Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Saç dökülmesi kadınlara nazaran erkeklerde daha sık rastlanılan bir problemdir. Günlük ortalama 100-150 tel kadar saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Bu dökülme, tarama ya da yıkama sürecinde gerçekleşir. Bir saç teli canlı kaldığı süre boyunca farklı evrelerden geçer. Büyüme, dinlenme ve dökülme gibi farklı evrelerde olan saç teli sayısı birbirinden farklıdır. Bazı durumlarda dökülme evresinde olan saç sayısı artar. Bu da zamanla kellik ya da bölgesel açılmalara sebep olur. Erkeklerde ve kadınlarda özellikle tepe bölgesinde meydana gelen açılmalar rahatsızlık yaratır. Saç dökülmesi bu yönüyle psikolojik problemlere de sebep olur. 

Genetik Faktörler

Saç dökülmesinin nedenleri arasında genetik faktörler de yer alır. Ailesinde kellik problemi olanlar genetik olarak saç dökülmesine daha yatkındır. Kadın ve erkeklerde etkili olabilen genetik faktörler, ergenlik döneminden itibaren dökülmelere yol açabilir. 

Kullanılan Kimyasal Ürünler

Market raflarında satılan birçok şampuanın içerisinde saç sağlığı için zararlı kimyasallar bulunur. Özellikle SLS, paraben, formaldehit ve alkol gibi farklı maddeler saç dökülmesine neden olabilir. Bu sebeple saçlarınızı yıkamak için kimyasal içerikli şampuanlar yerine doğal ürünleri tercih etmelisiniz. Saç dökülmesi ve doğal ürün kullanımı konusunda son yıllarda ortaya çıkan farkındalık, ürün çeşitliliğinin artmasını sağlamıştır. Bu nedenle uygun ürünü tercih ederek saçlarınızın daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlayabilirsiniz. 

Saç dökülmesi için şampuan seçerken içeriğinde yukarıda sıraladığımız kimyasalların bulunmamasına, bitkisel olmasına ve saç yapınıza uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Geleneksel yöntemler de bu süreçte işe yarayabilir. Bıttım, ardıç katranı, defne sabunu ya da zeytinyağlı sabun kullanarak daha doğal yöntemlerle saçlarınızı temiz tutabilirsiniz. Perma, boya, fön gibi kimyasal işlemler, saç dökülmesini artırabilir. Bu tür işlemleri sık sık yaptırmaktan kaçınmalısınız. 

Beslenme Alışkanlıkları

Saçım çok dökülüyor diyen kişilerin beslenme alışkanlıklarını da gözden geçirmesinde fayda vardır. Ani ve şok diyetler, çinko eksikliğine sebep olacak türden bir beslenme ve çeşitli vitaminlerin vücutta yeterli miktarda bulunmaması sebebiyle saçlarınız dökülebilir. Vitamin eksikliğinin tespiti için bir hekime danışmalı ve gerekli testleri yaptırdıktan sonra hekim önerisiyle takviye almalısınız. Aynı zamanda beslenme düzeninize vücudunuzda eksik olan vitaminleri eklemelisiniz. 

Hormonal Bozukluklar

Eksikliği ya da fazlalığı nedeniyle saç dökülmesine sebep olabilecek hormonların başında androjen hormonu gelir. Bu hormon erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesine sebep olur. Bunun tam tersi olarak östrojen hormonunun az salgılanması da dökülmeye neden olan bir faktördür. Hormonlarda meydana gelen bu düzensizlikler çeşitli hastalıklardan ileri gelebilir. 

Kullanılan İlaçlar

Saç dökülmesi kullanılan birtakım ilaçlardan kaynaklanabilir. Bunlardan en bilineni kemoterapi ilaçlarıdır. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, ciddi bir saç dökülmesi sorunu ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra doğum kontrol hapları ve çeşitli hormon ilaçları da dökülme problemi yaşamanıza sebep olabilir. 

Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç dökülmesi tedavisinde hastanın seçimine ya da hekimin tavsiyesine göre farklı yöntemler tercih edilir. Çeşitli mineral ve vitaminlerin deriye enjekte edilmesi ile uygulanan yöntem mezoterapi olarak adlandırılır. Bu yöntem birkaç seansta tamamlanır. Etkisi hastadan hastaya değişiklik gösterir. PRP ise kişinin kendi kanında bulunan bazı maddelerin ayrıştırılarak saç derisine uygulanması şeklinde yapılan bir işlemdir. Yöntemde başarı şansı mezoterapiye göre daha yüksektir. Bu yöntemlerden fayda görmeyen ya da daha kesin sonuç elde etmek isteyen hastalar saç ektirme yoluna gider. Bu yöntem erkeklerde daha başarılı sonuçlar verir. Saç ektirme, cerrahi bir operasyon olduğu için uzman bir hekim tarafından hastane koşullarında yapılmalıdır. 

 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)