yatan bir tıbbi duruma işaret edebilir.

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir? 

İnsanlar tipik olarak günde 50 ila 100 saç teli kaybeder. Bu genellikle fark edilmez çünkü aynı zamanda yeni saçlar da uzar. Yeni saçlar dökülen saçların yerini almadığında saç dökülmesi meydana gelir.

Saç dökülmesi tipik olarak aşağıdaki faktörlerin bir veya daha fazlasıyla ilişkilidir:

  • Aile öyküsü (kalıtım): Saç dökülmesinin en yaygın nedeni, yaşlanma ile ortaya çıkan kalıtsal bir durumdur. Bu duruma androjenik alopesi, erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik denir. Genellikle yavaş yavaş ve tahmin edilebilir şekillerde ortaya çıkar - erkeklerde saç çizgisinin açılması ve kel noktalar ve kadınlarda kafa derisinin tepesi boyunca incelme.
  • Hormonal değişiklikler: Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid sorunlarına bağlı hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli koşullar kalıcı veya geçici saç dökülmesine neden olabilir. Tıbbi durumlar arasında bağışıklık sistemi ile ilgili olan ve düzensiz saç dökülmesine neden olan alopesi areata (al-o-PEE-she-uh ar-eA-tuh), saçkıran gibi kafa derisi enfeksiyonları ve trikotilomani (trikotillomani) adı verilen bir saç yolma bozukluğu yer alır. o-til-o-MAY-nee-uh).
  • İlaçlar: Saç dökülmesi, kanser, artrit, depresyon, kalp problemleri, gut ve yüksek tansiyon için kullanılanlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olabilir.
  • Baş bölgesine uygulanan radyasyon tedavisi: Saç eskisi gibi çıkmayabilir.
  • Aşırı stres: Birçok insan, fiziksel veya duygusal bir şoktan birkaç ay sonra saçlarında genel bir incelme yaşar. Bu tip saç dökülmesi geçicidir.
  • Saç modelleri: Aşırı saç şekillendirme veya saç örgüsü veya saç örgüsü gibi saçınızı sıkı çeken saç stilleri, traksiyon alopesi adı verilen bir tür saç dökülmesine neden olabilir. Kızgın yağlı saç bakımları ve kalıcılar da saçların dökülmesine neden olabilir. Yara izi oluşursa, saç dökülmesi kalıcı olabilir.

Saç dökülmesi için risk faktörleri nelerdir? 

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör saç dökülmesi riskinizi artırabilir:

  • Annenizin veya babanızın tarafında ailede saç dökülmesi öyküsü
  • Yaş
  • Önemli kilo kaybı
  • Diyabet ve lupus gibi belirli tıbbi durumlar
  • Stres
  • Zayıf beslenme

Saçın dökülmesi nasıl önlenir? 

Çoğu kelliğe genetik neden olur (erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik). Bu tip saç dökülmesi önlenemez.

Bu ipuçları, önlenebilir saç dökülmesi türlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir:

  • Saçınıza karşı nazik olun. Bir dolaşık açıcı kullanın ve özellikle saçınız ıslakken fırçalarken ve tararken çekiştirmekten kaçının. Geniş dişli bir tarak saç yolmayı önlemeye yardımcı olabilir. Sıcak silindirler, bukle maşaları, sıcak yağ uygulamaları ve kalıcılar gibi sert işlemlerden kaçının. Lastik bantlar, tokalar ve örgüler kullanan stillerden saç üzerindeki gerilimi sınırlayın.
  • Doktorunuza, aldığınız ve saç dökülmesine neden olabilecek ilaçlar ve takviyeler hakkında danışın.
  • Saçınızı güneş ışığından ve diğer ultraviyole ışık kaynaklarından koruyun.
  • Sigara içmeyi bırak. Bazı çalışmalar erkeklerde sigara içme ve kellik arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
  • Kemoterapi görüyorsanız, doktorunuza bir soğutma başlığı sorun. Bu başlık, kemoterapi sırasında saç kaybetme riskinizi azaltabilir.

 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)